Gyermekkori ágybavizelés
a WEBBeteg tematikus melléklete

Ideje cselekedni, hogy az alvás újra zavartalan legyen!

Az ágybavizelés (enurézis nokturna) egy meglehetősen gyakori kórkép gyermekkorban, egyes statisztikák szerint a 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti. Sokan úgy vélik, csak egy múló állapotról van szó, amelyet kinőhet gyermekük, ezért nem fordulnak orvoshoz, és a kezelés is elmarad. A kellemetlen tünetek azonban igencsak megkeseríthetik a gyermekek, valamint a szűkebb családi kör tagjainak életét.

Az éjszakai ágybavizelés életkori csúcsa nagyjából 5-10 éves korra tehető. Kialakulásának háttere még nem ismert pontosan, az eddigi megfigyelések alapján örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak benne. Attól függően, hogy milyen kiváltó okot igazolnak a kivizsgálás során a gyermeknél (pl. vese-, húgyhólyag- vagy központi idegrendszeri eredet, esetleg pszichés okok), különféle hatékony kezelési módok léteznek (pl. gyógyszeres terápiák, alarm módszer). Ezek segítségével az esetek legnagyobb részében teljes tünetmentesség érhető el. A megfelelő terápia meghatározásához azonban pontos diagnózis szükséges, valamint a szülők megfelelő tájékoztatása annak érdekében, hogy felismerjék, mikor szükséges a panaszokkal orvoshoz fordulni.

Miért fontos, hogy beszéljünk a gyermekkori ágybavizelés problémájáról?

  • Az állapot akár a gyermek életminőségét is veszélyeztetheti. Iskolás korban a tanulás és a koncentráció rovására mehet a tünetek rendszeres fennállása.
  • Az éjszakai ágybavizeléssel küzdő gyermekek önértékelését is negatívan befolyásolhatja állapotuk, melynek következtében akár pszichés problémák is kialakulhatnak.
  • Kevésbé ismert tény, hogy az enurézis a legtöbb esetben nagyon jól kezelhető, a tünetek szinte tökéletesen kordában tarthatóak.
  • Egyes felmérések szerint az éjszakai bevizeléssel küzdő gyermekek igen nagy hányada rejtve marad az egészségügyi rendszer előtt, vagy akár 1-3 év is eltelhet, mire végül orvoshoz kerülnek. Azok a családok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a problémájuk korántsem ritka, sokáig nem mernek a panaszokkal szakemberhez fordulni.
  • A nem kellően informált szülők esetén előfordulhat, hogy egy idő után frusztrációt éreznek a rendszeresen bekövetkező bevizeléses balesetek miatt, és akaratlanul is a gyermeket kezdik hibáztatni. Időnként akár ellenséges, büntető jellegű fellépések is előfordulhatnak, melyek súlyos pszichés tényezőként tovább súlyosbíthatják a gyermek panaszait, illetve rombolhatják a kicsik önbizalmát.

Bővebben

Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

Bővebben

Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre!

A gyermekkori ágybavizelés sok szülő számára ismert probléma, hiszen a 15 év alatti korosztály körülbelül egy tizedét érintő állapotról van szó. A panaszok okára sajnos az esetek nagy részében nem derül fény, mert az a nézet él a köztudatban, hogy az éjszakai bepisilés bármelyik gyermekkel előfordulhat, ezért nem szükséges sem a kivizsgálás, sem pedig a kezelés.

Bővebben

Gyermekkori ágybavizelés

Éjszakai ágybavizelésről és a szobatisztasággal kapcsolatos problémáról akkor beszélhetünk, ha a gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja.

Bővebben