Aflamin rapid

1. Milyen típusú gyógyszer az Aflamin Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Aflamin Rapid fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszer. Az Aflamin Rapid a nem-szteroid gyulladásgátló és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Ön orvosa heveny gyulladással és fájdalommal járó folyamatok kezelésére írja fel az Aflamin Rapidot, mint például a derékfájás (lumbágó), fogfájás, menstruációs fájdalmak és ízületi fájdalmak.

Az Aflamin Rapid alkalmazása indokolt tartós fájdalommal és gyulladással járó krónikus ízületi folyamatok kezelésére: degeneratív ízületi gyulladás (oszteoartritisz), reumás eredetű ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a csigolyaközti ízületek és kötőszövet idült gyulladásos betegsége (spondilartritisz ankilopoetika), illetve egyéb fájdalmas mozgásszervi betegségek pl. a vállízület körüli kötőszövet gyulladása (periartritisz humeroszkapulárisz) és egyéb ízületen kívüli reumatikus elváltozások esetén.

2. Tudnivalók az Aflamin Rapid szedése előtt

Ne szedje az Aflamin Rapidot

- ha allergiás az aceklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Gyógyszerinfók

Hatóanyag: aceclofenac

Kiszerelések: (Gyártó, TB-támogatási információk)

Vényköteles: Orvosi vényhez kötött

▼ hirdetés

- ha acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazásakor asztma, légúti szűkület, heveny orrnyálkahártya-gyulladás, bőrkiütés, vagy más allergiás reakció jelentkezett.

- ha van vagy tudomása szerint volt gyomor- vagy nyombélfekélye, illetve gyomor-bélrendszeri vérzése.

- ha bármilyen véralvadási betegségben szenved (vérzékenység fokozott kockázata).

- ha súlyos májbetegségben szenved.

- ha súlyos vesebetegségben szenved.

- ha súlyos szívelégtelensége van.

- a terhesség utolsó három hónapjában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Aflamin Rapid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével:

- ha kórelőzményében gyomor- vagy nyombélfekély, vérzés vagy perforáció (átfúródás), illetve gyulladásos gyomor-bélrendszeri betegség (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) szerepel, mert ezek a betegségek rosszabbodhatnak.

- ha kórelőzményében agyi vérzés szerepel.

- ha enyhe vagy mérsékelt máj- vagy vesekárosodása van, vagy ha bármilyen egyéb okból szervezete hajlamos a folyadék-visszatartásra. Egészségi állapotát (vérképét, máj- és veseműködését) elővigyázatosságból rendszeresen ellenőrizni kell.

- ha enyhe vagy közepesen súlyos szívelégtelenségben szenved, vagy magas a vérnyomása.

- ha vérzékenységi problémái vannak (mert ezek rosszabbodhatnak).

- ha ritka bőr- és lágyrész-rendellenessége, úgynevezett szisztémás lupusz eritematózusza van.

- ha korábban volt, vagy jelenleg is van asztmája.

- ha ritka anyagcsere-betegsége, úgynevezett porfíriája van.

- ha terhességet tervez, vagy ha terméketlenség miatt végeznek vizsgálatot Önnél, mivel az aceklofenák csökkentheti a női termékenységet

- ha Ön időskorú, mivel nagyobb az esélye annak, hogy mellékhatások alakulnak ki, leginkább gyomor-bélrendszeri vérzés, vagy átfúródás, mely halálos is lehet.

A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

Biztonságos alkalmazás a gyomor-bélrendszer szempontjából

Az Aflamin és más nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID)-ok kombinációját - beleértve a szelektív COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlókat) is - kerülni kell.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció

Minden nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyekről vagy átfúródásról (perforációról), melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak, ráutaló, figyelmeztető jelekkel, és a kórelőzményben szereplő súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül. A következmények idős betegekben általában súlyosabbak.

