Húgyúti fertőzés műtét után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus frissítve:

Jellemzően a húgyút steril, egészséges emberben baktériumoktól mentes. Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a húgyutakba baktérium kerül, és ott elkezd szaporodni. Ez történhet teljesen hétköznapi okokból is, ugyanakkor a kockázata megemelkedik a sebészeti beavatkozások után.

Ennek oka ott keresendő, hogy számos betegnél alkalmaznak hólyag katétert a beavatkozások során annak érdekében, hogy elvezesse a vizeletet a műtét alatt és után. A katéter jelenléte azonban, még ha az csak ideiglenes is, növeli a húgyúti fertőzés veszélyét, mivel egy idegen testről van szó, amely a steril húgyutakban utat nyit a fertőzéseknek.

Egy másik ok lehet, hogy a műtétek után gyakran előfordul vizelési képtelenség (vizeletretenció). Ez gyakori szövődménye az altatásnak és drasztikusan növeli a húgyúti fertőzés kockázatát. A vizeletretenció azt jelenti, hogy a hólyag nem ürül teljesen vizelés közben, így több vizelet marad a hólyagban, mint az normális. Ennek következtében a vesékben pangó vizeletben a baktériumok is könnyebben el tudnak szaporodni, fertőzést okozva a húgyutakban. A probléma lehet enyhébb, mely gyakori vizeléssel jár, illetve súlyosabb, katéterezést és további kezelést igénylő állapot.

A húgyúti fertőzés tünetei

  • égő érzés vizeléskor
  • sürgős és gyakori vizelési inger
  • véres vizelet
  • nyomásérzés a derékban és/vagy alhasban
  • láz

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A katéter felhelyezésének steril technikával kell történnie. Ez azt jelenti, hogy a húgycsőnyílást és annak környékét fertőtleníteni kell, steril kesztyűt kell hozzá viselni, illetve a katéternek is sterilnek kell lennie. Emellett fontos, hogy amint azt a beteg állapota lehetővé teszi, mielőbb távolítsák el az eszközt.

Soha ne nyúljon a katéterhez kézmosás nélkül, mert a nem megfelelő higiénia drámaian növeli a fertőzés kockázatát! A WC használatkor mindig elölről hátrafelé törölje magát, így elkerülheti, hogy széklet kerüljön a húgyúti nyílásba. Fürdés során a katéter-csövet is óvatosan öblítse le, tisztítsa meg a nemi szerv területével együtt.

Kockázatnövelő tényezők

A műtét után jelentkező húgyúti fertőzés kialakulásában további tényezők is szerepet játszanak, beleértve a beteg életkorát (idősebb betegeknél nagyobb a valószínűsége), a sebészeti beavatkozás típusa és egyéb, már meglévő betegségek (pl. legyengült immunrendszer, krónikus betegségek).

A cukorbetegség ugyancsak növeli a húgyúti fertőzések kockázatát, akárcsak az olyan beavatkozások, melyek a húgyutak közelében történnek, mint például a prosztata műtét. Emellett trauma vagy ortopédiai beavatkozásokkal (pl. ízületi műtétek) járó tartósabb mozdulatlanság is növeli a húgyúti fertőzés kialakulásának veszélyét.

Ugyancsak a rizikófaktorok közé tartozik a húgyúti traktus bármely részének műtéte, beleértve a vesék, húgycső és húgyhólyag műtétét is.

Hogyan kezelhető?

Húgyúti fertőzés során általában kétféle gyógyszert használnak. Egyrészt antibiotikumot írnak fel a fertőzés kezelésére, a baktériumnak a húgyutakból történő kiirtására, másrészt pedig ezzel párhuzamosan a fájdalmat és irritációt enyhítő készítményt is alkalmaznak.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, verywell.com
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.