Aktivált partialis thromboplastin idő (APTI)

Adatlap

Aktivált partialis thromboplastin idő (APTI)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az APTI teszt azt az időt méri (másodpercben), amennyi az alvadásig eltelik. Akkor alkalmazzák a vizsgálatot, amikor valakinek tisztázatlan eredetű vérzése vagy véralvadása van, valamint a véralvadásgátló heparinterápia nyomonkövetése szükséges. Műtéti beavatkozások előtt segíti a fokozott vérzés kockázatának becslését.

Előkészületek
Többnyire más (alvadási és egyéb) vizsgálatokkal együtt kérik. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
20 - 36 sec

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A megnyúlt APTI vérzékenységgel járó állapotokkal járhat. Ebben az esetben az APTI-t egy keveréses vizsgálatnak kell követnie, hogy ellenőrizzék a lehetséges faktorhiányokat vagy gátló tényezőket. (Megnyúlás elsődleges, ellenőrizendő oka: heparin szennyezettsége, nem elegendő vagy megalvadt a vérminta.) Megnyúlt APTI-t okozhat még: véralvadásgátló heparinterápia, Syncumar/Warfarin véralvadásgátló terápia, de leukémiában és von Willebrand betegségben is megnyúlt lehet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A normál APTI normál alvadási funkciót tükröz, de enyhébb egyedi faktorhiányok mégis előfordulhatnak. Csökkent APTI-t eredményezhet, ha a VII. alvadási faktor szintje emelkedett. Ez történhet akut fázis reakciók alatt – ez olyan állapot, amelyet akut szöveti gyulladások vagy traumák okoznak. Jelzi, hogy az alvadékonyság fokozott vagy magas a trombózishajlam.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!