Ferritin

Adatlap

Ferritin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A ferritin egy olyan - májban termelődő - fehérje a vérben, amely tárolja a vasat a szervezetnek egy későbbi időpontban történő felhasználása céljából. A ferritin mennyisége a tárolt vas mennyiségére utal. Egészséges emberben a legtöbb vas ferritin formájában tárolódik (férfiakban ez körülbelül 70 %, míg nőkben 80 %), kisebb mennyisége hemosziderinként raktározódik. A vizsgálatot általában a vas, a transzferrin és/vagy a teljes vaskötő kapacitás (TVK) meghatározásával együtt végzik.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
férfi: 16,4 - 323, nő: 6,9 - 283 µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Magas ferritin szintek krónikus vastöbblet állapotában, főleg hemokromatózis során mérhető. A ferritin szintje gyulladás, daganatos betegségek esetén is megemelkedik. Krónikus gyulladással járó betegségekben (vese, máj, tüdő, vérképzőszervi, stb.) is kialakulhat vérszegénység, ilyenkor a ferritin-szint magas.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony ferritin szint azt mutatja, hogy a szervezet vasraktára kimerülőben van. Ennek fő oka lehet krónikus vashiány, de a szervezet súlyos fehérjevesztése is, ami előfordul tartósan nem megfelelő táplálkozás esetében. A vashiány okai lehetnek még: csökkent vas felszívódás a bélrendszerből, megnövekedett vasigény (várandósság, szoptatás idején), vérvesztés (emésztőrendszerből, menstruáció, gyakori véradás), tartós vörösvértest-szétesés (pl. beteg szívbillentyű miatt). A szérum-ferritin szint még azelőtt jelzi a vashiányt, mielőtt a vashiányos vérszegénység kialakulna, tehát kimutatja a lappangó vashiányt is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!