Ingaheréjűség: muszáj megműttetni? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

8 éves fiamnál ingaheréjűséget diagnosztizáltak, és nemrégiben meg is műtötték. Mi az esélye annak, hogy a gyermekem meddő lesz, és egyéb hormonális problémái lesznek? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Ingaheréről beszélünk akkor, ha a here a herezacskóban nem tapintható, de a vizsgálat során a herezacskóba simítható és ott is marad. Ennek hátterében a cremaster izom fokozott aktivitása is állhat.

A here fejlődési rendellenességei

A herék leszállásának elmaradása a leggyakoribb fejlődési rendellenességek egyike.
Herevisszér, vízsérv és más gondok >>

Ez az állapot 9-10 éves korig javul, és a herét egyre ritkábban lehet a herezacskón kívül látni. Ebben az esetben műtét nem indokolt.

Abban az esetben, ha a here a vizsgálat során lesimítható, de a zacskóból azonnal "csúzli szerűen" visszaugrik, a műtét indokolt. Műtét lehet indokolt, ha a here a többségében a herezacskón kívül tartózkodik.

Nehezen megítélhető esetben én meg szoktam kérni a szülőket, hogy 2-3 hétig naponta figyeljék meg az esti fürdés közben hol tapintható a here.

Ha a here többnyire a zacskón kívül van és a gyermek elmúlt 2 éves a műtét már szóba jöhet.

A hormonkezelés értelme vitatott

A hormonkezelés értelme vitatott, a legújabb szakirodalmi adatok szerint csak erősen limitált hatékonyságú, és csakis kétoldali esetekben javasolt. Én ma már a külföldi gyakorlatnak megfelelően nem adok hormont kétoldali esetben sem.

A fertilitás kérdése ismét sok mindentől függ. Ha csak egy herét érint a dolog a fertilitás elvesztésének esélye kicsi. Az érintett here károsodása, fejlődésbeni elmaradottsága (hypoplasiája), esetleges fusionalis zavar a mellékherével a műtétnél sokszor megítélhető, de biztos prognózis nem mondható.

Nyilván a műtét a here fertilitásának megtartása cáljából történik.

(WEBBeteg - Dr. Cserni Tamás gyereksebész)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.