Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Aksolin egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett penicillinek csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag, a klavulánsav.

Az Aksolin felnőtteknél és gyermekeknél a következő fertőzések kezelésére alkalmazható:

  • a középfül és a melléküregek fertőzései,
  • légúti fertőzések,
  • húgyúti fertőzések,
  • bőr- és lágyrész‑fertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket is,
  • csont- és ízületi fertőzések.

Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
amoxicillin, clavulanic acid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Richter Gedeon
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 60 ml - ára: 662 Ft
  • 100 ml
Autóvezetést befolyásolja?
igen
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Aksolint

  • ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha allergiás bármely egyéb penicillin típusú antibiotikumra.
  • ha valamikor már volt súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciója bármely más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc, illetve a torok duzzanata.
  • ha régebben bármikor antibiotikum‑kezelés alatt májproblémája vagy sárgasága volt.

Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené alkalmazni az Aksolint.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, beszéljen az Ön vagy gyermeke kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gyermeke gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:

  • veleszületetten hajlamos allergiára;
  • mirigylázas (mononukleózisa van);
  • máj- vagy vesebetegségben szenved;
  • véralvadási zavarban szenved;
  • vizeletürítése nem rendszeres.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes Önre vagy gyermekére, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené alkalmazni az Aksolint.

Egyes esetekben orvosa megvizsgáltathatja a fertőzést okozó baktériumok típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy egy eltérő erősségű Aksolint vagy egy másik gyógyszert fog kapni.

Hosszan tartó kezelés esetén kezelőorvosa időszakosan vér- és vizeletvizsgálatot rendelhet el.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Az Aksolin egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, a görcsrohamok, a bőrelváltozások és a vastagbélgyulladás. Figyelnie kell ezek tüneteire az Aksolin alkalmazása alatt, hogy szükség esetén időben orvoshoz fordulhasson. Vastagbélgyulladás jelentkezése esetén nem szabad a bélmozgást gátló gyógyszert alkalmazni, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni! Lásd „Állapotok, amelyekre figyelnie kell” a 4. pontban.

Vérvétel és vizeletvizsgálat - Ha vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet) vagy vizeletvizsgálatot végeznek (a vizeletben lévő cukor kimutatására), tájékoztassa az orvost vagy az egészségügyi szakembert, hogy Aksolint szed. Erre azért van szükség, mert az Aksolin befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.

Egyéb gyógyszerek és az Aksolin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét az Ön vagy gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

  • Ha az Aksolinnalegyütt allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak jelentkezni.
  • A probenecid (köszvény kezelésére alkalmazzák) egyidejű alkalmazása nem ajánlott, mert csökkentheti az amoxicillin szervezetből való kiürülését.
  • Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin és acenokumarol) Aksolinnal történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.
  • A metotrexát (daganatok és súlyos pikkelysömör kezelésére alkalmazzák) szervezetből való kiürülését a penicillinek csökkenthetik, ami fokozhatja a mellékhatások kialakulásának kockázatát.
  • Az Aksolin befolyásolhatja a mikofenolát-mofetil (átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer) hatását.

Terhesség és szoptatás

Ha a beteg terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll nála a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Aksolinnak lehetnek olyan mellékhatásai, amelyeknek tünetei alkalmatlanná tehetik a beteget a gépjárművezetésre. Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

Az Aksolin maltodextrint és nátriumot tartalmaz

Az Aksolin maltodextrint (szőlőcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy Ön (vagy gyermeke) bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz 5 ml belsőleges szuszpenzióban, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni az Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenziót?

Az Aksolint mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Alkalmazása felnőtteknél és 40 kg‑os vagy ennél nagyobb testtömegű gyermekeknél

Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek vagy 40 kg‑nál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől!

Alkalmazása 40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknél

Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően, testtömeg-kilogrammonként számolják ki. A kezelőorvos tájékoztatja arról, mennyi Aksolint adjon be gyermekének.

A csomagolás egy műanyag adagolófecskendőt, vagy műanyag adagolókanalat, vagy műanyag adagolópoharat tartalmaz. Az útmutató az adagolófecskendő használatához a betegtájékoztató végén található. Ezt használja a pontos adag kiméréséhez gyermeke számára!

