Erythropoietin

Adatlap

Erythropoietin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az eritropoietint főleg a vesék és a máj termeli. A hormon termelését a vér alacsony oxigén szintje stimulálja. Serkenti az őssejteket, hogy vörösvértestekké váljanak. A vizsgálat segít megkülönböztetni a különböző típusú anémiákat és meghatározni, hogy a termelt eritropoietin mennyisége megfelel-e a jelenlévő anémia szintjének. Az eritropoietin meghatározását akkor szokták kérni, ha a páciensnek olyan anémiája van, amely nyilvánvalóan nem vashiányból, B12 vitamin- vagy folsavhiányból, a vörösvértestek pusztulásából ill. vérveszteségből ered. A hormon rövid ideig aktív, ezt követően a szervezetből a vizelettel távozik. Az utóbbi időben az eritropoietin meghatározása szerepel a szervezet tartós igénybevételét jelentő sportok (pl. országúti kerékpározás) doppingvizsgálatai között is.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
6 - 25 E/l E/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ha az eritropoietin szint emelkedett és a beteg anaemiás, akkor valószinűsíthető, hogy az anaemia a csontvelőfunkció csökkenéséhez kötődik. Ha a páciensnek túl sok vörösvértestje van és az eritropoietin szint magas, akkor valószínű, hogy túl sok eritropoietin termelődik (a vesék vagy a szervezet más szövete vagy szerve - pl. a máj - által).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Ha a páciens anémiás és az eritropoietin szint alacsony vagy normál, akkor valószinű, hogy a vesék nem állítják elő a megfelelő mennyiségű hormont. Ha a páciensnek túlzott vörösvértest termelése van és az eritropoietin szint normál vagy alacsony, akkor valószínű, hogy ez független az eritropoietin termelésétől, és a sok vörösvértest a polycytaemia rubra vera betegségtől van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!