Gyomor-bélrendszeri vérzés (véres hányás vagy véres/fekete széklet) vagy fekély esetén azonnal hagyja abba az Aflamin szedését és forduljon orvoshoz.

Amennyiben hasi tüneteket észlel, különösen ha Ön időskorú beteg, azonnal forduljon orvosához.

Ezen betegeknél, valamint kis adagú acetilszalicilsavat tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. ún. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.

A szív-érrendszerre gyakorolt hatás

Az Aflaminhoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham ("miokardiális infarktus") vagy agyi érkatasztrófa ("sztrók") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyiben szívproblémája, perifériás artériás betegsége van, vagy korábban volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (például ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

Bőrreakciók

Igen ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be az Aflaminhoz hasonló készítmények alkalmazásával kapcsolatban (lásd 4. fejezet). Más nem-szteroid gyulladásgátlóhoz hasonlóan súlyos allergiás reakciók felléphetnek még abban az esetben is, ha korábban nem alkalmazta a készítményt.

Igen ritkán súlyos bőrreakciókról, beleértve az esetleg végzetes kimenetelű exfoliativ dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis kialakulásáról számoltak be az aceklofenákhoz hasonló gyulladásgátlók alkalmazásával kapcsolatban. Ezeknek az állapotoknak a fő tünetei: kiütés, viszketés, csalánkiütés, felhólyagosodott bőr és láz. Úgy tűnik, hogy a betegek a kezelés korai szakaszában vannak kitéve ezen reakciók legnagyobb kockázatának, mivel az esetek többségében a reakció a kezelés első hónapjában jelentkezik.

Bőrkiütés vagy túlérzékenységi reakció bármely egyéb jelének jelentkezése esetén az Aflamin-kezelést meg kell szakítani.

Az Aflamin Rapid nem szedhető bárányhimlő (varicella fertőzés) esetén!

Gyermekek

Az Aflamin alkalmazása gyermekek számára nem ajánlott a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok hiányában.

Tartós kezelés

Amennyiben tartósan szedi az Aflamint, orvosának rendszeresen laboratóriumi ellenőrző vizsgálatokat -például a veseműködés, a májműködés és a vérkép ellenőrzése - kell végeztetnie.

Egyéb gyógyszerek és az Aflamin Rapid

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az Aflamin Rapiddal. Ilyen esetekben szükség lehet az adag módosítására vagy egyes alkalmazott gyógyszerekkel történő kezelés felfüggesztésére.

Ez különösen fontos lehet, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

- lítium (mentális problémák kezelésére szolgál),

- digoxin (szívelégtelenség vagy szívritmuszavar kezelésére szolgál),

- diuretikumok (vízhajtó tabletták),

- a magas vérnyomás kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (ACE-gátlók, angiotenzin-II antagonisták),

- véralvadásgátlók (vérhígító), és vérlemezke elleni szerek (pl. warfarin, acetilszalicilsav, tiklopidin),

- depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k),

- vércukorszint-csökkentők (cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek),

- metotrexát (egyes gyulladásos betegségekre és rák kezelésére szolgál),

- takrolimusz és ciklosporin (szervátültetést követően az immunrendszer elnyomására használatos gyógyszerek a szervkilökődés megelőzésére),

- kortikoszteroid gyulladásgátlók, például betametazon és prednizolon,

- egyéb fájdalomcsillapítók (úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók),

- zidovudin (HIV-gyógyszer).

Az Aflamin Rapid egyidejű bevétele étellel és itallal

Gyomor-bélrendszeri problémákkal küszködő betegeknek tanácsos a gyógyszert étkezés közben bevenni. Ha a készítmény bevétele étkezés közben történik, a felszívódás sebessége csökkenhet, de annak mértékét nem befolyásolja.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A terhesség első és második harmadában az Aflamin Rapid nem javasolt, kizárólag akkor alkalmazható, ha az feltétlenül szükséges. Amennyiben az Aflamin Rapid használatára mégis a terhesség első vagy második harmadában kerül sor, a lehető legkisebb adagot kell használni, a lehető legrövidebb ideig.

A terhesség a utolsó 3 hónapja alatt a készítmény nem alkalmazható, mivel mind az anya mind gyermeke esetében megnőhet a komplikációk kialakulásának veszélye!

Szoptatás

Nem ismeretes, hogy az Aflamin Rapid kiválasztódna az anyatejbe. Kérje ki orvos tanácsát a gyógyszerszedés vagy a szoptatás felfüggesztéséről.

Női termékenység

Az aceklofenák használata ronthatja a fogamzóképességet, így alkalmazása nem ajánlott terhességet tervező nőknél. Csökkent fogamzóképesség esetén, illetve az esetleges meddőség kivizsgálása során megfontolandó az aceklofenák-kezelés felfüggesztése.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha az Aflamin Rapid szedése során gyengeséget, szédülést, forgó jellegű szédülést, hányingert vagy más központi idegrendszeri tünetet észlel, ne vezessen gépjárművet és ne használjon veszélyes gépet, illetve szerszámot!

Az Aflamin Rapid szorbitot tartalmaz. Minden tasak Aflamin Rapid 2,64 g szorbitot tartalmaz, mely gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Az Aflamin Rapid aszpartámot tartalmaz. Az Aflamin Rapid aszpartámot (10 mg aszpartám tasakonként), azaz fenil-alanin forrást tartalmaz. Fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet. Fenilketonuriás betegeknél figyelembe kell venni, hogy a készítmény 5,61 mg fenilalanint tartamaz tasakonként.

3. Hogyan kell szedni az Aflamin Rapidot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek

200 mg, vagyis egy tasak reggel és egy tasak este (12 óránként egy tasak) kb. fél deciliter vízben feloldva.

A tasak tartalmát vízben történő feloldás után azonnal el kell fogyasztani.

Alkalmazása gyermekeknél:

Az Aflamin alkalmazása gyermekek számára nem ajánlott a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok hiányában.

Időskorúak

Általában nem szükséges csökkenteni a dózist, azonban figyelembe kell venni a 2. Figyelmeztetések és óvintézkedések pontban leírtakat.

Vesekárosodás

Általában nem szükséges csökkenteni a dózist, azonban figyelembe kell venni a 2. Figyelmeztetések és óvintézkedések pontban leírtakat.

Májkárosodás

Az ajánlott napi kezdő adagot 1 tasakra (100 mg) kell csökkenteni.

Ha úgy véli, hogy az Aflamin Rapid hatása meglehetősen erős vagy gyenge, akkor tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Aflamin Rapidot vett be

A túladagolás lehetséges tünetei az émelygés, hányás, gyomorfájdalom, szédülés, bágyadtság és fejfájás. Az orvosi szén gátolhatja az aceklofenák felszívódását.

Azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót!

Ha elfelejtette bevenni az Aflamin Rapidot

Ne aggódjon emiatt! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot az előírás szerint esedékes időpontban.

Ha idő előtt abbahagyja az Aflamin Rapid szedését

A kezelés időtartamát orvosa határozza meg. Ha abbahagyja a kezelést, tünetei kiújulhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek döntő része enyhe formában jelentkezik és megszűnik a gyógyszer szedésének abbahagyásakor.

A mellékhatások felsorolása az alábbi gyakorisági beosztást követi:

Nagyon gyakori: 10 ember közül több mint 1-nél jelentkezhet

Gyakori: 10 ember közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet

Nem gyakori: 100 ember közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet

Ritka: 1000 ember közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet

Nagyon ritka: 10 000 ember közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet

Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság.

Gyakori mellékhatások: szédülés, emésztési zavar, hasi fájdalom, hányinger, hasmenés és a májfunkciós laborvizsgálatok eltérései.

Nem gyakori mellékhatások: bélgázképződés, gyomorhurut (gyomornyálkahártya-gyulladás), székrekedés, hányás, szájnyálkahártya-fekély, viszketés és kiütés, bőrgyulladás, csalánkiütés, a vesefunkciós vizsgálatok eltérései.

Ritka mellékhatások: gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés, melaena (fekete szurokszéklet, amely gyomor-bélrendszeri vérzéssel hozható összefüggésbe), véres hasmenés, magas vérnyomás, magas vérnyomás súlyosbodása, szívelégtelenség, nehézlégzés (légzési nehézség vagy légszomj, amely tipikusan bizonyos szív- vagy tüdőbetegséggel hozható összefüggésbe), vérszegénység (a vörösvértestek számának vagy hemoglobintartalmának kóros csökkenése a vérben), az arc, a nyelv vagy a torok vizenyős duzzanata, allergiás reakciók (túlérzékenység, beleértve a súlyos allergiás reakciókat, az úgynevezett anafilaxiás sokkot), látászavar.

Nagyon ritka mellékhatások: a csontvelő csökkent működése, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának kóros csökkenése a vérben, a vörösvérsejtek szétesése miatt bekövetkező vérszegénység, a vér káliumszintjének kóros megemelkedése és a májenzim szintek szokatlanul nagy emelkedése, depresszió, alvászavarok (álmatlanság), szokatlan álmok, fonákérzés (bizsergés), remegés (akaratlan, ritmikus mozgások), aluszékonyság, fejfájás, az ízérzékelés romlása vagy zavara, szájnyálkahártya-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, májkárosodás, beleértve a májgyulladást is, véres vagy fekete hányás, forgó jellegű szédülés (forgó érzés), fülzúgás (fülcsengés vagy egyéb hangok hallása külső ok nélkül), purpura (számos apró vérzés a bőrön), ekcéma, súlyos bőrreakciók: bőrpírral és hólyagképződéssel járó bőrkiütések (pl. Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis, ödéma (a láb, a kar és az arc vizenyős duzzanata), lábikragörcs, a vesefunkció zavara, veseelégtelenség, szívdobogásérzés (rendszertelen és/vagy heves szívverés), érgyulladás, gyengeség, kipirulás, hőhullámok, légzési nehézség (hörgőgörcs), súlynövekedés, bélperforáció (a bél átfúródása), gyulladásos gyomor-bélrendszeri betegségek (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) súlyosbodása.

Az Aflamin Rapidhoz hasonló gyógyszerek alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham (szívinfarktus) vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata. Az Aflamin Rapiddal azonos módon ható gyulladásgátló gyógyszerek használata során vizenyő (ödéma), magas vérnyomás és szívelégtelenség fordult még elő.

Kivételes esetekben szövődmények léptek fel bárányhimlő (varicella) esetén.

Nagyon ritkán hólyagos bőrreakciók (beleértve a Stevens-Johnson-szindrómát és a toxikus epidermális nekrolízist, lásd 2. pont) és vesegyulladás előfordulásáról számoltak be nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása során.

Azonnal hagyja abba az Aflamin Rapid szedését és forduljon orvosához, ha az alábbi allergiás tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

- az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata,

- nyelési nehézség,

- csalánkiütés és légzési nehézség.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell az Aflamin Rapidot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aflamin Rapid

- A készítmény hatóanyaga: 100 mg aceklofenák tasakonként.

- Egyéb összetevők: szorbit (E420), szacharin-nátrium, aszpartám (E951), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, titán-dioxid (E171), tej-aroma, karamell-aroma, tejszín-aroma.

Milyen az Aflamin Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: 3 g fehér vagy krémszínű por.

Csomagolás: Kb. 3 g por tasakban. 20 tasak dobozban.

Címkék: AFLAMIN, Fájdalomcsillapító, Gyulladáscsökkentő, Lázcsillapító,
▼ hirdetés

Hasonló termékek

Azonos hatóanyag

Azonos kategória

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszerár figyelő