Armix arginin

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ARMIX ARGININ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Armix Arginin egy angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló. Ezek a szerek a vérerek tágításával fejtik ki hatásukat; ennek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja keresztül rajtuk a vért.

Az Armix Arginin alkalmazásának javallatai:

 •  magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelése,
 •  szívelégtelenség kezelése (vagyis, ha a szív képtelen a szervezet szükségleteinek megfelelő vérkeringést fenntartani),
 •  ún. szívszövődmények (pl. szívroham) megelőzése stabil koszorúér-betegségben (vagyis a szívizomzat vérellátásának csökkenése/megszűnése esetén) - ha korábban már lezajlott szívroham és/vagy műtéti beavatkozással állították helyre a szív izomzatát ellátó koszorúerek átjárhatóságát.

2. TUDNIVALÓK AZ ARMIX ARGININ SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Armix Arginint

 •  ha allergiás (túlérzékeny) a perindoprilra, más ACE-gátlóra, vagy az Armix Arginin egyéb összetevőjére,
 •  ha több mint 3 hónapos terhes. (A terhesség korai szakaszában is jobb kerülni az Armix Arginin szedését, lásd "Terhesség és szoptatás"),
 •  ha korábbi ACE-gátló kezelés során vagy bármilyen más körülmények között már jelentkeztek ún. angioödémás tünetek, nevezetesen nehéz légzés, arc- vagy nyelvduzzanat, heves viszketés vagy súlyos bőrkiütés.

Az Armix Arginin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ha a következők bármelyike érvényes Önre, kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené az Armix Arginin szedését:

Gyógyszerinfók

Hatóanyag: perindopril

Kiszerelések: (Gyártó, TB-támogatási információk)

Vényköteles: Orvosi vényhez kötött

▼ hirdetés
 •  aortaszűkületben (szívből induló fő artéria szűkülete), ún. szívizom megnagyobbodás (a szívizom egyfajta betegségében), vagy veseartéria szűkület esetén (a veséket vérrel ellátó erek szűkülete),
 •  egyéb szívbetegségben szenved,
 •  májbeteg,
 •  vesebeteg vagy művese-kezelésre szorul,
 •  ún. kollagén-érbetegségben (kötőszöveti rendellenesség) pl. szisztémás lupusz eritematózusz, szkleroderma szenved,
 •  cukorbeteg,
 •  sószegény étrendet tart vagy kálium tartalmú sópótlót használ,
 •  általános érzéstelenítés és/vagy nagy műtét előtt áll,
 •  LDL-aferezis (a vér koleszterin szintjének különleges berendezéssel végzett csökkentése) előtt áll,
 •  méh- vagy darázscsípés okozta allergiás tünetek miatt ún. deszenzibilizáló kezelés előtt áll,
 •  a közelmúltban hasmenés-hányás gyötörte,
 •  arról értesült, hogy a szervezete nem tolerál bizonyos cukorféleségeket,
 •  arról értesült, hogy fenilketonúriája van.

Ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet), közölje ezt kezelőorvosával. Az Armix Arginin tabletta alkalmazása korai terhességben nem javasolt, a 3. hónap után pedig tilos szedni, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a babát (lásd "Terhesség és szoptatás").

Az Armix Arginint nem javallt gyermekek és serdülőkorúak kezelésére alkalmazni.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 • Az Armix Arginin hatásait befolyásolhatják az egyidejűleg szedett gyógyszerek, többek között a következők:
 •  más vérnyomáscsökkentők, (pl. vízhajtók amelyek olyan gyógyszerek, melyek megnövelik a vese által előállított vizelet mennyiségét),
 •  kálium-megtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, triamteren), káliumpótló készítmények vagy kálium-tartalmú sópótlók,
 •  lítium (mánia vagy depresszió kezelésére használatos gyógyszer),
 •  nem szteroid gyulladásgátlók (pl. ibuprofén; fájdalomcsillapításra használatos szerek) vagy nagy adag aszpirin,
 •  a cukorbetegség gyógyszerei (pl. inzulin és metformin),
 •  pszichiátriai betegségek pl. depresszió, szorongás, skizofrénia, stb. gyógyszerei (pl. triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikumok),
 •  immunoszuppresszív szerek (gyógyszerek, melyek csökkentik a szervezet védekező mechanizmusait) autoimmun kórképek kezelésére, vagy transzplantációs beavatkozás után használatos gyógyszerek (pl. ciklosporin);
 •  allopurinol (köszvény elleni szer),
 •  prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használatos szer),
 •  értágítók, mint pl. a nitrátok, (olyan gyógyszerek, melyek az ereket tágítják),
 •  heparin (véralvadásgátló szer),
 •  alacsony vérnyomás, keringés-összeomlás vagy hörgőasztma kezelésére használatos szerek (pl. efedrin, noradrenalin, adrenalin)

Az Armix Arginin egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Armix Arginint célszerű étkezés előtt bevenni.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet), közölje ezt kezelőorvosával. Az orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba az Armix Arginin szedését a teherbe esést megelőzően, vagy amint kiderül, hogy terhes, és azt fogja javasolni, hogy váltson más gyógyszerre az Armix Arginin helyett. Az Armix Arginin alkalmazása a terhesség első három hónapja alatt nem javasolt, a terhesség negyedik hónapjától kezdve pedig kifejezetten tilos, mivel a terhesség 3. hónapja után szedve súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás

Szóljon orvosának, ha szoptat, vagy a közeljövőben szoptatni fog. Az Armix Arginin szoptató anyáknak nem ajánlott, orvosa a szoptatás időszakára valószínűleg más kezelést fog választani, különösen újszülött, illetve koraszülött szoptatása esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Bár az Armix Arginin nem csökkenti az éberséget, az alacsony vérnyomás egyes betegeken szédülést vagy gyengeség-érzést idézhet elő. Ha ez Önnel is előfordul, akkor csökkenhet a gépjárművezetői, ill. gépkezelői alkalmassága.

