Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Fontos tudni, hogy a harisnya önmagában kevéssé eredményes, trombózis fennállása esetén a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett azonban javasolt a viselése, és a megfelelő életmód mellett megelőzésre is alkalmas kiegészítő eszköz.

Ki írja fel? Ki határozza meg, melyiket kell alkalmazni?

Annak eldöntésére, hogy érdemes-e kompressziós harisnyát viselni, érdemes hozzáértő szaksegítséget kérni. Ennek eldöntésre a szakorvos az adott beteg esetét egyedileg értékeli. Segítségére van a fizikális vizsgálat (mellyel az érintett végtag állapota mérhető fel), illetve a képalkotó vizsgálatok részeként a color-Doppler, amely egy, a véráramlásról is információt nyújtó ultrahangvizsgálat. Az ultrahang előnye, hogy közvetlen információt ad az ér állapotáról (pl. van-e értágulat, felfedezhető-e trombus), illetve megmutatja a probléma pontos helyét, hogy melyik ér vagy erek érintettek. Mindezek alapján már könnyebben meghatározható, hogy a kompressziós harisnyák közül melyik fajtát és milyen fokozatút vagy “erősségűt” válasszon a beteg, emellett azt, hogy milyen magasságig, továbbá milyen hosszú ideig érdemes alkalmaznia.

Hogyan hat a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya két módon fejti ki a hatását:

  • Egyrészt csökkenti vagy megakadályozza a lábszár duzzanatát (ahogy a betegek gyakran emlegetik, a „vizesedést”).
  • Másrészt csökkenti a vénákban uralkodó emelkedett nyomást. A harisnya felületes vénákat összenyomva a mélyvénák területén növeli a vérátáramlást, így csökkentve a vér pangását. Ezáltal kisebb a vénafalra irányuló terhelés mértéke, és kevésbé károsodnak a vénás billentyűk is. Utóbbinak azért van jelentősége, mert ezek a billentyűk segítik egészséges esetben, hogy a vér ne áramoljon visszafelé az érben. Amennyiben a véna károsodik (pl. vérrögképződés miatt), akkor kitágul, a véna fala elveszíti rugalmasságát és a billentyűk nem zárnak jól. Ebben az esetben a vér pangani fog, amely elősegíti egyrészt a vérrögképződést, másrészt hosszabb távon keringési elégtelenséghez, lábdagadáshoz, fekélyképződéshez, bőrelhaláshoz is vezethet.

A kompressziós harisnya pozitív hatását csak akkor fejti ki, ha a lábon a megfelelő magasságig komprimálja (nyomja vagy „egyben tartja”) az ereket. Ha indokolatlanul magasan is erős kompressziót fejt ki, növeli a lábszár ereinek vénás nyomását, tehát, csak tovább rontja a láb állapotát.

Ezért fontos, hogy:

  • a kompressziós harisnyát lehetőleg szakorvos írja fel,
  • a beteg azt a megfelelő gyógyászati segédeszköz boltban váltsa ki,
  • mindig az egyéni tényezőknek megfelelő méretet és fajtát hordja a beteg,
  • illetve éppen ennyire lényeges szempont, hogy tanulja meg helyesen felvenni a harisnyát.

Bővebben A kompressziós harisnya segíti az alvást

Milyen típusú kompressziós harisnyák vannak?

A rugalmas harisnyák kompressziós erősségét 1-től 4-ig terjedő fokozat szerint lehet osztályozni. A helyesen használt harisnya a következő kórképek megelőzésében és kezelésében használatos:

  • 1. fokozat (vagyis a legkisebb nyomást kifejtő változat): mélyvénás trombózis megelőzésére, felületes visszérbetegség megelőzésére (hosszabb utazás, tartós ülő- vagy állómunka esetén)
  • 2. fokozat: erőteljes visszeresség, lábszárduzzadás (ödéma), terhesség esetén
  • 3. fokozat: krónikus vénás keringési elégtelenség esetén
  • 4. fokozat: súlyos, kifejezett lábdagadást okozó krónikus vénás elégtelenség esetén

A kompressziós harisnyák többféle hosszban érhetőek el. Ahogy fentebb említettük, az eszköz hosszának is nagy jelentősége van, ezért nem mindegy, melyiket vásároljuk meg. A különféle méretek a viselés során érintett terület helyétől függően fejtik ki hatásukat. Méretek szerint választható:

  • bokazokni
  • térdig érő harisnya
  • combközépig érő harisnya
  • combtőig érő harisnya
  • harisnyanadrág

Hogyan kell hordani a harisnyát?

A kompressziós harisnyát reggel, még a nap kezdetén érdemes felvenni, mikor még nem, vagy a legkevésbé dagadt a láb. Fontos, hogy egy adott hosszúságú harisnyát ne húzzunk magasabbra annál, amire rendeltetett. Mivel mindenkinek egyedi méretű és fokozatú harisnya szükséges, csak a saját részre javasolt harisnyát hordjuk, semmiképp se kérjük kölcsön ismerősét, rokonét.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.