Az ajánlott adag:25 mg/3,6 mg – 45 mg/6,4 mg testtömeg‑kilogrammonként naponta, két részletben beadva.

Emelt adag:legfeljebb 70 mg/10 mg testtömeg‑kilogrammonként naponta, két részletben beadva.

Vese- és májbetegségben szenvedő betegek

Vesebetegség esetén szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy kezelőorvosa eltérő erősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.

Májbetegség esetén a máj működésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.

Hogyan kell alkalmazni az elkészített Aksolin szuszpenziót?

  • Az üveget minden adag bevétele előtt jól fel kell rázni.
  • A gyógyszert az étkezés megkezdésekor kell beadni.
  • A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1 órán belül!
  • Ne alkalmazza az Aksolint 2 hétnél tovább. Ha  továbbra sem érzi jól magát, menjen vissza az orvoshoz!

Ha az előírtnál több Aksolint alkalmazott

Ha túl sok Aksolint alkalmazott, gyomorpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés), a vizeletben megjelenő kristályok (ami akár heveny vesekárosodáshoz is vezethet) vagy epilepsziás görcsök jelentkezhetnek. A lehető leghamarabb beszéljen az orvossal! Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget!

Ha elfelejtette alkalmazni az Aksolint

Ha elfelejtett bevenni vagy beadni egy adagot, pótolja azt, mihelyt eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar beadni, várjon kb. 4 órát a legközelebbi adag beadásáig. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja az Aksolin alkalmazását

Az Aksolint a kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha már előbb jobban érzi magát. Minden adagra szükség van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagya gyermeke gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Allergiás reakciók:

  • bőrkiütés;
  • érgyulladás, amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kiemelkedő foltok formájában jelentkezhet, de előfordulhat a test más részein is;
  • láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó‑duzzanat a nyak, a hónalj és a lágyék környékén;
  • az arc, a torok, a nyelv vagy az ajak duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat;
  • szédülés és eszméletvesztés;
  • allergiás reakciókhoz társuló mellkasi fájdalom, amely az allergia által kiváltott szívinfarktus tünete lehet (Kounis-szindróma).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli! Hagyja abba az Aksolin alkalmazását!

Vastagbélgyulladás - A vastagbélgyulladás általában véres és nyálkás, híg székletet okoz, hasfájás és/vagy láz kíséretében.

A hasnyálmirigy hirtelen kialakuló gyulladása (akut pankreatitisz) - Ha súlyos, nem múló gyomortáji fájdalmat érez, az a heveny hasnyálmirigy-gyulladás jele lehet.

Gyógyszer okozta enterokolitisz szindróma - Gyógyszer okozta enterokolitisz szindrómáról számoltak be, elsősorban amoxicillin/klavulánsav-kezelésben részesült gyermekeknél. Ez egy allergiás reakció, amelynek vezető tünete az ismétlődő hányás (1–4 órával a gyógyszer bevétele után). A további tünetek közé tartozhat a hasi fájdalom, a levertség, a hasmenés és az alacsony vérnyomás.

Azonnal forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az alábbi gyakorisággal fordulhatnak elő mellékhatások a gyógyszer szedése során:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1‑et érinthet):

  • gombás fertőzés (Candida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése);
  • hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén. Ilyen tünetek észlelése esetén az Aksolint étkezés előtt vegye be.
  • hányás;
  • hasmenés.

Nem gyakori mellékhatások (100betegből legfeljebb 1‑et érinthet):

  • bőrkiütés, viszketés;
  • kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés);
  • emésztési zavarok;
  • szédülés;
  • fejfájás.

Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások:

  • a máj által termelt egyes enzimek szintjének emelkedése.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1‑et érinthet):

  • bőrkiütés, amely parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból állhat (központi sötét foltok, világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel – eritéma multiforme).

Sürgősen forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli!

