Aldosteron (állva vagy fekve)

Adatlap

Aldosteron (állva vagy fekve)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az aldosteron egy ásványianyag, (só)visszatartó steroid, olyan hormon, amely a vesékben közvetlenül a nátrium (só) visszatartást és közvetetten a kálium kiválasztást szabályozza. Fontos szerepet játszik a vérvolumen és a vérnyomás szabályozásában. Az aldosteron a vesék felett található mellékvesék kéregállományában termelődik. A vizsgálatot a hyperaldosteronismus (aldosteron túltermelése) vagy a hypoaldosteronismus (aldosteron alultermelése) kórmeghatározására is használják.

Előkészületek
A vérvételre éhgyomorral szükséges érkezni. A mérési eredmény függ attól is, hogy a vérvételnél a páciens függőleges vagy fekvő testhelyzetben volt-e, ezért kérhetik, hogy a mintavétel előtt jóval hamarabb érkezzen a vizsgálatra, azért, hogy elegendő időt tudjon fekvő vagy álló testhelyzetben tölteni. Gyakran az aldoszteron és a reninszint vizsgálatot együtt kérik.

Normálérték:
állva: 94 - 757, fekve: 28 - 291 pmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A primaer hyperaldosteronismust a mellékvese aldosteron túltermelése okozza, míg secundaer hyperaldosteronismust bármi okozhatja, ami csökkenti a vesék véráramlását, csökkenti a vérnyomást vagy a nátriumszintet. Amikor a reninszint emelkedik, párhuzamosan emelkedik az aldoszteron szintje is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Hypoaldosteronismus (csökkent termelés) gyakran a mellékvese-elégtelenség részeként mutatkozik. Súlyos betegségeknél az aldosteronszint nagyon lecsökkenhet. Amikor a reninszint csökken, párhuzamosan csökken az aldoszteron szintje is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!