Húgysav (vér)

Adatlap

Húgysav (vér)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Normál esetben a húgysav termelése és a kiválasztása egyensúlyban van, nem tud felhalmozódni a szervezetben. A húgysav nagy része a vesén keresztül a vizelettel, a maradék a széklettel ürül ki a szervezetből. A vizsgálat a vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál. A vizsgálatot ízületi fájdalmakkor köszvény gyanúja esetén, valamint a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságának monitorozásákor is szokták alkalmazni. A húgysav vizsgálati eredményből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben a sejtek lebomlása normál ütemben folyik-e, azaz nem túlságosan gyors vagy lassú.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
férfi: 200 - 420, nő: 140 - 340 µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ha túl sok húgysav termelődik vagy kevés választódik ki, a felesleg felhalmozódik a szervezetben és köszvényt okozhat. A húgysav-többlet leggyakoribb oka húgysavtermelés örökletes túlszabályozása vagy a vesék nem megfelelő működése (vesefunkció károsodása vagy a vesék alulműködése), amely során a húgysav kiválasztása csökkent. A kristályosodás nem csak az ízületekben, hanem a vesében is bekövetkezhet, ennek során vesekő alakulhat ki, amely károsíthatja a veséket. A magas húgysavtartalmú ételek (vörös húsok, kolbászfélék) túlzott fogyasztása, az alkohol fogyasztása és cukorbetegség szintén emelhetik a szintet. A vízhajtó szerek (pl. tiazidok) képesek a húgysav koncentrációját nagy mértékben megemelni. Az aszpirin alacsony koncentrációban a vér húgysav koncentrációját megemelheti.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van. Az aszpirin nagy koncentrációban a húgysav koncentrációját csökkentheti.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!