Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis)

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus megjelent:

A vesemedence-gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a vese kiválasztórendszerének (parenchyma) gyulladásával jár.

Két formája van, a magas lázzal és fájdalommal járó akut vesemedence-gyulladás, és a krónikus fertőzés, ami a gyulladás tartós fennállását és a kórokozók állandó jelenlétét jelenti.

Hogy alakul ki a vesemedence-gyulladás?

Az esetek többségében az alsú húgyutakból (húgycső, húgyhólyag) felszálló módon alakul ki. A gyulladást okozó baktériumok (leggyakrabban enterális kórokozók, mint az E. coli) a húgyutakon keresztül eljuthatnak egészen a vesemedencébe, ahol megtelepednek és elszaporodnak. A húgyhólyag egészséges embereknél mentes a kórokozóktól.

Különböző tényezők, melyek kedveznek a húgyúti fertőzések kialakulásának:

  • A húgycső rövidsége és a végbélhez való relatív közelsége miatt nőknél a betegség sokkal gyakrabban fordul elő. A szexuális aktivitás váltakozó partnerekkel a húgyutak gyulladásának kockázatát is növeli.
  • Terhesség során fellépő változások (nyálkahártya-vérbőség, vesemednece-tágulat) kedvezhet a húgyúti fertőzések kialakulásának
  • A vizelet útjába akadály kerül: például a húgyvezetékbe vesekő juthat vagy prosztatamegnagyobbodás húgycsőre kifejtett hatása miatt nem tud szabadon ürülni a vizelet. A vizelet elakadásának következménye lehet vesicoureterális reflux, amelynél a vizelet a hólyagból visszafolyik a húgyvezetékekbe és onnan a vesékbe. Továbbá oka lehet még a húgyutak közelében elhelyezkedő daganat vagy hegesedéssel járó sérülés.

  • Idegi eredetű hólyagürítési zavarok (például szklerózis multiplex vagy porckorongsérv miatt).

  • Anyagcserezavarok, amilyen például a cukorbetegség vagy a köszvény.

  • Gyenge immunrendszer betegség miatt (leukémia, immunszupresszív kezelés, AIDS)

  • Fájdalomcsillapítók helytelen adagolása

  • Hólyagkatéter tartós viselése

  • Legyengült immunrendszer stresszhatás miatt

  • Helytelen, nem évszaknak megfelelő öltözködés, átnedvesedett ruhában tartózkodás

  • Túl kevés folyadékbevitel

  • Ritkán a baktériumok a vérárammal is eljuthatnak a vesékbe (hematogén fertőzés), ami speciális kórokozók esetén fordul elő (pl. TBC)

Vesemedence-gyulladás

Kik a különösen veszélyeztetettek?

Véres vizelet: Mi okozza?

A véres vizelet (hematuria) nem ritka jelenség, bár sokszor szabad szemmel nem láthatóak a vörösvértestek. A banális, kezelést nem igénylő okoktól a súlyos daganatos vagy gyulladásos kórképekig számos ok állhat a véres vizelet panasza mögött. Mi okoz véres vizeletet?

A betegség életkorok szerinti kialakulását ábrázoló képzeletbeli görbének három csúcsa van. Az első csecsemő- és kisgyermekkorban, amiért többnyire a húgyutak veleszületett rendellenessége a felelős, aminek következtében a vizelet visszafolyik a hólyagból a vesékbe.

A második legveszélyeztetettebb csoport a nőké, főként terhesség alatt és a szülést követő időszakban.

A görbe harmadik csúcsát az idős emberek jelentik, ilyenkor már több férfit érinthet a probléma, a prosztata-megnagyobbodás következtében kialakult vizelési problémák miatt.

A vesemedence-gyulladás típusai

Megkülönböztetjük a betegség akut és krónikus formáját. Az akut gyulladás hirtelen lép fel, magas lázzal és erős fájdalommal jár.

A krónikus vesemedence-gyulladás általában más immunrendszert gyengítő vagy a húgyutak szabad elfolyását akadályozó társbetegség jelenléte mellett alakul ki. Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsan és könnyedén elszaporodhatnak, a vizelet nem tudja „elmosni” őket, és gyulladást okoznak. A panaszok változóak lehetnek mind megjelenési formában, mind intenzitás tekintetében.

Milyen jelek utalnak vesemedence-gyulladásra?

Az akut vesemedence-gyulladás tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Magas láz (a gyulladások általános jele)
  • Levertség, gyengeség
  • Lüktető, hasító deréktáji fájdalom (akut gyulladás)
  • Tompa deréktáji fájdalom (kezdeti stádium, krónikus gyulladás)
  • Ritkábban atípusos hasi fájdalom
  • Fájdalmas, égő, csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger

Bővebben Hogyan lehet megkülönböztetni a vesefájdalmat a hát- és derékfájástól?

