Tüdőbiopszia - Hogyan történik?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

A tüdőbiopszia a tüdőből történő szövettani mintavételt jelenti. A tüdő biopsziára akkor van szükség, ha egyéb módon nem tisztázható a tüdő betegségének oka, típusa.

A vizsgálatot tüdőgyógyász, mellkassebész, radiológus végezheti attól függően, hogy milyen módon történik a mintavétel. A tüdőbiopszia történhet légúti tükrözés (bronchoszkópia) során, vagy közvetlenül a mellkasfalon keresztül műtét során, vagy CT (esetleg röntgen vagy ultrahang) vezérelt tűbiopszia segítségével.

Hogyan zajlik a tüdőbiopszia?

A bronchoszkópia során az eszköz bevezetése előtt rövid hatóidejű nyugtató vénás injekció adására is szükség lehet. A garatot helyileg érzéstelenítik, majd levezetik a légcsőbe, illetve ezt követően a hörgőkbe a bronchoszkópot. Mintavétel történik a hörgők nyálkahártyájából, a hörgők környezetéből, a tüdőszövetből.

A mellkasfalon keresztül történő tűbiopsziás mintavétel helyi érzéstelenítésben történik, a képalkotó eszköz segítségével a mellkasfalon keresztül a tüdőszövetből történő mintavételre van lehetőség.

A tüdőbiopszia műtét útján is elvégezhető, napjainkban a kis megterheléssel járó videó asszisztált thoracospiával végzik a műtétet.

A tüdőbiopszia különösebb előkészületet nem igényel. Amennyiben véralvadásgátló kezelésben részesül, azt a műtét előtt el fel kell függeszteni, a pontos teendőkről a kezelőorvos felvilágosítja. A tüdőbiopszia után még néhány óráig a beavatkozás helyén fájdalom jelentkezhet, előfordulhat sérülés következtében fellépő vérzés, esetleg légmell. A nyugtató vagy altatószer is okozhat pl. allergiát stb.

Tüdőbiopszia

Ez is érdekelheti A tüdőrák tünetei - Milyen panaszokra figyeljünk?

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.