GRACIAL tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GRACIAL TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Gracial kombinált szájon át szedhető (orális) fogamzásgátló. Minden egyes tabletta két különböző női nemi hormon kis mennyiségét tartalmazza. Ezek a dezogesztrel (egy progesztagén) és az etinilösztradiol (egy ösztrogén). A hormonok csekély mennyisége miatt a Gracial kis dózisú (vagyis alacsony adagú) orális fogamzásgátlónak számít. Mivel a kék és a fehér tablettákban a két hormon eltérő arányú kombinációja található, ezért kétfázisú kombinált fogamzásgátlóról van szó.

Javallat:

A terhesség megelőzése.

Az orális fogamzásgátlás a születésszabályozás igen hatékony módszere. Amennyiben szabályosan szedik (anélkül, hogy kimaradna egy tabletta), akkor a teherbe esés valószínűsége nagyon csekély.

GRACIAL tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
desogestrel, ethinylestradiol

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
N.V. Organon
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x (7+15))
  • (3x (7+15))

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A GRACIAL TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a Graciál tabletta:

Ha az alább felsorolt állapotok bármelyike fennáll az Ön esetében. Amennyiben ezek bármelyike vonatkozik Önre, akkor beszéljen az orvosával, mielőtt elkezdené szedni a Gracial-t. Az orvosa azt tanácsolhatja, hogy szedjen másik típusú fogamzásgátló tablettát, vagy alkalmazzon teljesen másfajta (nem hormonális) fogamzásgátló módszert.

- Ha van, vagy valaha volt a vérkeringést érintő rendellenessége, különösen, ha az a trombózissal volt kapcsolatos. Trombózisnak hívják a vérrög képződését. Ez a lábszárak visszereiben (mélyvénás trombózis), a tüdőkben (tüdőembólia), a szívben (szívinfarktus), vagy a test egyéb részeiben fordulhat elő. (Lásd e tájékoztatóban később "A fogamzásgátló tabletta és a trombózis" cím alatt is.)

- Ha van, vagy valaha volt stroke-ja (egy agyi ér elzáródása, vagy megrepedése következtében).

- Ha van, vagy valaha volt a szívinfarktus első jelének számító (un. angina pectoris, azaz mellkasi fájdalom), illetve a stroke-ot megelőző (átmeneti agyi vérellátási zavar, azaz tranzitorikus iszkémiás attak - TIA, vagy kisebb, visszafordítható stroke) állapota.

- Ha pl. látási tünetekkel, beszédzavarral, gyengeséggel vagy zsibbadással kísért migrén szerepel a kórelőzményében.

- Ha érszövődményekkel járó cukorbetegsége van.

- Ha van, vagy valaha volt magas vérzsírszinttel járó hasnyálmirigy-gyulladása.

- Ha sárgasága vagy súlyos májbetegsége van.

- Ha nemi hormonoktól függő növekedésű (pl. az emlőjét vagy a nemi szerveit érintő) rákja van, vagy valaha volt.

- Ha jóindulatú vagy rosszindulatú májdaganata van, illetve volt.

- Ha bármilyen tisztázatlan hüvelyi vérzése van.

- Ha terhes, vagy azt gondolja, hogy talán terhes.

- Ha túlérzékeny (allergiás) etinilösztradiollal, dezogesztrellel vagy a Gracial bármely összetevőjével szemben.

Ha ezeknek az állapotoknak bármelyike a tabletta használata alatt jelentkezik első ízben, akkor rögtön hagyja abba a szedést, és beszéljen az orvosával. Közben alkalmazzon nem hormonális fogamzásgátlást. Lásd az "Fontos információk" alatt is.

Fontos információk:

Ebben a tájékoztatóban több olyan helyzetet írunk le, amikor abba kell hagynia a fogamzásgátló tabletta szedését, illetve amikor csökkenhet a fogamzásgátló tabletta megbízhatósága. Ilyen helyzetekben ne éljen nemi életet, vagy alkalmazzon külön nem hormonális fogamzásgátló eljárást, például kondomot vagy más akadály elven működő módszert. Ne hagyatkozzék a naptárra vagy a hőmérsékletmérésre. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mert a fogamzásgátló tabletta befolyásolja a testhőmérséklet és a méhnyaki nyák menstruációs ciklus alatt előforduló szokásos változásait.

