HOTEMIN 20 mg kemény kapszula

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HOTEMIN 20 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Mielőtt orvosa felírná a Hotemin kapszulát, összeveti a gyógyszer Ön esetében várható előnyeit annak várható kockázataival. Orvosa felülvizsgálatokra rendelheti be Önt és megmondja, hogy erre milyen gyakran van szükség a Hotemin kapszula alkalmazása miatt.

A Hotemin kapszula az oszteoartrózis (artrózis, degeneratív ízületi betegség), a reumatoid ízületi gyulladás és a spondilitisz ankilopoetika (a gerinc reumás megbetegedése) néhány tünetét enyhíti, mint például a duzzanatot, a merevséget és az ízületi fájdalmat. Az ízületi gyulladást nem gyógyítja meg, és csak addig segít, amíg a gyógyszert alkalmazza.

Orvosa csak abban az esetben fogja felírni Önnek a Hotemin kapszulát, ha egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) nem enyhítették a tüneteket kielégítően.

HOTEMIN 20 mg kemény kapszula GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
EGIS
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (20x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A HOTEMIN 20 MG KEMÉNY KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Hotemin 20 mg kemény kapszulát

- Ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagára (piroxikám) vagy a Hotemin 20 mg kapszula egyéb összetevőjére.

- Ha más nem szteroid gyulladásgátlóval, vagy egyéb gyógyszerrel szemben volt már korábban súlyos allergiás gyógyszerreakciója, különös tekintettel a komoly bőrreakciókra (tekintet nélkül azok súlyosságára), mint pl. exfoliatív dermatitisz (erős bőrpírral és hámlással kísért betegség), hólyagosodással járó reakciók (Stevens-Johnson-szindróma, amely a bőr vörös hólyagosodásával, elhalásával, bevérzésével vagy hegesedésével járó bőrbetegség) és toxikus epidermális nekrolízis (a bőr felső rétegének hólyagosodásával és hámlásával járó betegség).

- Ha volt korábban gyomor- vagy bélfekélye, -vérzése vagy -átfúródása.

- Ha jelenleg fennálló gyomor- vagy bélfekélye, -vérzése vagy -átfúródása van.

- Ha Önnek szerepel vagy szerepelt a kórtörténetében gyomor-bélrendszeri betegség. Ez vérzéses megbetegedések, pl. kifekélyesedő vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, gyomor-bélrendszeri tumorok, vagy divertikulitisz (zsákszerű kitüremkedések gyulladása vagy befertőződése a vastagbélben) kialakulására hajlamosít.

- Ha más nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert alkalmaz, köztük szelektív COX-2-gátló típusú nem szteroid gyulladásgátlót vagy acetilszalicilsavat, amely utóbbi sok fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerben megtalálható.

- Ha vérrögök kialakulásának megakadályozására véralvadásgátlót, pl. warfarint szed.

- Ha vérzéses hajlama van.

- Ha súlyos szívelégtelenségben szenved.

- Ha terhes, szoptat.

- 12 éven aluli gyermekeknek a gyógyszer nem ajánlott.

Ha ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, nem kaphat Hotemin kapszulát. Azonnal szóljon orvosának.

A Hotemin 20 mg kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazza a Hotemint és minden esetben tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni. Mint minden nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer, a Hotemin is súlyos mellékhatásokat, így pl. fájdalmat, vérzést, fekélyesedést és átfúródást okozhat a gyomorban és a bélrendszerben.

Ha Ön már elmúlt 70 éves, elképzelhető, hogy orvosa csökkenteni szeretné a kezelés időtartamát, illetve gyakrabban szeretné Önt látni, amíg a Hotemint alkalmazza.

-Ha Ön már elmúlt 70 éves, vagy egyéb olyan gyógyszereket szed, mint a kortikoszteroidok, vagy bizonyos, a depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, ún. szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI), vagy acetilszalicilsav a vérlemezkék összecsapódásának megelőzésére, akkor orvosa a Hoteminnel együtt a gyomor és bélrendszer védelmére szolgáló gyógyszert írhat fel Önnek.

Ha Ön már elmúlt 80 éves, nem alkalmazhatja ezt a gyógyszert.

Ha bármilyen egészségügyi problémája vagy allergiája van, vagy volt a múltban, vagy nem biztos benne, hogy alkalmazhatja-e a Hotemin kapszulát, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi használni ezt a gyógyszert.

Ha a vese, illetőleg májműködése károsodott.

Ha szívbetegsége, szívműködési zavara van.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.

