Fruktózamin - közepesen beállított cukorbeteg

Adatlap

Fruktózamin - közepesen beállított cukorbeteg
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fruktózamin ún. glikált fehérje, a vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabetes kezelésének hatékonyságát, azonban nem alkalmazható a diabetes szűrésére.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges érkezni a vizsgálatra. A vérmintát néha az ujjbegyből veszik.

Normálérték:
320 - 370 µmol/l µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ha a vizsgált beteg fruktózaminszintje emelkedett, akkor az azt jelenti, hogy a páciens átlagos glükózszintje az elmúlt 2-3 hét alatt emelkedett volt. Általában: minél magasabb a fruktózaminszint, annál magasabb az átlagos glükózszint. Ha a normáltól a magasabb fruktózamin felé tartó tendencia van, akkor ez azt jelezheti, hogy a páciensek glükóz szintjének szabályozása nem megfelelő - túl sok cukorhoz, vagy túl kevés inzulinhoz jutnak, vagy azt, hogy az inzulin kezelés hatástalanná vált.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A normál fruktózamin szint azt jelezheti, hogy a beteg vagy nem diabeteses (és ezért nem kell monitorozni), vagy hogy jó diabeteses terápiában és ellenőrzésben részesül. Nem valósan alacsony fruktózamin eredmények társulnak alacsony fehérje szinthez, megnövekedett fehérje veszteség esetén, vagy ha a szervezet által termelt fehérjetípus megváltozik.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!