Epesavak (vizelet)

Adatlap

Epesavak (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
Viszkózus, sárgás-zöldes-barna folyadék, melyet a máj termel, és az epehólyagban raktározódik. Az emésztőrendszer felső szakaszában a patkóbélbe (duodenumba) ürül, ahol részt vesz a zsírok felszívódásában, emésztésében, és előkészíti azokat a további lebontáshoz. Részt vesz a koleszterin oldatban tartásában, szerepet játszik továbbá a koleszterin biliaris kiválasztásában és a májepe flow serkentésében is. A szervezet epesav raktára kb 2-4 gr, amelynek állandóságát gazdaságos mechanizmus, az ún. enterohepaticus keringés biztosítja.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Random módon gyűjtött vizelet szükséges a vizsgálathoz.

Normálérték:
180 - 400 µg/nap µg/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Különböző májbetegségek (leginkább akut és krónikus májgyulladás, valamint májdaganat), epepangás (cholestasis), Budd-Chiari szindróma, epeút gyulladás (cholangitis), Wilson-kór és hemokromatózis esetén kimutattak már emelkedett értékeket. Önmagában nem alkalmas a különböző májbetegségek diagnosztizálására.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van. Az epesavak nélkül azonban nem történhet meg a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitaminok) felszívódása. Amennyiben csökken az epesav mennyisége magas a koleszterinkő kialakulásának kockázata.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!