Fontos információk az Armix Arginin egyes összetevőiről

Az Armix Arginin laktózt tartalmaz. Ha orvosa arról tájékoztatta, hogy az Ön szervezete bizonyos cukorféleségekre allergiás, kizárólag orvosa tanácsára vegyen be ebből a gyógyszerből.

Mivel az Armix Arginin szájban diszpergálódó tabletta fenil-alanin forrást (aszpartám) tartalmaz, fenilketonúriás betegek számára ártalmas lehet.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ARMIX ARGININT?

Az Armix Arginint mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Tegye a tablettát a nyelvre, hogy szétessen, és a nyállal nyelje le, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben a reggeli étkezés előtt.

Az Ön számára megfelelő adagot kezelőorvosa határozza meg.

A szokásos adag a következő:

Magasvérnyomás-betegség: a szokásos kezdő és fenntartó adag 5 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez - szükség esetén - 10 mg-ra növelhető. Magasvérnyomás-betegség kezelésekor 10 mg a javasolt maximális napi adag.

Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos fenntartó adag 2,5 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez a napi adag 1×5mg-ra, ill. ha szükséges, a későbbiekben 1×10 mg-ra növelhető.

Szívelégtelenség: a szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer. Kétheti kezelés után ez napi 1×5 mg-ra növelhető, szívelégtelenség esetén ez a javasolt maximális napi adag.

Stabil koszorúér-betegség: a szokásos kezdő adag 5 mg naponta egyszer. Két heti kezelés után ez napi 1×10 mg-ra (vagyis a maximális napi adagra) növelhető, ez a javasolt maximális napi adag.

Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos fenntartó adag 2,5 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez a napi adag 1×5mg-ra, ill. ha szükséges, a későbbiekben 1×10 mg-ra növelhető.

Ha az előírtnál több Armix Arginint vett be

Ha az előírtnál több tablettát vett be, forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához, vagy azonnal értesítse kezelőorvosát. A túladagolás legvalószínűbb következménye az alacsony vérnyomás, ami szédülést, ájulást okozhat. Ha ez bekövetkezik, feküdjön le, és polcolja fel a lábait.

Ha elfelejtette bevenni az Armix Arginint

Fontos, hogy nap, mint nap szedje a gyógyszerét, mert a rendszeres kezelés hatékonyabb. Mindazonáltal, ha megfeledkezik az Armix Arginin bevételéről, folytassa a kezelést a következő esedékes adag bevételével. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Armix Arginin szedését

Az Armix Arginin kezelést általában egész életen át szükséges folytatni, ezért kizárólag orvosa javaslatára hagyja abba a készítmény szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Armix Arginin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a következők bármelyikét észlelné, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és lépjen kapcsolatba az orvosával:

 •  az arc, ajkak, száj, nyelv vagy torok megduzzadása, légzési nehézség,
 •  erős szédülés vagy ájulás,
 •  gyors vagy szabálytalan szívverés.
 • Csökkenő gyakorisági sorrendben az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
 •  Gyakori (10 emberből kevesebb, mint 1, de 100 emberből több mint 1 embernél fordul elő): fejfájás, szédülékenység, szédülés, bizsergés, látászavar, fülcsengés, bizonytalanság-érzés (alacsony vérnyomás esetén), köhögés, légszomj, tápcsatornai panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés-zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés), izomgörcsök, kimerültség-érzés.
 •  Nem gyakori (100 emberből kevesebb, mint 1, de 1000 emberből több mint 1 embernél fordul elő): kedélyhullámzás, alvászavar, hörgőgörcs (mellkasi szorítás, sípoló légzés és légszomj), szájszárazság, angioödéma (tünetei: sípoló légzés, az orcák, ill. a nyelv duzzanata), veseproblémák, impotencia, verejtékezés.
 •  Nagyon ritka (10000 emberből kevesebb, mint 1 embernél fordul elő): zavartság, szív-érrendszeri rendellenességek (szívritmuszavar, angina, szívroham és agyvérzés), eozinofil pneumonia (a tüdőgyulladás ritka válfaja), szénanátha (orrdugulás, váladékozás), eritéma multiforme, vérképzőszervi rendellenességek, a hasnyálmirigy és a máj működészavarai.
 •  Cukorbetegeknél hipoglikémia (nagyon alacsony vércukorszint) fordulhat elő.
 •  Vaszkulitisz (érgyulladás) kialakulásáról számoltak be.
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL TÁROLNI AZ ARMIX ARGININT?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Armix Arginint. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében a tartály jól lezárva tartandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Armix Arginin

 •  A hatóanyag perindopril-arginin. 3,395 mg perindopril szájban diszpergálódó tablettánként (ami 5 mg perindopril-argininnek felel meg).
 •  A szájban diszpergálódó tabletta egyéb összetevői: Magnézium-sztearát (E470B), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), porlasztva szárított laktóz-keményítő vegyület (85% laktóz-monohidrát, 15% kukoricakeményítő), aszpartám (E951) és aceszulfám-kálium (E950).

Milyen az Armix Arginin 5 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Armix Arginin 5 mg szájban diszpergálódó tabletta fehér színű, kerek.

A tabletták 14, 20, 5, 30, 50, 10, 60, 90 100, 120 vagy 500 tablettát tartalmazó tartályban kaphatóak.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: ARMIX, Vérnyomás, Mellkasi fájdalom, értágító hatás, érfal ellazítás, Vérnyomáscsökkentő,
▼ hirdetés

Hasonló termékek

Azonos hatóanyag

Azonos kategória

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszerár figyelő