A Gracial - csakúgy, mint a többi fogamzásgátló tabletta - nem véd a HIV fertőzés (AIDS) vagy bármely más nemi úton terjedő betegség ellen.

Rendszeres ellenőrzések

Ha fogamzásgátló tablettát használ, akkor az orvosa megmondja Önnek, hogy mikor kell rendszeres ellenőrzésre mennie.

Haladéktalanul szóljon az orvosának:

- ha bármi változást észlel a saját egészségi állapotában, különösen az ebben a tájékoztatóban említett dolgokkal kapcsolatban (lásd még "Nem alkalmazható a Graciál tabletta" és "Fontos információk"; ne feledkezzék meg a közeli rokonokra vonatkozó információkról sem);

- ha csomót érez a mellében;

- ha más gyógyszereket készül használni (lásd még "Egyéb gyógyszerek alkalmazása");

- ha a közeljövőben mozgáskorlátozott lesz, vagy tervezett műtétje lesz (legalább négy héttel korábban beszéljen az orvosával);

- ha szokatlan, erős hüvelyi vérzése van;

- ha a doboz megkezdése utáni első héten elfelejtett bevenni egy tablettát, a megelőző hét napon belül pedig közösült;

- ha súlyos hasmenése van;

- ha kétszer egymás után elmaradt a menstruációs vérzése, illetve arra gyanakszik, hogy terhes lehet (ne kezdje el a következő dobozt, amíg az orvosa nem mondja Önnek).

Hagyja abba a tabletták szedését, és haladéktalanul keresse fel az orvosát, ha trombózis, szívinfarktus vagy stroke lehetséges tüneteit észleli:

- szokatlan köhögés;

- erős mellkasi fájdalom, ami a bal karba sugározhat;

- légszomj;

- bármilyen szokatlan erős vagy elhúzódó fejfájás vagy migrénes roham;

- részleges vagy teljes látásromlás, avagy kettős látás;

- elkent beszéd vagy képtelenség a beszédre;

- hallásának, szaglásának vagy ízlelésének a hirtelen megváltozása;

- szédülés vagy ájulás;

- bármely testrészének a gyengesége vagy érzéketlensége;

- erős hasi fájdalom;

- az egyik lábszárának az erős fájdalma vagy duzzanata.

A fent említett helyzetek és tünetek leírása és részletesebb magyarázata e tájékoztatóban máshol található.

A Graciál tabletta fokozott óvatossággal alkalmazható:

Ha az alább felsorolt állapotok valamelyikének a fennállása esetén használja a kombinált fogamzásgátló tablettát, akkor az Ön szoros megfigyelésére van szükség. Az orvosa majd elmagyarázza ezt Önnek. Ezért, ha az alábbiak bármelyike érvényes az Ön esetében, akkor beszéljen az orvosával, mielőtt elkezdené használni a Gracial-t.

- dohányzik;

- cukorbeteg;

- elhízott;

- magas a vérnyomása;

- szívbillentyű-rendellenessége vagy egy bizonyos szívritmuszavara van;

- gyulladás zajlik a vénáiban (felületes phlebitis);

- visszeres csomói vannak;

- a közeli rokonai közül volt valakinek trombózisa, szívinfarktusa vagy stroke-ja;

- migrénes;

- epilepsziás;

- saját magának vagy a közeli rokonai közül valakinek magas a koleszterin vagy a triglicerid (zsírok) szintje a vérében;

- a közeli rokonai közül bárkinek emlőrákja volt;

- beteg a mája vagy az epehólyagja;

- Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában (idült gyulladásos bélbetegségben) szenved;

- szisztémás lupus erythematodese van (SLE, autoimmun betegség);

- hemolitikus urémiás szindrómája van (HUS, véralvadási zavar veseelégtelenséggel);

- sarlósejtes vérszegénységben szenved;

- olyan betegsége van, ami először terhessége alatt vagy nemi hormonok korábbi használata során jelentkezett vagy rosszabbodott (pl. halláscsökkenés, egy porfíria nevű anyagcsere betegség, terhességi herpesznek nevezett bőrbetegség, vagy Sydenham chorea nevű idegrendszeri betegség).

