K-vitamin téma

COVID-19 - Reflektorfényben a K-vitamin

Hatásos lehet a COVID-19 elleni védekezésben a - némely élelmiszerben, a zöldségfélék mellett egyes sajtokban is igen nagy mennyiségben található - K-vitamin, olvasható egy tanulmányban. Holland tudósok ebben arról számoltak be, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek föl a K-vitamin hiánya és a COVID-19 okozta elhalálozások között.

K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.

Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

Véralvadásgátló mellett tartandó diéta - Az orvos válaszol

Vannak-e olyan ételek, melyeket a kumarinszármazékokat tartalmazó véralvadásgátlók szedése mellett kerülni kell? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Táplálkozás

Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy a brokkoliból, vörös káposztából, és a többi keresztes virágú növényből mekkora mennyiséget ( 5-10-50 dkg? ) lehet naponta fogyasztani főleg nyersen vagy főzve? Azért kérdezem, mert mindenhol azt lehet olvasni,

▼ hirdetés