Ételallergia téma

Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

Furcsa tünetek földimogyoró fogyasztása után? Keresztallergia, vagy ételallergia?

Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.

Nem mindegy, hogy allergiás vagy érzékeny egy ételre

Búza, glutén, tojás, tej és szója - leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

A legelterjedtebb allergiatípusok

A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

A kizárólag anyatejjel táplált gyerekek később kisebb eséllyel lesznek ekcémásak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak, mint hasonló korú, de nem anyatejes vagy rövidebb ideig szoptatott társaik egy új kutatás szerint.

A diétánál az egyénre szabás a legfontosabb

Nemcsak a fogyókúrázók diétázhatnak. Sokszor az orvos bizonyos szervi gondok vagy esetleg ételintolerancia vagy ételallergia miatt javasol egy speciális diétát. De egyre többen az életmódváltás, az egészséges étkezésre való áttérés miatt szeretnének változtatni az étrendjükön. Ezen diéták mindegyikénél az egyénre szabás a kulcsszó, hiszen nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma szervezet sem. A rendelhető ételek között ma már olyan lehetőség is létezik, amikor egy dietetikus által személyre szabottan, egyedi menüt kap kézhez a diétázó.

A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
▼ hirdetés