- májfoltjai vannak vagy voltak (sárgásbarnán elszíneződött foltok a bőrön, különösen az arcon); ebben az esetben kerülnie kell a túlzott napsugárhatást, illetve az ultraibolya sugárzást.

Amennyiben a fenti állapotok bármelyike első ízben jelentkezik, kiújul vagy rosszabbodik a fogamzásgátló tabletta használata alatt, akkor szóljon az orvosának.

A fogamzásgátló tabletta és a trombózis

A trombózis azt jelenti, hogy véralvadék képződik, amely elzárhat egy véreret.

A trombózis néha a lábszárak mély vénáiban fordul elő (mélyvénás trombózis). Ha ez a vérrög elsodródik a vénákból, onnan ahol kialakult, elérheti és elzárhatja a tüdő artériáit, így okozza az úgynevezett tüdőembóliát. A mélyvénás trombózis ritka esemény. Fogamzásgátló tabletta szedése nélkül is létrejöhet. A fogamzásgátló tablettát szedők esetében nagyobb a kockázata, mint a nem szedők körében. A veszély nagyobb azokban, akik először kezdik szedni a tablettát. Terhesség alatt is kialakulhat.

A dezogesztrelt használó nők között a mélyvénás trombózis kockázata enyhén magasabb lehet, mint a levonorgesztrel tartalmú tablettát szedők között. Az abszolút számok igen alacsonyak. Ha 10 000 nő használja egy éven keresztül a levonorgesztrel tartalmú tablettát, közülük ketten kaphatnak trombózist, míg 10 000 dezogesztrel tartalmú tablettát szedő nő esetén ez egy év alatt 3-4 trombózist jelent. Összehasonlításul, ha 10 000 nő teherbe esik, közülük várhatóan hatnak lesz trombózisa. Ezek az eredmények néhány vizsgálatra alapulnak. Más vizsgálatok nem találták magasabbnak a dezogesztreles tabletták kockázatát.

Vérrögök nagyon ritkán a szív ereiben (szívizominfarktust okozva) vagy az agyi erekben (stroke-ot - gutaütést - okozva) is előfordulnak.

Rendkívül ritkán a máj, a belek, a vesék vagy a szemek ereiben is előfordulnak vérrögök.

Nagyon ritka alkalmakkor a trombózis maradandó súlyos károsodást, sőt még halált is okozhat.

A szívizominfarktus vagy a stroke kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Szintén nő a kockázat, minél többet dohányzik valaki. Ha fogamzásgátló tablettát használ, akkor abba kell hagynia a dohányzást, különösen, ha már elmúlt 35 éves.

Ha a fogamzásgátló tabletta használata közben magas vérnyomása alakul ki, akkor azt tanácsolhatják, hogy hagyja abba a szedését.

A mélyvénás trombózis kockázata átmenetileg megnő valamilyen műtét vagy a mozgás lehetetlenné válása miatt (például, amikor az egyik vagy mindkét alsó végtag gipszkötésben, illetve sínben van). A fogamzásgátló tablettát használó nők esetében a kockázat még nagyobb lehet. Minden tervezett kórházi ápolás vagy műtét előtt jó előre szóljon az orvosának, hogy fogamzásgátló tablettát szed. Lehet, hogy az orvosa azt javasolja, hogy hetekkel a műtét előtt, vagy az ágyhoz kötöttség idején hagyja abba a tabletták szedését. Az orvosa azt is megmondja majd, hogy mikor kezdheti el újra a tabletták szedését, amikor már ismét talpon van.

Ha olyan tüneteket észlel, amelyek trombózistól származhatnak, akkor hagyja abba a fogamzásgátló tabletták szedését, és haladéktalanul szóljon az orvosának (Lásd még "Fontos információk").

A fogamzásgátló tabletta és a rák

A fogamzásgátló tablettát szedő nők között kissé gyakrabban állapítják meg az emlők rákját, mint azoknak az azonos korú nőknek az esetében, akik nem szedik. Az emlőrák diagnózisok számának ez a csekély különbsége a fogamzásgátló tabletta szedésének az abbahagyása után tíz év alatt fokozatosan eltűnik. Nem ismert, hogy a különbséget a fogamzásgátló tabletta okozza-e. Lehet, hogy a nőket gyakrabban vizsgálták, és ezért hamarabb vették észre az emlőrákjukat.

