Korai magömlés: Hogyan segíthet a párjának?

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A korai magömlés problémája bármely életkorú férfit érinthet, leggyakrabban azonban a szexuális élet kezdetén, illetve időskorban jelentkezik. Tizenéves fiúknál, fiatal felnőtt férfiaknál normális jelenség lehet, ha viszont állandósul, kórosnak tekinthető. Mit tehet, ha párja is ezzel a problémával küzd?

Mi okozza?

A korai magömlésért általában pszichológiai tényezők (pl. stressz, depresszió, szorongás, családi konfliktusok), illetve egyéb emocionális tényezők felelősek. Ritkábban biológiai okok (pl. gyulladás) is állhatnak a háttérben.

A korai magömlés jelentős problémát okozhat a párkapcsolatban. Ha az ejakuláció a partner orgazmusa előtt következik be, ő kielégítetlen maradhat, ami a partnerek között feszültséggel járhat. Egy stabil, szeretetteljes párkapcsolaton belül általában magától gyógyul a probléma, de stressz, trauma vagy egy partnerváltás kapcsán kiújulhat.

A férfiak kb. 20-30 százalékát érintheti, bár sokan nem fordulnak orvoshoz segítségért, helytelenül. Érdemes időben felismerni, elfogadni és kezelni a problémát, hogy megelőzzük a komolyabb párkapcsolati gondok kialakulását és újra egészséges szexuális életet élhessünk.

A partner együttműködése a legfontosabb!

A párkapcsolati, családi problémák megoldása, a stressz, az önértékelési zavar, a szorongás csökkentése mind-mind elősegíti a partner orgazmusát, ezzel pedig a férfi gyógyulását. Ebben egy megértő, segítő partner nagyon sokat segíthet. A probléma kezelésének alapja a jó partnerkapcsolat.

Mit tehetnek együtt a gyógyulás érdekében?

A terápia része lehet a makkot ért ingerület csökkentése különböző módszerekkel, melyben szintén szükséges és óriási segítség és felelősség a partner megértése, együttműködése. Melyek ezek a módszerek?

Használjanak óvszert!

Az egyéb védekezési módok mellett/helyett használjanak óvszert az együttlét során. Sokaknak segít ez az egyszerű módszer, hiszen kissé csökkenti a stimulációt, így késlelteti az ejakulációt.

Próbáljanak ki nyomási technikákat!

Az orgazmushoz közeledve a herezacskók megemelkednek, közelebb kerülnek a testhez. Késleltetheti az ejakulációt, ha a heréket ilyenkor finoman lejjebb és távolabb húzza a testétől. Segítsen partnerének ebben!

Változtassák a pozíciót!

Egyes szexpozíciók kisebb nyomást gyakorolnak a makkra, vagy a péniszre, ezért próbálkozzon inkább a „passzív pózokkal”!

Csökkentse a szorongást!

Sok férfi esetében a teljesítési kényszer miatti szorongás vezet korai magömléshez. Nyugtassa meg a partnerét, hogy ön számára mindennél fontosabb, és próbálják együtt megoldani a problémát!

Töltsenek el több időt az előjátékkal!

Ha az előjáték hosszabb és figyelmesebb, még akkor is nagyszerű együttlétet tudnak biztosítani egymásnak, ha a korai magömlés problémája fennáll.

Forduljon orvoshoz!

Kezelhető állapotról van szó, amennyiben tehát kórosnak véljük a problémát, zavarja párkapcsolatunkat, érdemes orvoshoz fordulni, mivel korai kezeléssel a komolyabb, mélyebb párkapcsolati gondok megelőzhetőek.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.