AUGMENTIN 250 mg/125 mg filmtabletta (21x) adatlap

Gyógyszerinfók

Hatóanyag: clavulanic acid;amoxicillin

Gyártó: GlaxoSmithKline

Normatív TB támogatás: 25%

Közgyógyellátásra adható: igen

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

1. Milyen típusú gyógyszer az Augmentin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Augmentin egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett "penicillinek" csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (a klavulánsav).

Az Augmentin felnőtteknél és gyermekeknél a következő fertőzések kezelésére alkalmazható:

  • a melléküregek fertőzései,
  • húgyúti fertőzések,
  • bőrfertőzések,
  • fogászati fertőzések.

2. Tudnivalók az Augmentin szedése előtt

Ne szedje az Augmentin-t:

  • ha allergiás az amoxicillinre, klavulánsavra, penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha Önnek valamikor már volt súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciója bármely más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc-, illetve a nyak duzzanata.
  • ha Önnek régebben bármikor antibiotikum kezelés alatt májproblémája vagy sárgasága volt.

Ne szedje az Augmentin-t, ha ezek bármelyike érvényes Önre. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Augmentin-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Augmentin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

  • mirigylázban szenved,
  • máj- vagy vesebetegség miatt kezelik,
  • vizeletürítése nem rendszeres.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Augmentin-t.

Egyes esetekben a kezelőorvosa megvizsgáltathatja a fertőzést okozó baktériumok típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy Ön egy eltérő erősségű Augmentin-t vagy egy másik gyógyszert fog kapni.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Az Augmentin egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. Az Augmentin szedése alatt figyelnie kell bizonyos tünetekre, hogy csökkenjen bármilyen probléma jelentkezésének a veszélye. Lásd "Állapotok, amelyekre figyelnie kell" a 4. pontban.

Vér- és vizeletvizsgálat

Ha vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet), vagy vizeletvizsgálatot (a vizeletben lévő cukor kimutatására) végeznek Önnél, tájékoztassa az orvost vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert, hogy Augmentin-t szed. Erre azért van szükség, mert az Augmentin befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.

Címkék: AUGMENTIN, Légúti fertőzés, Húgyúti fertőzés, Antibiotikum,

Hasonló termékek

Azonos hatóanyag

Azonos kategória

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszerár figyelő
▼ hirdetés