Parlagfű téma

Feltettünk néhány fontos kérdést az allergológusnak

Egyre többen tüsszögnek a pollenszezonban. Dr. Pintér Judit allergológust a szénanáthával kapcsolatos, fontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

Hamarosan véget ér az idei parlagfű pollenszezon

Az Országos Közegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a parlagfű pollenszezon már a végéhez közelít.

Allergiavizsgálat parlagfűországban

Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

Allergiások figyelem! Hétvégén másodfokú riasztás lép érvénybe!

A hét második felében - ahogy melegszik az idő - a parlagfű pollenszórása is fokozatosan erősödni fog. A parlagfű pollenkoncentrációja csütörtökön és pénteken az Alföldön, valamint a Dunántúlon, észak felé haladva egyre nagyobb területen éri el a nagyon magas szintet. A hétvégén várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul a pollenkoncentráció.

Aktuális pollenhelyzet - Riasztás a parlagfű miatt

Fokozódik a parlagfű pollenszórása, és más növények is panaszokat okozhatnak a pollenallergiásoknak.

Aktuális pollenhelyzet - Ezek a növények okozhatnak panaszokat

Mire készülhetnek a pollenallergiás betegek?

Aktuális pollenhelyzet - Ezek a növények okozhatnak panaszokat

Mire készülhetnek a pollenallergiás betegek?

Parlagfű - Aki nem írtja ki, fizet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja. Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet

A parlagfűfogyasztás lehetséges veszélyeit vizsgálták az SZTE kutatói

Veszélyekkel járhat a parlagfűkészítmények hosszú távú fogyasztása, mutatták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói vizsgálatsorozatukban, amelynek eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban ismertették - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
▼ hirdetés