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a betegséget?

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Szerencsére jól gyógyuló folyamatokról van szó, azonban az esetek kb. 10-20 százalékában magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki. Éppen ezért a fertőzés időben való felismerése és kezelése nagyon fontos. Bővebben a gyermekkori húgyúti fertőzésekről

A legfontosabb a húgyúti fertőzések elkerülése, és az elegendő folyadék fogyasztása. Eredményesen csökkentheti a visszatérő húgyúti fertőzéseket tőzegáfonya kivonat készítmények fogyasztása, melynek a hatóanyaga a proanthocyanidin (PAC) A; napi ajánlott bevitel 36mg.

Ha a húgycső vagy a húgyutak beszűkültek, esetleg a vizeletürítés befejezése után újra teli hólyag érzés lép fel, csak egy kis maradékvizelet távozik vagy a szabad vizeletürítésnek más akadálya van, keressen fel urológus szakorvost!

Milyen komplikációk léphetnek fel?

Az akut vesemedence-gyulladás lehetséges komplikációi kezeletlen esetekben:

Krónikus vesemedence-gyulladás:

  • Vesezsugorodás, krónikus veseelégtelenséggel
  • Magas vérnyomás
  • Fogyás
  • Fejlődés visszamaradása gyerekeknél

Diagnózis

Többnyire már a tünetek elegendőek ahhoz, hogy az orvos gyanakodjon a vesemedence-gyulladásra. A deréktáji régió érzékenysége utalhat a vese érintettségére. A pontos diagnózis érdekében szükség lesz vizelet- és vérvizsgálatra, továbbá a vese és a húgyutak ultrahangos vizsgálatára. Fertőzés esetén a vizeletben baktériumok és fehérvérsejtek mutathatók ki. A baktériumok azonosítására és az antibiotikumok hatékonyságának ellenőrzésére baktériumtenyészetet készítenek, melyet az antibiotikus kezelés megkezdése előtt kell elindítani.

Az ultrahangos vizsgálaton észlelt vese rendellenességek (tágulat, kövek, stb.) további vizsgálatokat tehetnek szükségessé, mint például a kiválasztásos urográfia, CT vagy CT-urográfia. Amennyiben a hólyagban eltérés merül fel, vagy a vesevezetés pontosabb leképezése válik szükségessé, húgyhólyagtükrözést vagy a húgyvezetékek kontrasztanyagos vizsgálatát is elvégezhetik.

Hogy kezelhető a vesemedence-gyulladás?

Akut vesemedence-gyulladás:

  • Ágynyugalom
  • Antibiotikum adása (lehetőleg vizelettenyésztést követően)
  • Sok folyadék fogyasztása
  • Esetleg görcsoldó- és fájdalomcsillapító szer

Krónikus vesemedence-gyulladás:

  • A fentieken kívül a kiváltó ok, illetve a társbetegség kezelése
  • A szövődmények kezelése, amilyen a magas vérnyomás és a veseelégtelenség.

Gyógyulási esélyek

Az akut vesemedence-gyulladás megfelelő kezelése mellett rendszerint szövődmények nélkül gyógyítható. A gyógyulás rendben zajlik, a betegség újabb jelentkezésekor sem kell számolni azzal, hogy krónikus folyamattá alakul át, amennyiben más súlyosbító tényező, illetve egyéb társbetegség nem áll fenn.

A krónikus vesemedence-gyulladás éveken át fennállhat, ezért rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. A következetes antibiotikumos kezeléssel kordában tartható a gyulladás és elkerülhető a dialízist igénylő veseelégtelenség.

Antibiotikumok használata

Az antibiotikumok széles körű elérhetősége miatt egyre nagyobb az indokolatlanul szedett gyógyszerek aránya. A helytelenül kiválasztott, nem megfelelő időtartamig szedett antibiotikumok nem csak hogy nem segítenek a páciensen, de a kórokozók ellenálló képességét javítják. Tehát senki ne kezdjen orvosi utasítás nélkül antibiotikumot szedni, és panaszmentesség esetén is alkalmazza az antibiotikumot a kezelőorvos által előírt időtartamig.

Továbbá érdemes az antibiotikumokat probiotikumokkal kiegészíteni, hogy a normál bélflóra helyreállítását biztosítsák.

(WEBBeteg – B. M., Forrás: Netdoktor.at, Lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.