Ritka esetekben jóindulatú, még ritkábban pedig rosszindulatú májdaganatok előfordulásáról is beszámoltak a fogamzásgátló tablettát szedő nők között. Ezek a daganatok belső vérzéshez vezethetnek. Haladéktalanul szóljon az orvosának, ha erős gyomorfájást érez.

A méhnyak rákjának gyakoribb előfordulásáról számoltak be azoknak a nőknek a körében, akik régóta használtak fogamzásgátló tablettát. Lehet, hogy ezt nem a tabletták, hanem a szexuális magatartás és egyéb tényezők okozzák.

Terhesség, szoptatás:

A Gracial-t nem szabad szednie annak, aki terhes, vagy úgy véli, hogy terhes lehet. Ha a Gracial szedése közben lesz gyanús, hogy teherbe esett, azonnal szóljon orvosának.

A Gracial szoptatás alatti alkalmazását általában nem javasolják. Hogyha Ön fogamzásgátló tablettát kíván szedni a szoptatás időszakában, akkor kérje orvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nem figyeltek meg ezzel kapcsolatos hatást.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

Egyes gyógyszerek leállíthatják a fogamzásgátló tabletta megfelelő működését. Ezek közé tartoznak pl. az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramat, felbamat), a tuberkulózis gyógyszerei (pl. rifampicin, rifabutin), HIV fertőzésben használt gyógyszerek (pl. ritonavir), más fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok (pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin), és az orbáncfüvet tartalmazó készítmények (levert hangulat kezelésére használják elsősorban) is. A fogamzásgátló tabletta is megváltoztathatja más gyógyszerek működését.

Mindig mondja meg a fogamzásgátló tablettát felíró orvosnak vagy gyógyszerészének, hogyha más gyógyszert vagy bármilyen gyógyhatású készítményt szed vagy a közelmúltban szedett, még akkor is, ha azt nem receptre írták fel. Mindig szóljon annak az orvosnak, illetve fogorvosnak is, aki egy másik gyógyszert rendel (vagy az azt kiadó gyógyszerésznek), hogy Gracial-t használ. Ők majd megmondják Önnek, hogy kell-e kiegészítő fogamzásgátló védekezést alkalmaznia, és ha igen, akkor meddig.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A GRACIAL TABLETTÁT?

A Gracial doboza 22 db tablettát tartalmaz: 7 db kéket (1-től 7-ig számozva) és 15 db fehéret (8-tól 22-ig számozva). Minden nap nagyjából ugyanabban az időben vegye be a tablettáját, kevés vízzel, ha szükséges. Valahányszor új doboz Gracial-t kezd, a bal felső sarokban lévő 1-es számú kék tablettát vegye be elsőnek. Jelölje meg a kezdő napját a megfelelő jelző mélyedés alumíniumborításának az átszakításával a sáv zöld részén. Így könnyen ellenőrizheti, hogy bevette-e már a napi tablettáját. Kövesse a nyilak irányát, amíg mind a 22 db tablettát be nem vette. A következő 6 napon nem szed tablettát. E hat nap alatt menstruációs vérzésnek (a megvonásos vérzésnek) kell kezdődnie. Ez rendszerint az utolsó Gracial tabletta utáni második-harmadik napon veszi kezdetét. A hetedik napon kezdje el a következő doboz szedését, akkor is, ha a vérzése még folytatódik. Ez azt jelenti, hogy az új dobozokat a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdi majd meg, és a megvonásos vérzése is minden hónapban nagyjából ugyanazokra a napokra esik.

Az első doboz Gracial elkezdése

* Ha az elmúlt hónapban nem használt hormonális fogamzásgátlót.

Kezdje el szedni a Gracial-t a menstruációs ciklusának az első napján, vagyis a menstruációs vérzés első napján. Ekkor a Gracial azonnal kifejti hatását, nincs szükség kiegészítő védekezésre.

A ciklusa 2.-5. napján is elkezdheti, de ebben az esetben ügyeljen arra, hogy a tabletta szedésének az első 7 napja alatt kiegészítő (barrier típusú - pl. kondom) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell az első ciklusban.

* Ha másik kombinált fogamzásgátló tablettáról áll át.

A jelenlegi fogamzásgátlójából a doboz utolsó tablettájának a bevétele utáni napon elkezdheti szedni a Gracial-t (vagyis nincs szünet a tablettaszedésben). Hogyha a jelenlegi fogamzásgátlójának a doboza inaktív tablettákat is tartalmaz, akkor az utolsó aktív tabletta bevétele utáni napon kezdheti el szedni a Gracial-t (ha nem biztos benne, hogy melyik az, akkor kérdezze meg az orvosát vagy a gyógyszerészt). Elkezdheti későbben is, de soha nem később, mint a jelenlegi fogamzásgátlója tablettaszedési szünetét követő első napon (illetve a jelenlegi fogamzásgátlója utolsó inaktív tablettájának a bevétele utáni napon). Ha betartja ezeket a szabályokat, nincs szükség kiegészítő védekezésre.

* Ha csak progesztagént tartalmazó fogamzásgátló tablettáról (mini tabletta) áll át.

A mini tablettát bármelyik napon abbahagyhatja, és a következő napon, ugyanabban az időben elkezdheti a Gracial-t. Ügyeljen azonban arra, hogy ha közösül a tablettaszedés első 7 napján, akkor használjon kiegészítő (barrier típusú - pl. kondom) fogamzásgátló módszert is.

* Ha injekciós, beültetett (implantátum) vagy progesztagént kibocsátó méhen belüli eszközről (IUD) áll át.

Kezdje szedni a Gracial-t a következő injekciója esedékességének a napján, vagy azon a napon, amikor a beültetett készítményét ill. méhen belüli eszközét eltávolították. Ügyeljen azonban arra, hogy ha a tablettaszedés első 7 napján közösül, akkor használjon kiegészítő (barrier típusú - pl. kondom) fogamzásgátló módszert is.

* Szülés után.

Ha éppen szült, akkor az orvosa javasolhatja, hogy előbb várja meg az első rendes menstruációját, és csak azután kezdje el szedni a Gracial-t. Néha hamarabb is el lehet kezdeni. Az orvosa majd ellátja tanáccsal. Ha Ön szoptat, és Gracial-t akar szedni, akkor előtte meg kell beszélnie az orvosával.

* Vetélés, illetve terhesség-megszakítás után

Az orvosa majd ellátja tanáccsal.

Ha az előírtnál több Graciál tablettát vett be (túladagolás):

Egyszerre túl sok Gracial tabletta bevétele miatti súlyos károsodásról nem számoltak be. Ha egy időben több tablettát vett be, akkor hányingere lehet, hányhat, vagy vérezhet a hüvelyéből. Ha azt veszi észre, hogy gyermek vett be Gracial-t, akkor forduljon tanácsért az orvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Graciál tablettát:

- ha 12 óránál kevesebbet késik a tabletta bevételével, akkor a fogamzásgátló hatás megbízható marad. Vegye be a tablettát, mihelyt az eszébe jutott, a következő tablettát pedig vegye be a szokásos időben.

- ha 12 óránál többet késik bármely tabletta bevételével, akkor a fogamzásgátló hatás megbízhatatlanná válhat. Minél több egymást követő tablettát mulasztott el, annál nagyobb a kockázata a fogamzásgátló hatás csökkenésének. Különösen nagy a teherbe esés rizikója, ha a doboz elején vagy végén hagy ki tablettákat. Ezért be kell tartania az alábbiakban megadott szabályokat (lásd a lenti ábrát is).

Több mint egy tablettát felejtett a dobozban

Forduljon tanácsért az orvosához.

Egy tabletta maradt el az első héten

Vegye be az elmaradt tablettát, mihelyt az eszébe jutott (még ha ez két tabletta egyszerre történő bevételét jelenti is), a következő tablettákat pedig szedje a szokásos időben. A következő 7 napban még külön fogamzásgátló eljárást (barrier típusú - pl. kondom) is alkalmazzon.

Hogyha a tabletta elmaradása előtti héten közösült, akkor lehet, hogy terhes, ezért rögtön beszéljen az orvosával.

Egy tabletta maradt el a második héten

Vegye be az elmaradt tablettát, mihelyt az eszébe jutott (még ha ez két tabletta egyszerre történő bevételét jelenti is), a következő tablettákat pedig szedje a szokásos időben. A fogamzásgátló hatás megbízható marad. Nincs szükség külön fogamzásgátló eljárás alkalmazására.

