Terhesség alatti koffeinfogyasztás - Veszélyes?

MTI
megjelent:

Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetően nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát - közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nőgyógyászkollégium (ACOG).

A legutóbbi időkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövődményekkel. Az ACOG egyik szakmai bizottsága William Barth vezetésével arra az álláspontra jutott, hogy naponta egy csésze kávét megihatnak a kismamák a kockázat növelése nélkül.

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol
"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A bizottság szerint napi 200 milligramm koffein nem emeli a vetélés és a koraszülés veszélyét. Ennyi koffein 3,6 deciliter amerikai típusú kávéban vagy két presszókávéban van. E koffeintartalomnak megfelelő mennyiségű teát és üdítőt is ihat, vagy csokoládét is ehet a kismama. A kóla 10-14, az energiaital 12-80, a tea 20 milligramm koffeint tartalmaz deciliterenként. Egy tábla (100 gramm) keserű étcsokoládéban átlagosan 70-80 milligramm koffein van.

A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nőt követtek nyomon. Az egyik tanulmány - Amelyet a New York-i Mount Sinai orvostudományi központban, David Savitz vezetésével végeztek - nem talált összefüggést a kismamák koffeinfogyasztása és a vetélés között.

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol
Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe.
Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei.

A másik, az oaklandi Kaiser Permanente kutatási központ által lefolytatott tanulmány szerint a napi 200 milligrammnál több koffein terhesség alatt némileg növelte a vetélés kockázatát, ám az ennél kisebb mennyiség nem.

A bizottság két további tanulmányt is áttekintett; ezek nem mutattak összefüggést a mérsékelt koffeinfogyasztás és a koraszülés között. Az Egyesült Államokban a terhességek mintegy 16 százaléka végződik vetéléssel, a babák 12 százaléka pedig koraszülött. A tanulmány az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg csütörtökön.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.