Pikkelysömör téma

Három magyar művész alkotása is segíti az autoimmun betegek megértését

Három magyar művész: Szász Lilla, Fülöp Gábor és Várnai Gyula egy-egy alkotása is helyet kapott a Perspektívák című nemzetközi projektben, melynek célja, hogy kortárs képzőművészek munkáin keresztül láttassa az autoimmun betegségben szenvedők életét.

Magyar művészek a betegek szolgálatában

Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projektben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívából – láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

Minden bőrkiütés ekcéma?

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.

A pikkelysömör kezelése

A tudomány mai állása szerint a pikkelysömör ugyan nem gyógyítható, a megnyilvánulása azonban gyengíthető, a gyulladásos folyamat lassítható. A kezelés célja a tünetmentesség elérése. A tünetmentes időszak betegenként eltérő lehet, de akár a több évet is elérheti komplex kezelés mellett.

Úszók Éjszakája öt városban

Öt városban rendezik meg az Úszók Éjszakáját október 29-én, kedden, hogy felhívják a figyelmet a pikkelysömörrel élőkre.

Pikkelysömör-gyógyszer segíthet az 1-es típusú cukorbetegeken

Bíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki.

Pikkelysömör - A körmök elváltozása is utalhat rá

A napfény jótékony hatása bizonyítottan enyhíti a pikkelysömör tüneteit, az itthoni strandokon és vízpartokon mégis elvétve találkozunk csak effajta gyulladásos bőrbetegségben szenvedő beteggel. Az ok a bőrön és a körmökön megjelenő ijesztő, ám nem fertőző elváltozás.

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. A felrakódások hámlanak, de általában nem viszketnek. 

A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.

Psoriasis

A pikkelysömör (pszoriázis) többnyire 10-40 éves kor között jelentkezik először. A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.  A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de kialakulásában valószínűleg genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak.

Tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. Általában nem okoz viszketést, viszont hámlik. Az egész test felszínén is kialakulhatnak csomócskák, gócok.

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzása, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet. Többnyire 20-30 éves korban jelentkezik először. A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de feltehetően genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak kialakulásában. 

A viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek vagy a mell környékén jelennek meg. De az egész test felszínén is jelentkezhetnek csomócskák, gócok.

A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
▼ hirdetés