Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás?

Dr. Illanitz Elemér
szerző: Dr. Illanitz Elemér - Dr. Rose Magánkórház
frissítve:

Télen gyakran nehezítik a nők életét bizonyos problémák, amit sokszor csak felfázásnak hívunk. Megkérdeztük Dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetőjét, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb túl legyünk rajta.

Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás: Mindhárom fogalom egyazon tünetcsoportot jelent, mely életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idősebb korig (pl. menopauza idején) bármikor előfordulhat.

A hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingereket okoz, nehezebb visszatartani és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie.

Komolyan kell venni a tüneteket

A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. Ilyen esetben mindig bakteriális hólyaggyulladás alakul ki - szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők -, de minden esetben rövidtávú (nagydózisú, széles spektrumú, gyorsan ható) antibiotikum kúrára van szükség.

Amennyiben a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.

Gyakori kiváltó okok:

A már jelen levő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. Ilyen például a:

  • hideghatás,
  • forró fürdő,
  • szex,
  • hastánc,
  • nagyon csípős fűszeres ételek fogyasztása (ezek a vizeletben kiválasztódva fellobbanthatják a hólyaggyulladást).

Dr. Illanitz Elemér felhívta a figyelmet arra, hogy vegyük komolyan a tüneteket: véres vizelet esetén minden esetben olyan nyálkahártya sérülés jön létre, amely a baktériumok megtelepedésének kedvez - ami nem kívánt eljegyzés lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium kimutatására, mert a hosszú távú megelőzés csak ennek birtokában lehetséges.

Kapcsolódó Fiatalok gyakori problémája: a szexszel összefüggő húgyúti panaszok

Megelőzhető-e a hólyaghurut?

A válasz egyértelmű: sajnos nem - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek volt, és akinek lesz húgyúti fertőzése. Persze nem mindegy, milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség.

A bőséges folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, a higiénés szabályok betartása mind javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben. Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.

Vizelettartási zavarok

Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

Fontos leszögezni: a baktérium nem kívülről támad

A velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre - folytatja a szakember -, és ha a szaporodásához ideális körülményeket talál, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki. Ideális körülményeket teremt a baktériumoknak a pH-érték módosulása, az alhasi vérbőség, bizonyos tápanyagok (pl. cukor).

A lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. A vesemedence-gyulladás kialakulása például akár egy-két napon belül létrejöhet. Jó tudni továbbá, hogy az alsó húgyutakat érintő panaszok, diszkomfortérzések okai nőgyógyászati eredetűek is lehetnek.

Alapszabály és jó tanács minden hölgy részére: a mielőbbi szakorvosi kezelés vezet csak tartós és gyors gyógyuláshoz.

(Dr. Illanitz Elemér, Dr. Rose Magánkórház - www.drrose.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.