Gasztrin

Adatlap

Gasztrin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A gasztrin a gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, mely a gyomor savelválasztását fokozza. A vizsgálat segít detektálni a gasztrin túltermelődését, diagnosztizálni a Zollinger-Ellison szindrómát, a multiplex endokrin neoplasia betegségcsoportot, valamint monitorozni egy gasztrin termelő daganat (gastrinoma) kialakulását.

Előkészületek
Éhgyomri vizsgálat. A vizsgálat előtt 24 órával abba kell hagyni az alkoholfogyasztást, valamint az ún. H2-antagonista ("savcsökkentő") gyógyszerek szedését (pl.: Quamatel, Zantac), mert a vizsgálattal egy időben a gyomor sósavszintjét is mérik.

Normálérték:
20 - 100 ng/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ha a gasztrinszint magas, a gyomorsavelválasztás jelentősen megnövekedhet, ami többszörös, nem múló fekélybetegséget okoz. A gasztrin a belek mozgását is fokozza, ezért túltermelődésekor súlyos vizes hasmenés is létrejöhet. Magasabb gasztrinszinttel jár a csökkent savelválasztással járó ún. atrophiás gastritis (idült gyomornyálkahártya-gyulladás), a Zollinger-Ellison szindróma, a vészes vérszegénység, a krónikus veseelégtelenség vagy a gyomor kimeneti szakaszának szűkülete is. Gasztrintermelő daganat a hasnyálmirigyben, gyomorban, patkóbélben fordul elő leggyakrabban. A gasztrin szint növekedhet a korral és bizonyos gyógyszerek (savlekötők, proton pumpa gátlók) használata mellett.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!