Véralvadási zavarban vagy súlyos vérzésben szenved, illetve nagyobb műtéten esett át, mert a készítmény hatóanyaga befolyásolja a véralvadást, így csak fokozott óvatossággal adható.

A Hoteminhez hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideid történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot.

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterin szintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

Óvatosság ajánlott magasvérnyomás betegségben és/vagy szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében, mivel nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása kapcsán folyadék visszatartást, vizenyőt észleltek.

A készítmény csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható; a vérkép és a májfunkció ellenőrzése is szükséges.

Azonnal hagyja abba a Hotemin alkalmazását és forduljon orvoshoz, ha fáj a gyomra, vagy bármi olyan tünetet észlel, ami gyomor- vagy bélvérzésre utalhat, pl. fekete vagy véres széklet, vagy vérhányás.

Azonnal hagyja abba a Hotemin alkalmazását és forduljon orvoshoz, ha bármilyen allergiás reakciót észlel, pl. bőrkiütés, arcduzzanat, ziháló vagy nehezített légzés.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben (az elmúlt héten) szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Esetenként a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással. Kezelőorvosa korlátozhatja Önnél a Hotemin kapszula vagy az egyéb gyógyszerek használatát, esetleg előfordulhat, hogy egy másik gyógyszert kell alkalmaznia.

Különösen fontos megemlíteni:

- ha Ön acetilszalicilsavat vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátló szert szed fájdalomcsillapítóként;

- ha Ön kortikoszteroidokat szed, amelyek számos különböző állapot - mint pl. allergia, a hormonális egyensúly zavara - kezelésére alkalmazott gyógyszerek;

- ha Ön véralvadásgátló szereket - pl. warfarint - szed, vérrögképződés megelőzésére;

- ha Ön bizonyos depresszió-ellenes szereket - úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló szereket (SSRI) - szed;

- ha Ön bármilyen, a vérlemezkék összecsapódását megakadályozó gyógyszert, pl. acetilszalicilsavat szed;

- ha Ön vízhajtót szed;

- ha Ön kálium tartalmú készítményt szed;

- ha Ön vérnyomáscsökkentőt szed;

- ha Ön metotrexát kezelésben részesül;

- ha Ön cimetidint szed.

Ha ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, azonnal szóljon orvosának.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az eddig ismert vizsgálatokban a piroxikám állatkísérletekben nem mutatott magzatkárosító hatást, azonban emberben más nem szteroid gyulladásgátlókhoz hasonlóan, különösen a terhesség késői szakaszában adva rendellenesen nehéz szülést eredményezett. A nem szteroid gyulladásgátlóknak emellett más, a magzatra kifejtett hatása is ismert.

A hatóanyag kiválasztódik az anyatejbe.

Mivel a Hotemin biztonságosságát terhesség és szoptatás során nem bizonyították, terhesség és szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a készítmény fenti képességeket befolyásolná.

Fontos információk a Hotemin 20 mg kapszula egyes összetevőiről

A Hotemin 20 mg kapszula 162,00 mg laktózt (tejcukrot) tartalmaz kapszulánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HOTEMIN 20 MG KEMÉNY KAPSZULÁT?

A Hotemin kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa rendszeres kontrollvizsgálatokon ellenőrizni fogja, hogy Ön megfelelő adagban alkalmazza-e a Hotemin kapszulát. Az orvosa a legkisebb olyan terápiás adagot fogja beállítani, ami a legjobban kontrollálja az Ön tüneteit. Semmilyen körülmények között se változtassa meg az adagolást, mielőtt beszélne orvosával.

Felnőttek és időskorúak

A maximális napi adag 20 milligramm Hotemin kapszula napi egyszeri adagban.

Ha Ön 70 évnél idősebb, kezelőorvosa alacsonyabb adagot írhat fel Önnek és csökkentheti a kezelés időtartamát.

20 mg-nál alacsonyabb adagok előállítására más piroxikám hatóanyagú készítmények alkalmazása javasolt.

Kezelőorvosa más gyógyszerrel együtt is felírhatja a Hotemin kapszulát, hogy az védje a gyomrát és bélrendszerét a lehetséges mellékhatásoktól.

Ne emelje az adagot!

Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem elég hatásos, beszélje meg orvosával.

Ha az előírtnál több Hotemin 20 mg kemény kapszulát alkalmazott

A túladagolás tünetei lehetnek: letargia, álmosság, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, amelyek a megfelelő tüneti terápia mellett elmúlnak. Előfordulhat még gyomor-bélvérzés, valamint igen ritkán vérnyomás emelkedés, veseműködési zavar, légzészavar, kóma, allergiás reakció.

