Nem mindegy, hol hordja a mobiltelefonját

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

Egy kutatási eredmény szerint azok a férfiak, akik a mobiltelefonjukat a zsebükben vagy az övükre csatolva hordják, mialatt mikrofon fülhallgatót használnak, a spermiumaikat teszik kockára.

A kutatók azt tapasztalták, hogy beszélő üzemmódban, a mobiltelefon által kibocsátott elektromágneses hullámok növelték a szabad gyökök szintjét az egészséges férfiaktól vett spermamintákban. Szabad gyököknek azokat a káros molekulákat nevezzük, melyek szerepet játszanak sok egyéb betegség kialakulása mellett (pl. szívbetegségek, rák stb.) a spermiumok mozgás- és életképességében.

A kutatást a Clevelandi Klinika andrológiai részlegének igazgatója, Ashok Agrawal vezette. Egy korábbi felmérésében mintegy 361 férfit vizsgált, s a magukat naponta több mint négy órát mobiltelefonálóknak vallók spermiumainak minősége jelentősen gyengébb volt, mint a ritkábban telefonálóké. A most közzétett kutatást ez az eredmény inspirálta.

Csökkent az antioxidánsok száma

A kutatás során egészséges és termékenységi problémával rendelkező férfiaktól is vettek spermamintát. Ezeket kettéosztották egy teszt- és egy kontrollcsoportra. Ezt követően, egy óra hosszan, egy 850MHz frekvencián működő, beszéd üzemmódban lévő mobiltelefon mellé tették a mintákat, 2.5 cm távolságra. Azért választották ezt a frekvenciát, mivel az USA-ban a legtöbb mobiltelefon ezen működik, a távolság pedig körülbelül megegyezik a nadrágzseb és a herék közötti távolsággal.

A kutatás eredménye a korábbi felmérést igazolta: a rádióhullámoknak kitett spermiumokban 85%-kal nőtt a szabad gyökök mennyisége, miközben 6%-kal csökkent az azok ellen küzdő antioxidánsok aránya. A spermiumok mozgásképessége 7%-kal, életképességük pedig 11%-kal csökkent, függetlenül attól, hogy egészséges vagy kevésbé termékeny férfitől származtak.

A laptop és a fürdőkád is a feketelistán

Természetesen további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a mobiltelefonálás termékenységet érintő ártalmairól. Nincsenek adatok a nagyobb távolságról mért sugárzás hatásairól, illetve a készenléti és néma üzemmód sugárzási veszélyeiről.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a férfiak termékenységére nemcsak a mobiltelefon használata van káros hatással. Az ölbe helyezett laptop, a gyakori fürdőkádban és jacuzziban ülés is hozzájárul a spermiumok minőségének romlásához. Noha olyan antioxidánsok szedése, mint a C- vagy E-vitamin segíthet, nem árt az óvatosság!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Newsweek
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.