Eosinophilek - Felnőtt

Adatlap

Eosinophilek - Felnőtt
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az eozinofil granulociták a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják. A csontvelőben képződnek, az érési folyamat befejeződését követően a vérkeringésbe jutnak. Szerepüket az allergiás reakciókban és néhány fertőzéstípus elleni védekezésben töltik be.

Előkészületek
A vér eosinophil számában napszaki ingadozás figyelhető meg, a szám magasabb este, mint reggel. A fizikai megerőltetés átmenetileg emeli a vér eosinophil számát, de a pszichés megerőltetés és a béta-blokkolók csökkenthetik.

Normálérték:
0,01 - 0,6 G/l 0,1 - 5 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az eozinofilszám emelkedése (eozinofília) jelzi, hogy a szervezet reagál a vérbe jutó valamilyen kóros sejtre, parazitára vagy allergiát okozó anyagokra (allergénekre). A magas eozinofilszám károsíthatja a szívet, a tüdőt, a májat, a bőrt és az idegrendszert; tartósan magas eozinofil szám vérrögök kialakulásához, szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz és kórosan működő szívbillentyűkhöz vezethet. Az eosinophil sejtek száma kissé magasabb menstruáció alatt.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony eozinofilszámmal (eozinopenia) ritkán találkozunk. Általában a stresszre adott válaszreakcióknál, ez azonban általában nem okoz különösebb problémát, mivel az eozinofilek működését az immunrendszer egyéb sejtjei helyettesítik.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!