Túladagolás, vagy annak gyanúja esetén orvost kell hívni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Hotemin 20 mg kemény kapszulát

Pótolja a kimaradt adagot, ahogy eszébe jutott. Ha közel van a következő adag alkalmazásának ideje, ne pótolja az elfelejtett adagot, hanem a következőt alkalmazza a rendes időben.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Hotemin 20 mg kemény kapszula alkalmazását.

Hacsak súlyos mellékhatás nem indokolja (lásd 4. pont "Lehetséges Mellékhatások"), ne hagyja abba gyógyszere szedését az orvos által előírt idő előtt, mert ez állapotának rosszabbodásához vezethet. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a Hotemin alkalmazását.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Hoteminnek is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Orvosa a Hotemin kezelés biztonságossága érdekében időszakosan laboratóriumi vizsgálatra küldheti Önt. Kérjük, a vizsgálaton szíveskedjen megjelenni, és leletét kezelőorvosának megmutatni.

A Hoteminhez hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók kialakulásának kockázata.

A leggyakoribb mellékhatások a gyomor-bélrendszert érintő tünetek:

- Szájnyálkahártya-gyulladás, étvágytalanság, hányinger, gyomortáji-és hasi fájdalom, székrekedés, puffadás, bélgázosság, hasmenés, emésztési zavarok.

- Fekélyképződés is előfordulhat, esetleg vérzéssel is, különösen idős korban.

A gyomor-bélrendszeri mellékhatások közül az alábbi tünetek súlyos, azonnali teendőt igénylő mellékhatásokra utalhatnak:

- Gyomor-bélrendszeri vérzés (ennek jele lehet véres hányás, fekete széklet, fokozódó sápadtság),

- nem szűnő erős hasi fájdalom (ez jelezheti a gyomor-bél rendszer falának átfúródását, az ún. perforációt),

Fontos, hogy vér hányása, fekete színű vagy véres széklet fellépése esetén hagyja abba a Hotemin kapszula szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát. Több Hotemin kapszulát ne alkalmazzon!

Egyéb ritkán előforduló, túlérzékenységi reakcióra utaló rendkívül súlyos mellékhatások:

- az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz,

- ájulás vagy ájulásszerű rosszullét,

- csalánkiütés.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleli, hagyja abba gyógyszere szedését és sürgősen forduljon orvoshoz!

Ezen kívül egyéb, ritkán előforduló rendkívül súlyos mellékhatások is előfordulhatnak:

- sárgaság (ez először általában a szem fehérjén észlelhető),

- zavartság, hallucinációk,

- a vizelet mennyiségének jelentős csökkenése (veseműködési zavar).

- hólyagos bőrelváltozás, bőrleválás, más nem szteroid gyulladásgátlókhoz hasonlóan, igen ritkán előfordulhat.

Ha a fenti mellékhatásokat tapasztalja, a Hotemin kezelést azonnal fel kell függeszteni, illetve azonnal értesítse orvosát vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén.

Egyéb, ritkábban előforduló mellékhatások:

- vérszegénység, fehérvérsejtek és vérlemezkék számának csökkenése, a vérlemezkék funkciójának csökkenése és ennek következtében apró bevérzések a bőrben és a nyálkahártyán, orrvérzés, az eozinofil sejtek szaporodása a vérben,

- vércukorszint emelkedés, illetőleg csökkenés, testsúlyváltozás,

- szédülés, fejfájás, aluszékonyság, álmatlanság, depresszió, hangulatváltozás, idegesség, szokatlan álmok, érzészavar,

- homályos látás, fülzúgás,

- fokozott vízvisszatartás, vizenyő,

- gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, krónikus gyulladásos bélbetegségek kiújulása (kolitisz ulceróza és Crohn-betegség),

- bőrkiütés, viszketés, fényérzékenység, ritkán körömhasadás, hajhullás.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A HOTEMIN 20 MG KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Hotemin kapszulát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a Hotemin kapszulát, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Hotemin 20 mg kapszula?

- A készítmény hatóanyaga: 20 mg piroxikám kapszulánként.

- Egyéb összetevők:

kapszulatest: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, mannit, magnézium sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium laurilszulfát.

kapszulahéj: vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), eritrozin (E127) titán-dioxid (E171), zselatin.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Átlátszatlan, mályvaszínű 2-es méretű Coni Snap kemény zselatin kapszulába töltött 240 mg fehér vagy zöldes-fehér vagy sárgás-fehér színű, szagtalan porgranulátum.

20 db kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal