ABACAVIR/LAMIVUDINE STADA

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Abacavir/Lamivudine Stada és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Abacavir/Lamivudine Stada nem gyógyítja meg teljesen a HIV fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezen kívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.

Az Abacavir/Lamivudine Stada-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.

ABACAVIR/LAMIVUDINE STADA GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
abacavir, lamivudine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Stada Arzneimittel AG
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 600 mg/300 mg filmtabletta

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Abacavir/Lamivudine Stada szedése előtt

Ne szedje az Abacavir/Lamivudine Stada-t:

  • ha allergiás az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz, a lamivudinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.

Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ez érvényes Önre. Ne szedjen Abacavir/Lamivudine Stada t!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Egyes betegeknél, akik HIV betegségükre Abacavir/Lamivudine Stada t szednek, vagy más kombinált HIV kezelést kapnak, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell a fokozott kockázatokról:

  • ha Ön közepesen súlyos vagy súlyos májbetegségben szenved,
  • ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B t és a hepatitisz C t is (ha hepatitisz B fertőzése van, ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, amíg kezelőorvosa nem tanácsolja, mivel a hepatitisze kiújulhat),
  • ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha Ön nő),
  • ha veseproblémája van.

Az Abacavir/Lamivudine Stada alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. További információkért lásd a 4. pontot.

Abakavir túlérzékenységi reakciók

Az úgynevezett HLA B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció).

Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.

Szívroham kockázata

Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, kivéve, ha a kezelőorvosa tanácsolja.

Figyeljen a fontos tünetekre

A HIV fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb – akár súlyos – állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt az Abacavir/Lamivudine Stada t szedi.

Olvassa el „A kombinált HIV kezelés más lehetséges mellékhatásai” alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.

Mások védelme

A HIV fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV fertőzést, habár hatásos retrovírus ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Egyéb gyógyszerek és az Abacavir/Lamivudine Stada

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az Abacavir/Lamivudine Stada mellett új gyógyszert kezd el szedni.

A következő gyógyszerek nem alkalmazhatók Abacavir/Lamivudine Stada val együtt:

  • emtricitabin, amelyet a HIV fertőzés kezelésére alkalmaznak,
  • más lamivudin-tartalmú gyógyszerek, amelyeket a HIV- vagy a hepatitisz B-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
  • nagy adagban trimetoprim/szulfametoxazol, amely antibiotikum,
  • kladribin, amelyet a hajas sejtes leukémia kezelésére alkalmaznak.

Mondja el kezelőorvosának, ha ezek valamelyikével kezelik.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép az Abacavir/Lamivudine Stada val

Ilyenek az alábbiak:

  • fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.

Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnak ellenőrzés alatt kell tartania Önt az Abacavir/Lamivudine Stada szedése alatt.

  • metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására.

Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.

Terhesség

Az Abacavir/Lamivudine Stada szedése terhesség alatt nem ajánlott. Az Abacavir/Lamivudine Stada és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál. Ha terhessége ideje alatt Abacavir/Lamivudine Stada t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI t szedett, a HIV elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.

Szoptatás

HIV pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mert a HIV fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre. Az Abacavir/Lamivudine Stada hatóanyagai kis mennyiségben kiválasztódhatnak az anyatejbe.

Amennyiben Ön szoptat, vagy tervezi, hogy szoptasson:

Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Abacavir/Lamivudine Stada okozhat olyan mellékhatásokat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Beszéljen kezelőorvosával a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeiről, mialatt az Abacavir/Lamivudine Stada t szedi.

Az Abacavir/Lamivudine Stada narancssárga FCF et (E110) tartalmaz

Az Abacavir/Lamivudine Stada narancssárga FCF (E110) nevű színezéket tartalmaz, amely egyes esetekben allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell szedni az Abacavir/Lamivudine Stada t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Abacavir/Lamivudine Stada ajánlott adagja felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél naponta egyszer egy tabletta.

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Az Abacavir/Lamivudine Stada étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.

Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával

Az Abacavir/Lamivudine Stada segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki szervezetében.

Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, kivéve, ha ezt a kezelőorvosa tanácsolja.

Ha az előírtnál több Abacavir/Lamivudine Stada t vett be

Ha véletlenül túl sok Abacavir/Lamivudine Stada t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni az Abacavir/Lamivudine Stada t

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Az Abacavir/Lamivudine Stada rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.

Ha abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Stada szedését

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Stada szedését – különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. A kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak e kapcsolatban. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Abacavir/Lamivudine Stada t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

A HIV ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa vizsgálni fogja ezeket a változásokat.

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HIV fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet az Abacavir/Lamivudine Stada vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

Az úgynevezett HLA B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció), amelyet a betegtájékoztató „Túlérzékenységi reakciók” fejezete ismertet.

Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.

Az Abacavir/Lamivudine Stada val kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.

Fontos, hogy elolvassa „A kombinált HIV kezelés más lehetséges mellékhatásai” c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.

Túlérzékenységi reakciók

Az Abacavir/Lamivudine Stada abakavirt tartalmaz (amely egyes hasonló gyógyszereknek is hatóanyaga). Az abakavir súlyos allergiás reakciót okozhat, amely túlérzékenységi reakcióként ismeretes. Ezeket a túlérzékenységi reakciókat gyakrabban észlelték abakavirt tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél.

Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?

Bárkinél, aki Abacavir/Lamivudine Stada t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja az Abacavir/Lamivudine Stada szedését.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az úgynevezett HLA B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák az Abacavir/Lamivudine Stada t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el a kezelőorvosának, mielőtt megkezdené az Abacavir/Lamivudine Stada szedését.

Egy klinikai vizsgálatban minden 100 abakavirral kezelt és az úgynevezett HLA B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3 4 nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

Mik a tünetek?

A leggyakoribb tünetek:

  • láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.

Egyéb gyakori tünetek:

  • hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom, nagyfokú fáradtság.

További tünetek közé tartoznak:

Ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, alkalmanként fejfájás, a szem gyulladása (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábfejek bizsergése vagy zsibbadása.

Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?

Túlérzékenységi reakciók az Abacavir/Lamivudine Stada szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:

1.ha bőrkiütése jelentkezik, VAGY

2.ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:

  • láz,
  • légszomj, torokfájás vagy köhögés,
  • hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom,
  • nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános, rossz közérzet.

Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Stada szedését.

Ha abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Stada szedését

Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, SOHA TÖBBÉ NEM SZEDHET újra Abacavir/Lamivudine Stada t vagy semmilyen egyéb abakavirt tartalmazó gyógyszert. Ha ezt teszi, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Stada szedését – különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Abacavir/Lamivudine Stada t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Esetenként olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavir-tartalmú gyógyszereket, de akiknél a kezelés leállítása előtt csak egy tünet fordult elő a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.

Olyan betegeknél, akik korábban túlérzékenységhez kapcsolódó tünetek jelentkezése nélkül szedtek abakavit tartalmú gyógyszereket, nagyon ritkán kialakult túlérzékenységi reakció ezen gyógyszerek újbóli alkalmazása után.

Ha orvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Abacavir/Lamivudine Stada szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.

Ha Ön túlérzékeny az Abacavir/Lamivudine Stada ra, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia minden fel nem használt Abacavir/Lamivudine Stada filmtablettát. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Az Abacavir/Lamivudine Stada csomagolása tartalmaz egy Készenléti Kártyát, amely emlékezteti Önt és az egészségügyi személyzetet a túlérzékenységi reakciókra vonatkozóan. Válassza le ezt a Kártyát, és mindig tartsa magánál.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

  • túlérzékenységi reakciók,
  • fejfájás,
  • hányás,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • gyomorfájdalom,
  • étvágytalanság,
  • fáradtság, levertség,
  • láz,
  • általános rossz közérzet,
  • alvászavarok (álmatlanság),
  • izomfájdalom és izompanaszok,
  • ízületi fájdalom,
  • köhögés,
  • irritáció az orrban, orrfolyás,
  • bőrkiütés,
  • hajhullás.

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek, és vérvizsgálattal mutathatók ki:

  • alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) vagy alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia),
  • a májenzimek szintjének emelkedése,
  • a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

  • májbetegségek, úgymint sárgaság, májnagyobbodás vagy zsírmáj, májgyulladás (hepatitisz),
  • hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
  • az izomszövet lebomlása.

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:

  • az amiláz nevű enzim szintjének emelkedése.

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

  • zsibbadás, bizsergő érzés a bőrben (mintha tűvel szurkálnák),
  • gyengeségérzet a végtagokban,
  • bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
  • nagy kiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemiszervek körül (Stevens–Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30% a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis),
  • tejsavas acidózis (túl nagy mennyiségű tejsav a vérben).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.

Vérvizsgálattal kimutatható nagyon ritka mellékhatások:

  • a csontvelő azon képességének elvesztése, hogy új vörösvértesteket termeljen (tiszta vörösvérsejt aplázia).

Ha mellékhatások jelentkeznek

Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

A kombinált HIV kezelés más lehetséges mellékhatásai

A kombinált kezelés, mint amilyen az Abacavir/Lamivudine Stada is, más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.

Fertőzésekre és gyulladásokra utaló tünetek

Korábbi fertőzések fellángolhatnak

Az előrehaladott HIV fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Az ilyen fertőzések lehetnek tünetmentesek és a gyenge immunrendszer nem észleli őket a kezelés megkezdése előtt. A kezelés kezdetét követően az immunrendszer megerősödik és felveheti a harcot a fertőzésekkel szemben, amely fertőzéses és gyulladásos tüneteket okozhat. A tünetek közé általában a láz, valamint az alábbiak némelyike tartozik:

  • fejfájás,
  • hasi fájdalom,
  • nehézlégzés.

Ritkán, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test saját szöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár több hónappal a HIV fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

  • szívdobogásérzés (gyors vagy szabálytalan szívverés) vagy remegés,
  • hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),
  • a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.

Ha bármilyen fertőzésre és gyulladásra utaló tünetet tapasztal, vagy bármilyen tünetet észlel a fentiek közül:

Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki kezelőorvosa tanácsát.

Csontrendszeri problémái lehetnek

Egyes betegeknél, akik a HIV re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:

  • ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
  • ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
  • ha alkoholt fogyasztanak,
  • ha immunrendszerük nagyon legyengült,
  • ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis tünetei:

  • ízületi merevség,
  • ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
  • nehezített mozgás.

Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

Mondja el kezelőorvosának.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Abacavir/Lamivudine Stada t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Tartály:

Az első felbontás után:

Kémiai, fizikai és mikrobiológia stabilitását 25°C alatt tárolva 30 napig megőrzi.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Abacavir/Lamivudine Stada filmtabletta?

  • Az Abacavir/Lamivudine Stada filmtabletta hatóanyagai: 600 mg abakavir és 300 mg lamivudin.
  • Egyéb összetevők: mikroristályos cellulóz PH 102 (E460), mikroristályos cellulóz PH 200 (E460), karboximetil-keményítő-nátrium (A típusú), povidon K 90 (E1201), magnézium-sztearát (E470b), hipromellóz 5 (E464), makrogol 400 (E1521), titán-dioxid (E171), narancssárga FCF (E110).

Milyen az Abacavir/Lamivudine Stada külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Abacavir/Lamivudine Stada narancssárga, filmbevonatú, módosított kapszula formájú filmbevonattal ellátott tabletta. A filmtabletta mérete 19,4 mm ×10,4 mm.

30 db filmtabletta fehér átlátszatlan alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban vagy gyűjtőcsomagolásban 90 db (3 x 30 db) filmtablettát tartalmazó átlátszatlan alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban, dobozban.

30 db filmtabletta fehér, fehér műanyag (PP) kupakkal lezárt műanyag HDPE tartályban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2 18

D 61118 Bad Vilbel

Németország

Gyártók

Remedica Ltd

Aharnon Street, Limassol Industrial Estate

3056 Limassol

Ciprus

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2 18

D 61118 Bad Vilbel

Németország

Centrafarm Services B.V.

Nieuwe Donk 9

NL 4879 AC Etten-Leur

Hollandia

STADA Arzneimittel GmbH

Muthgasse 36/2

1190 Wien

Ausztria

Clonmel Healthcare Ltd.

Waterford Road

Clonmel, Co. Tipperary

Írország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Hollandia: Abacavir/Lamivudine CF 600/300 mg, filmomhulde tabletten

Ausztria: Abacavir/Lamivudin STADA 600 mg/300 mg Filmtabletten

Dánia: Abacavir/Lamivudine STADA

Finnország: Abacavir/Lamivudine STADA 600 mg/ 300 mg kalvopäällysteinen tabletti

Franciaország: Abacavir/Lamivudine EG 600 mg/300 mg, comprimé pelliculé

Magyarország: Abacavir/Lamivudine Stada 600 mg/300 mg filmtabletta

Írország: Abacavir/Lamivudine Clonmel 600/300 mg film-coated tablets

Olaszország: ABACAVIR e LAMIVUDINA EG

Lengyelország: Abacavir/Lamivudine STADA

Svédország: Abacavir/Lamivudine STADA 600 mg/ 300 mg filmdragerad tablett

OGYI-T-23002/01 30x buborékcsomagolásban

OGYI-T-23002/02 30x tartályban

OGYI-T-23002/03 90x (3x30) buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. szeptember

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal