Glükóz

Adatlap

Glükóz
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A glükóz laborvizsgálatot elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve követése céljából végzik. A glükóz egy egyszerű cukor, amely a szervezet számára fő energiaforrásként szolgál. Az agy és az idegrendszer sejtjei nemcsak hogy a glükózra támaszkodnak az energiaszükségletet tekintve, de csak akkor tudnak működni, ha a glükózszint a vérben egy megfelelő szint felett marad. A szervezet glükózfelhasználása az inzulin jelenlététől függ. Normál esetben az étkezést követően a vér glükózszintje kissé megemelkedik, és csökkentésére inzulin szabadul fel. Ha a vér glükózszintje túl alacsonyra esik, akkor glukagon termelődik, amely utasítja a májat, hogy valamennyi glikogént alakítson át glükózzá, megemelve a vér glükózszintjét.

Előkészületek
A vérmintát a kari vénából veszik tűvel, vagy a bőrt megszúrva egy csepp vért vesznek egy kis, hegyes lándzsával. Általában javasolt, hogy éhgyomorra végezzék a glükóztesztet. Időnként random (alkalomszerű) vizeletmintát gyűjtenek. A vér glükózkoncentrációja mérhető éhgyomri állapotban (8-10 órás éhezés utáni mintavétel), véletlenszerűen, étkezések előtt és/vagy után, valamint az orális glukóz tolerancia teszt (OGTT/GTT) részeként. Az OGTT a vérglükóz meghatározásainak sorozata.

Normálérték:
3,6 - 6,0 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas glükózszint (hyperglykaemia) általában cukorbetegséget jelez, de nem szabad elfelejteni, hogy más betegségek és állapotok is okozhatnak megemelkedett glukózszintet. Egyes további betegségek és állapotok, amelyek szintén megemelkedett glükózszintet okozhatnak: akromegália (végtag-megnagyobbodás), akut stressz (pl.: válasz traumára, szívrohamra, stroke-ra, szélütésre), krónikus veseelégtelenség, Cushing-szindróma, gyógyszerek (kortikoszteroidok, triciklikus antidepresszánsok, vizelethajtók, adrenalin, ösztrogének), túlzott táplálkozás, hyperthyreosis, hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy-gyulladás. Bármi, ami a vér glükózszintjét emeli, potenciálisan emeli a vizelet glükózszintjét is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony vagy nem detektálható vizeletglukóz-eredmény normálisnak tekinthető. Alacsony glükózszint (hypoglykaemia) előfordul a következő állapotok esetén is: adrenalinelégtelenség, alkoholfogyasztás, gyógyszerek (acetaminophen és anabolitikus szteroidok), kiterjedt májbetegség, hypopituitarismus, hypothyreosis, inzulin-túladagolás, inzulinomák (inzulintermelő hasnyálmirigy-daganat), éhezés.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!