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:

  • a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék számának csökkenése;
  • a fehérvérsejtek számának csökkenése.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • allergiás reakciók (lásd fent);
  • vastagbélgyulladás (lásd fent);
  • az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladása (aszeptikus meningitisz);
  • súlyos bőrreakciók:
    • nagy kiterjedésű hólyagos bőrkiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens–Johnson-szindróma), vagy egy súlyosabb forma, amikor a bőr nagy területen lehámlik (a testfelület több mint 30%‑án ‑ toxikus epidermális nekrolízis);
    • nagy kiterjedésű bőrkiütés, vörös, gennyes hólyagokkal (bullózus exfoliatív dermatitisz);
    • vörös, hámló bőrkiütés, bőr alatti dudorokkal és hólyagokkal (exantémás pusztulózis);
    • bőrkiütés, kör alakban elhelyezkedő hólyagokkal, középen hegekkel, vagy gyöngysorszerűen elhelyezkedő hólyagokkal (lineáris IgA-betegség).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a fenti egyéb mellékhatások közül bármelyiket észleli!

  • májgyulladás;
  • sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a bőr és a szemfehérje sárga színű lesz;
  • vesegyulladás a vesecsövecskékben;
  • a gyógyszerre nem érzékeny baktériumok elszaporodása;
  • hosszabb véralvadási idő;
  • szérumbetegséghez hasonló tünetek;
  • hiperaktivitás;
  • görcsrohamok (azoknál, akik nagy Aksolin adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémája van);
  • fekete lepedékes (szőrös) nyelv;
  • a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél), amely fogmosással rendszerint eltávolítható.

Vérvétellel vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások:

  • nagyon alacsony fehérvérsejtszám;
  • alacsony vörösvértestszám;
  • kristályok a vizeletben, ami heveny vesekárosodáshoz vezethet.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Aksolin 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenziót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Száraz por: Legfeljebb25 °C‑on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Elkészített szuszpenzió: Hűtőszekrényben (2 °C–8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Az elkészített szuszpenziót 7 napon belül fel kell használni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aksolin?

A készítmény hatóanyagai az amoxicillin és a klavulánsav. A belsőleges szuszpenzió 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát formájában) és 11,4 mg klavulánsavat (kálium-klavulanát formájában) tartalmaz milliliterenként. Egy 5 ml-es adag 400 mg amoxicillint és 57 mg klavulánsavat tartalmaz.

Egyéb összetevők: kroszpovidon, A típusú, szilícium-dioxid, vízmentes és/vagy víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, karmellóz-nátrium, xantán gumi, aceszulfám-kálium, szacharin-nátrium, eper aroma (maltodextrint tartalmaz).

Lásd még „Az Aksolin maltodextrint és nátriumot tartalmaz” című részt a 2. pontban.

Milyen az Aksolin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy sárgás színű por60 ml-es vagy 100 ml-es borostyán színű, III. típusú üvegben, fehér, csavaros, garanciazáras, indukciós záróbetéttel ellátott, HDPE kupakkal, vagy fehér, csavaros, gyermekbiztonsági, garanciazáras, nedvességmegkötő betéttel ellátott PP kupakkal lezárva, 6 ml-es műanyag adagolófecskendővel, vagy 5 ml-es vagy 10 ml-es műanyag adagolókanállal, vagy 5 ml-es műanyag adagolópohárral, dobozban.

Elkészítés után az üveg 35 ml vagy 70 ml szuszpenziót tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt., H-1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország

Gyártó

PenCef Pharma Berlin GmbH, Breitenbachstrasse13-14, 13509 Berlin, Németország

Haupt Pharma Latina S.r.l SS.156 Monti Lepini Km. 47,600 04100 Borgo San Michele (Latina) Olaszország

OGYI-T-23295/05 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 6 ml-es műanyag adagolófecskendő
OGYI-T-23295/06 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/07 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 10 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/08 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolópohár
OGYI-T-23295/09 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 6 ml-es műanyag adagolófecskendő
OGYI-T-23295/10 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/11 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 10 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/12 1×35 ml 60 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolópohár
OGYI-T-23295/13 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 6 ml-es műanyag adagolófecskendő
OGYI-T-23295/14 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/15 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 10 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/16 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg HDPE kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolópohár
OGYI-T-23295/17 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 6 ml-es műanyag adagolófecskendő
OGYI-T-23295/18 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/19 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 10 ml-es műanyag adagolókanál
OGYI-T-23295/20 1×70 ml 100 ml-es III. típusú üveg PP kupakkal lezárva és egy 5 ml-es műanyag adagolópohár

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. április.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában