C-VITAMIN PHARMAVIT pezsgőtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a pezsgőtabletta C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál.

A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvértestek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább például íny-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

  • égési sérülések, alkoholizmus, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszan tartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (például tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.
  • Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (például: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

C-VITAMIN PHARMAVIT pezsgőtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Bristol-Myers Squibb
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 1000 mg (10x)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát

  • ha allergiás a C-vitaminra (aszkorbinsav) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha kórelőzményében előfordult már vesekőbetegség, fokozott oxalát-ürítés,
  • 14 éves kor alatt.

Ha nem biztos abban, a leírtak közül mi vonatkozik Önre, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A gyógyszerszedés megkezdése előtt mondja el orvosának korábbi betegségeit:

  • ha volt, ill. van veseköve,
  • ha cukorbetegségben szenved,
  • enzimhiányban (úgynevezett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenved,
  • szívbetegsége van,
  • vérképzési- illetve véralvadási zavarokban szenved,
  • vesebetegségben szenved,
  • vasanyagcsere-zavarban szenved.

Az aszkorbinsav daganat-terápiában kifejtett lehetséges hatása nem bizonyított. Sőt, súlyos, előrehaladott állapotban lévő rákbetegeknek alkalmazása nem javasolt, mert ronthatja állapotukat.

Gyermekek és serdülők

A pezsgőtabletta magas C-vitamin tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet.

A pezsgőtablettával egyidejűleg szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre is vonatkozik.

  • Cellulóz-nátrium-foszfát, és diszulfirám hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek és C-vitamin egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.
  • Deferoxaminés a C-vitamin egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.

Nagy adag C-vitamin:

  • a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.
  • a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, ezért vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!

Nagyon nagy adagúC-vitamin napi bevételénél (10 g) az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion- származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

Mivel szedése megváltoztathatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

Allergiás tünetek például bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fenáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, terhességet tervez, illetve szoptat, válasszon kisebb hatóanyag tartalmú C-vitamin készítményt, mivel ezt a gyógyszert terhesség és szoptatás során nem ajánlott szedni. A túl nagy adag C-vitamin káros lehet a magzat vagy a csecsemő számára.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szacharózt, fruktózt, glükózt, nátriumot, nátrium‑benzoátot és azoszínezéket tartalmaz

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta628,375 mg szacharózt, 2,6 mg fruktózt és 2,6 mg glükózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer 283 mg (12,3 mmol) nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel az ajánlott maximális napi nátriumbevitel 14,2%-ának felnőtteknél, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.

Ez a gyógyszer 50 mg benzoátsót tartalmaz pezsgőtablettánként.

Ez a gyógyszer azoszínezéket (sunset yellow E110) tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell szedni a C-Vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A pezsgőtabletta magas C-vitamin tartalma miatt kizárólag felnőtteknek ajánlott.

A készítmény ajánlott adagja:

  • C-vitamin hiány esetén naponta 500-1000 mg (½-1 pezsgőtabletta).
  • Meghűléses megbetegedésekben is legfeljebb napi 1 pezsgőtabletta (1000 mg C-vitamin), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.

A pezsgőtablettát bevétel előtt ½-1 pohár vízben fel kell oldani.

14 éven aluliak kezelésérea C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta nem alkalmazható.

Ha az előírtnál több C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettátvett be

Túladagolás eseténa mellékhatásoknál említett tünetek jelentkezhetnek, melyek leggyakrabban a következők:

  • hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; tartósan nagyobb mennyiségű vizeletürítés; gyomorgörcs.

Ezek a tünetek egyénenként változóak.

Mivel a C-vitamin vízoldékony vitamin, a felesleg gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a túladagolás az életet nem veszélyezteti.

4. A kezelés időtartama

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát kúraszerűen, néhány napig kell szedni. Ha tünetei 3‑5 nap alatt nem javulnak, kérjük, keresse fel háziorvosát!

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagy adagoknál előforduló mellékhatás:

  • vesekő (oxalát)-képződés, mely tünetei: a hát oldalsó vagy alsó részén fellépő fájdalom.

A tartósan szedett, napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin adag hatására a vizelet oxalátszintje megemelkedhet. Ez a vesebetegeknél oxalátkő képződéséhez vezethet. Különösen gyakran fordul elő művese-kezelt betegeknél és azoknál, akiknek volt már vesekövük.

Ha az alábbi, hosszabb ideig fennálló, kellemetlen tüneteket észleli, kérjük, forduljon orvoshoz:

  • hasmenés,
  • bőrpír, bőrvörösség,
  • fejfájás,
  • nagyobb mennyiségű vizeletürítés,
  • hányinger, hányás, gyomorgörcs.

A következő mellékhatásokról számoltak be a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta forgalomba hozatalát követően. Gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • hasi fájdalom, hasmenés,
  • csalánkiütés (urtikária), kiütés,
  • fokozott oxalát-ürülése a vizeletben, a vizelet rendellenes elszíneződése,
  • szédülés.

Ha allergiás tünetek (például bőrkiütés) jelentkeznek, a tabletta szedését abba kell hagyni és értesítenie kell kezelőorvosát.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a C-Vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A pezsgőtabletta külső és belső csomagolásán a lejárati idő fel van tüntetve.

A dobozon és a kupakon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta?

  • A készítmény hatóanyaga 1000 mg aszkorbinsav pezsgőtablettánként.
  • Egyéb összetevők:„Sunset yellow”(E110), szacharin-nátrium, makrogol 6000, nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát.

Milyen a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettakülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Narancssárga, kerek, lapos, metszett élű, narancs illatú, egyik oldalán bemetszéssel ellátott pezsgőtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

10 db pezsgőtabletta speciális nedvességmegkötő betéttel ellátott PE kupakkal lezárt fehér, átlátszatlan PP tartályba töltve.

A forgalombahozatali engedély jogosultja és gyártó

A forgalombahozatali engedély jogosultja: UPSA SAS, 3, rue Joseph Monier 92500 Rueil Malmaison Franciaország

Gyártó: UPSA 304 Avenue du Dr. Jean Bru, 47000 Agen, Franciaország, UPSA 979 Avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, Franciaország

OGYI-T-3738/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. december

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában