Nem minden sport megengedett trombózis után

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
frissítve:

A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

Ez különösen igaz azokra, akik hivatásszerűen, aktívan sportoltak, de valamennyire érint mindenkit, aki valamilyen mozgással is színesítette az életét. Professzor dr. Blaskó György főorvost kérdeztük arról, hogy lehet-e egyáltalán sportolni trombózis után, és milyen mozgásokat kerüljünk, vagy részesítsünk előnyben.

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

Az edzést nem kell abbahagyni trombózis után sem, hiszen ha azt mértékkel végezzük, akkor jó hatással van a betegségre, és az egész szervezetre is. ez azonban nem jelenti azt, hogy minden mehet ugyanúgy tovább, ahogyan előtte. Alsó végtag trombózisa esetén kerülendőek az olyan sportok, amik erősen terhelik a lábakat, felső végtag trombózisánál pedig a kezek extrém terhelését kell kiküszöbölni. A sérülésveszélyes sportok – a véralvadásgátlók szedése miatt – szintén tiltólistára kerülnek. Sajnos, a versenyszerű mozgások legtöbbjéről is le kell mondania a betegnek, mivel azokat egyébként sem bírná már elvégezni.

Nincsenek preferált mozgásformák

Sokféle sport közül válogathat az ember, de egy trombózis után kétszer is meggondolja, mibe vágjon bele. A szakember szerint a fontos az, hogy a választott mozgás biztonságos legyen, ezen túl azonban szabad a pálya.

„Különösen preferált mozgásformák nincsenek, a lényeg a mértékletesség, és persze az is komoly befolyással bír, hogy a trombózis hol alakult ki. Hogy biztosan minden rendben legyen, és ne kezdjünk olyan mozgásformába, ami veszélyes lehet, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

Tiltólista van

Míg kifejezetten preferált sport nincs trombózis esetére, addig akadnak szép számmal olyanok, melyeket ajánlatos elkerülni (pl.: a sakkozás mozgásszegénysége is veszélyes lehet). Professzor dr. Blaskó György főorvos egyértelműen fogalmaz: „Ha valaki a trombózis után szeretne sportolni, akkor kerülje a versenysportokat, mivel azok nagyon megterhelőek a szervezetre. A test-test elleni mozgásformák is kiesnek, így a boksz, birkózás, illetve az akciódús küzdősportok mindegyike. Ezen kívül mindenképpen kerülni kell a hirtelen, nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés. A balesetveszélyes technikai sportok (autó-, motorverseny, motocross, stb.) kerülendők.”

További tudnivalókat és tanácsokat itt olvashat: Élet a mélyvénás trombózis után

(Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.