Egy tabletta maradt el a harmadik héten (8 nap)

A következő lehetőségek közül választhat, külön fogamzásgátló eljárásra pedig nincs szüksége.

Vegye be az elmaradt tablettát, mihelyt az eszébe jutott (még ha ez két tabletta egyszerre történő bevételét jelenti is), a következő tablettákat pedig szedje a szokásos időben. Ahogy befejezte a jelenlegi doboz szedését, máris kezdje el a következőt úgy, hogy a dobozok között ne maradjon szünet. A második doboz végéig lehet, hogy nem lesz megvonásos vérzése, de pecsételő vagy áttöréses vérzés kialakulhat a tablettaszedés alatt.

vagy

Hagyja abba a jelenlegi doboz tablettáinak a szedését, tartson 6 napos vagy rövidebb tablettamentes szünetet (számítsa be az elmaradt tabletta napját is), és folytassa a következő dobozzal. Ha ezt a módszert követi, akkor a hétnek mindig ugyanazon a napján tudja elkezdeni a következő dobozát, ahogy szokta.

Ha tablettákat felejtett a dobozban, és az első rendes tablettamentes szünetben nem következik be a várt menstruációs vérzése, akkor lehet, hogy terhes. Beszéljen az orvosával, mielőtt megkezdené a következő dobozát.

MI A TEENDŐ, HA

.gyomorbélrendszeri zavaroktól szenved (mint pl. hányás, erős hasmenés)

Ha hány vagy erős hasmenése van, előfordulhat, hogy a Gracial tabletta aktív hatóanyagai nem szívódnak fel teljesen. Ha a bevétel után 3-4 órán belül hányna, ez olyan, mintha elmulasztott volna egy tablettát, ezért kövesse az elfelejtett tabletták esetére szóló útmutatást. Ha súlyos hasmenése lenne, beszélje meg orvosával, mi a teendő.

.késleltetni akarja a menstruációját

Késleltetheti a menstruációját, ha a jelenlegi doboz Gracial-ja befejezése után rögtön elkezdi szedni a fehér tablettákat a következő dobozból. Ezt tetszése szerint folytathatja, amíg a második doboz végére nem ér (maximum 15 napig). Ha azt akarja, hogy elkezdjen menstruálni, akkor csak hagyja abba a tablettaszedést. A második doboz használata közben lehet némi áttöréses vagy pecsételő vérzése a tablettaszedő napokon. A következő doboz szedését kezdje a szokásos hatnapos tablettaszedési szünet után.

.meg akarja változtatni a menstruációja kezdőnapját

Hogyha az útmutatás szerint szedi a tablettáit, akkor négyhetenként nagyjából a hét ugyanazon napján következik be a menstruációs vérzése. Amennyiben meg akarja változtatni ezt a napot, akkor csak rövidítse (soha ne hosszabbítsa!) meg a következő tablettaszedési szünetet. Például, ha a vérzése rendszerint pénteken kezdődik, és Ön azt szeretné, hogy a jövőben kedden (vagyis 3 nappal korábban) induljon, akkor a következő dobozát a szokásosnál három nappal előbb kezdje el. Ha nagyon (például 3 vagy kevesebb napra) lerövidíti a tablettaszedési szünetet, akkor lehet, hogy nem jön meg közben a vérzése. Lehet némi áttöréses vagy pecsételő vérzése a következő doboza szedése közben.

.váratlan vérzése van

Mindegyik fogamzásgátló tabletta esetében a szedés első néhány hónapja során szabálytalan hüvelyi vérzése lehet a menstruációi között (pecsételő vagy áttöréses vérzés). Lehet, hogy egészségügyi betétet kell használnia, de csak folytassa rendesen a tablettái szedését. A szabálytalan hüvelyi vérzés általában megszűnik, ha a szervezete már alkalmazkodott a fogamzásgátló tablettához (rendszerint mintegy három tablettaszedési ciklus után). Ha folytatódik, erőssé válik, vagy újra kezdődik, akkor beszéljen az orvosával.

