ADH (antidiuretikus hormon) 290 mOsm/kg serum osmolalitás felett

Adatlap

ADH (antidiuretikus hormon) 290 mOsm/kg serum osmolalitás felett
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az antidiuretikus hormon (ADH, vazopresszin, "szomjúsághormon") a hipofízis hátsó lebenyében felszabaduló, de a hipotalamuszban termelődő hormon, melynek szerepe a vese vízvisszatartásának fokozása, szabályozza a test vízegyensúlyát. Egészséges emberekben, ha magas a plazma ozmolalitás, a szervezet segít az ADH termelésében.

Előkészületek
A vizsgálat előtt, az orvos kérheti, hogy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, dohányzástól, szteroidoktól, vízhajtóktól, inzulin adásától.

Normálérték:
2,2 - 8,5 pcg/mL

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Magas ADH-szintet okoz a nikotin, mely serkenti az ADH felszabadulását. A hormon kiválasztását fokozhatják még például fájdalom, izommunka, alacsony vércukorszint, vagy bizonyos (például asztma-ellenes) gyógyszerek is. Szintje magas még antidiuretikus hormon termelési zavar szindróma (SIADH) esetén is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
ADH hiánya esetén a víz nem szívódik vissza a véráramba, vízveszteség alakul ki. A betegek nagy mennyiségű vizeletet ürítenek (akár napi 20 liter) és ennek következtében rengeteget isznak. Ezt a betegséget nevezik centrális diabetes insipidusnak. Az alkohol, a szteroidok és a koffein is csökkentik az ADH szintjét.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!