Egyre több gyermek szenved vesekőtől

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több gyermek szenved vesekőtől, amit az orvosok a túlzott hamburger, sült krumpli és sós chipsek fogyasztásával hoznak összefüggésbe.

A vesekő általában a felnőttek betegsége, mely igen fájdalmas (egyesek a gyerekszülés fájdalmaihoz hasonlítják ). Mára azonban jelentősen megnőtt a gyermek betegek száma is. Az Egyesült Államokban az arányuk egyes kórházakban 2005-től az évi 10 megbetegedésről heti 5-re nőtt. A legfiatalabb beteg egy 8 hónapos kislány volt.

A megváltozott táplálkozási szokások hibáztathatók

A jelenség hátterében a kutatók szerint elsősorban a táplálkozásban bekövetkezett változások, a túlzott sófogyasztás áll. A gyermekek esetében a legtöbb vesekő kalcium alapú, mivel a sok só növeli a kalcium felhalmozódását a kiválasztó rendszerben.

Mindehhez hozzájárul még az is, hogy a mai gyerekek sokkal kevesebbet isznak, ráadásul a folyadékbevitelük jelentős részét víz helyett különböző cukros, szénsavas üdítőitalok teszik ki. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása segít megelőzni a vesekő kialakulásának kockázatát.

Kezelési lehetőségek

Noha a gyerekek esetében a vesekő általában nem nagy, így is őrült fájdalmakat okoz. Ennek oka, hogy elzárja a vizelet útját, ami kezeletlen esetben vesekárosodáshoz vezet.

A leggyakoribb kezelési mód gyerekek esetében a megfigyelés és a fájdalomcsillapítás, annak reményében, hogy a kő magától távozik majd. Ha ez nem történik meg, megpróbálják a követ ultrahang segítségével szétrobbantani, és csak ha ez sem segít, akkor kerül sor műtétre.

Hogyan előzhető meg a vesekő?

Urulógusok szerint a megelőzés a legfontosabb, mely alapja a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, illetve a túlsózott , félkész ételek kerülése. Az ajánlott napi vízmennyiség függ a gyermek életkorától, ám egy átlagos 10 éves számára ez legalább 4 pohár mindamellé, amit ezen kívül iszik. Sajnos a gyerekek többsége ennél jóval kevesebb vizet fogyaszt.

A szakemberek szerint az lenne a legjobb, ha annyi vizet és folyadékot fogyasztanának, hogy a vizeletük szinte teljesen átlátszó legyen.

Azok számára, akiket már egyszer kezeltek vesekővel, az orvosok azt ajánlják, fogyasszanak frissen facsart limonádét vagy más citrusféléből készült levet, mely segít megakadályozni a vesekőképződést.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; AP
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.