.elmaradt egy menstruációja

Ha a kellő időben bevette a tablettáit és nem hányt, vagy nem szedett más gyógyszereket, akkor nagyon valószínűtlen, hogy terhes legyen. Folytassa a Gracial szedését a szokásos módon.

Amennyiben egymás után két menstruációja maradt el, akkor lehet, hogy terhes. Haladéktalanul beszéljen az orvosával. Ne kezdje el a következő doboz Gracial-t addig, amíg az orvosa nem ellenőrizte, hogy nem terhes.

Az Graciál tabletta megszakításakor jelentkező hatások:

Bármikor abbahagyhatja a Gracial szedését, amikor csak kívánja.

Hogyha azért hagyja abba a Gracial szedését, mert teherbe akar esni, akkor általában ajánlatos kivárnia, amíg egy természetes menstruációja lezajlik, mielőtt megpróbálkozna a fogamzással. Ez segít kiszámítani, hogy mikor lesz esedékes a baba érkezése.

Ha nem akar teherbe esni, akkor kérdezze meg az orvosát a születésszabályozás egyéb módszereiről.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Gracial tablettának is lehetnek mellékhatásai.

Szóljon az orvosának, ha bármilyen nem kívánt hatást észlel, különösen, ha az súlyos vagy tartós, illetve ha az egészségi állapotában olyan változás következik be, amit a fogamzásgátló tablettának tulajdonít.

Súlyos mellékhatások

A fogamzásgátló tabletta használatával kapcsolatos súlyos reakciók, valamint az azokkal járó tünetek leírása a következő szakaszokban található: "A fogamzásgátló tabletta és a trombózis", illetve "A fogamzásgátló tabletta és a rák". További felvilágosításért olvassa el ezeket alaposan, és legott beszélje meg az orvosával, ahol szükségét érzi.

Egyéb lehetséges mellékhatások

A fogamzásgátló tablettát használók a következő mellékhatásokról számoltak be, bár ezeket nem feltétlenül a fogamzásgátló tabletta okozta. Ezek a mellékhatások a tablettaszedés első néhány hónapjában fordulhatnak elő, és az idő előrehaladtával rendszerint mérséklődnek.

- az emlők érzékenysége, fájdalma, megnagyobbodása és váladékozása;

- fejfájás, migrén;

- a nemi késztetés megváltozása; depressziós hangulat;

- képtelenség a kontaktlencse elviselésére;

- émelygés, hányás és rossz közérzet;

- a hüvelyváladék megváltozása;

- különféle bőrreakciók;

- folyadék-visszatartás;

- a testtömeg megváltozása;

- túlérzékenységi reakciók.

Ha olyan mellékhatást észlelne, amit ez a betegtájékoztató nem említ, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. TÁROLÁS

2 °C és 30 °C közötti hőmérsékleten, fénytől és nedvességtől védve tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A kombinált fogamzásgátló tablettának a terhesség kivédésén kívül vannak még egyéb előnyös hatásai is.

- A menstruációja enyhébb és rövidebb lesz. Ennek eredményeként csökken a vérszegénység kockázata. A menstruációs fájdalmak enyhülhetnek, illetve teljesen megszűnhetnek.

- Ezen kívül még arról is beszámoltak, hogy egyes komoly rendellenességek ritkábban fordulnak elő az 50 µg etinilösztradiolt tartalmazó ("nagy dózisú") fogamzásgátló tablettát szedők között. Ezek az emlők jóindulatú elváltozásai, a petefészekciszták, a kismedencei fertőzések (ún. kismedencei gyulladásos betegség vagy PID), méhen kívüli terhesség (amikor az embrió az anyaméhen kívül ágyazódik be), valamint a méhnyálkahártya (a méh belső borítása) és a petefészkek rákja. Ez igaz lehet az alacsony dózisú fogamzásgátló tabletták esetében is, de ezt eddig még csak a méhnyálkahártya- és a petefészekrák vonatkozásában erősítették meg.

AMENNYIBEN BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE LENNE, VAGY HA SZÜKSÉGE VAN A GRACIAL RENDELÉSÉVEL KAPCSOLATOS TELJES TÁJÉKOZTATÁSRA, AKKOR KÉRJÜK, FORDULJON ORVOSÁHOZ VAGY GÓGYSZERÉSZÉHEZ.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában