Fájdalomcsillapítás terhesség alatt és szülés után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A terhesség, szülés és anyaság izgalmas új feladat, ám ugyanakkor fájdalmas is. A szülési fájdalmak gyakran nem érnek véget az utolsó nyomással. Ám ha tudja, hogyan kezelje a császármetszési heget, fájdalmas melleket, berepedezett mellbimbót, kevésbé fájdalmasan kezdődik életének eme izgalmas időszaka, és figyelmét, energiáit a babára fordíthatja.

Fájdalom gátmetszés esetén

A hüvelyi szülés során a hüvely és végbél közötti terület, az úgynevezett gát könnyen berepedhet, de az orvos dönthet úgy is, hogy gátmetszést alkalmaz a szülés megkönnyítésére.

Szülés után ez a terület napokig, vagy akár hetekig is érzékeny lehet. Fájhat ülés, járás közben, köhögéskor, tüsszögéskor. A fájdalom enyhítésére próbálkozzon az alábbiakkal:

  • Jég – A szülést követő első 24 órában alkalmazzon jeges borogatást a területen, mely enyhíti a duzzanatot és fájdalmat.
  • Meleg víz – Spricceljen meleg vizet a területre vizelés során, a szúró fájdalom elkerülésére. A célra bármilyen szórófejes tiszta üveg megfelel.
  • Érzéstelenítő spray vagy kenőcs – Használjon érzéstelenítő sprayt, krémet a zsibbadt területen.
  • Meleg fürdő – Legkorábban 24 órával a szülést követően vegyen meleg vizes ülő fürdőt, ahol csak csípőig merül a vízbe. Ez, illetve a területen alkalmazott meleg vizes borogatás enyhítheti a fájdalmat.
  • Pihenjen – Az oldalán feküdve pihenjen, így enyhítheti a gátra nehezedő nyomást. Ne üljön vagy álljon túl sokáig. Mikor leül, először feszítse meg a fenék izmait, majd ha már ül, csak akkor lazítsa el őket! Puha párnán való ülés is segíthet.
  • Kegel gyakorlat – Végezzen Kegel gyakorlatot, mely erősíti a gátmetszés vagy repedés körüli izmokat, s gyorsítja a gyógyulási folyamatot.
  • Tisztaság – Tartsa a területet szárazon és tisztán, gyakran cseréljen betétet, próbáljon nem érni a területhez.
  • Laza ruházat – Kerülje a szűk fehérneműk és nadrágok viselését, mely dörzsölheti, irritálhatja a sebet!
  • Rostgazdag étrend – Egyen rostokban gazdag ételeket, fogyasszon sok folyadékot, hogy a székletet lágyan tartsa.

A fentiekben említett tippekkel jelentősen enyhítheti a fájdalmait, ám ha a következők valamelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

Fertőzés jelei, mint láz, hidegrázás, nem javuló bőrpír és fájdalom, kellemetlen szagú folyás vagy vérzés a varrás területén
Új vagy rosszabbodó fájdalom
Vizelet vagy székletszabályozási problémák

Császármetszés

Amennyiben császármetszéssel hozza világra gyermekét, pár nappal tovább kell a kórházban maradnia, amíg nem elég gyógyult ahhoz, hogy hazamehessen.

Minden öltést vagy kapcsot eltávolítanak a hazamenetele előtt. Otthon előfordulhat, hogy fájdalomcsillapító alkalmazására lesz szüksége. Orvosa bizonyára ellátja a császármetszés hegének ellátásáról szóló utasításokkal. Fontos, hogy betartsa az alábbi szabályokat:

  • Tartsa a sebet tisztán és szárazon. Mossa le naponta többször langyos vízzel, de ne fröcsköljön vizet közvetlenül a sebre.
  • Cserélje a kötést rendszeresen
  • Laza ruházatott viseljen, mely nem dörzsöli a sebet. Fordítson különös figyelmet a fehérnemű szélének elhelyezkedésére, szorosságára!
  • Hívja az orvosát azonnal, ha belázasodik, szivárgást vagy kellemetlen szagú váladékozást tapasztal a sebből, vagy ha a seb területe duzzadt és pirosodik.

Tovább Császármetszést követő sebfertőzés

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Fájó mellek és mellbimbó

A szoptatás az anyává válás egyik legnagyobb élménye, ami sajnos időnként fájdalmas is lehet. A legtöbb nő számára azonban van gyógymód, így semmi nem indokolja a szoptatás abbahagyását. Sőt, valójában maga a szoptatás fájdalomcsillapító hatású. A mell és a mellbimbó több okból lehet érzékeny, fájdalmas. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

A baba nem megfelelő mellre helyezése – A fájó mellbimbók leggyakoribb oka, hogy a baba nem megfelelően van mellre téve. Akkor van helyesen szoptatva, ha a baba a mellbimbó körüli sötét bimbóudvar jelentős részét is a szájába veszi, így a mellbimbó a baba szájának hátsó részére esik.

Fertőzés - A szájpenész, mely egy gyakori, Candida gomba által okozott fertőzés, a meleg, nedves környezetet kedveli. Mivel a babának lehet szájpenésze, ami a mellre átterjedhet, ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a száját, kis fehér pöttyök után kutatva. Beszéljen orvosával a megfelelő gyógykezelésről, ám jó ha tudja, hogy egyes gombásodás elleni gyógyszerek nem alkalmazhatóak a mellen!

Mellfeszülés - A mell fájdalmasan feszült lehet attól, hogy tele van tejjel. Ez az állapot leginkább szülés után 1-2 nappal fordul elő, mikor a valódi tejtermelés megkezdődik, illetve tapasztalhatja minden olyan alkalommal, mikor a szokásoshoz képest későbbre tolódik a szoptatás ideje. A szoptatás, vagy ha éppen nem tud együtt lenni a babával, a tej lefejése enyhíti a fájdalmas mellfeszülést.

Eltömődött tejcsatornák – Időként előfordul, hogy a tej nem folyik rendesen, mert a tejcsatorna eltömődött. Próbálja ki a meleg vizes borogatást, vagy az enyhe masszírozást a fájdalmas területen! Ez idő alatt is folytassa a szoptatást, a másik mellből! Amennyiben a fájdalom nem enyhül, és láza van, vagy rázza a hideg, forduljon segítségért kezelőorvosához! Minden bizonnyal antibiotikum alkalmazását fogja javasolni.

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

Amint a szülési fájdalom nem ér véget az utolsó nyomással, úgy a terhességi fájdalmak nem is az első méhösszehúzódással kezdődnek. Íme néhány gyakori probléma:

Horzsolások, zúzódások – A terhesség elején a szervezet megkezdi a felkészülést mindarra az energiára és nyúlásra, amire a gyermek kihordásához szüksége lesz. Az ízületek meglazulnak, ahogy a test felkészül a szülésre. Lehet gyakran álmos, émelygő, zavarodott, érzelmileg túlcsordult, mely érzések mind befolyásolják a koncentrációt is. Ez gyakran vezethet csúszáshoz, horzsoláshoz, zúzódáshoz, különösen, mikor már a növekvő pocak miatt a test egyensúlya is változik. A kisebb vágásokat, horzsolásokat, véraláfutásokat ugyanúgy kell kezelni, mintha nem volna várandós. Szappanos vízzel, vagy fertőtlenítő géllel tisztítsa meg a seb környékét, és fedje be a sebet. Hidrokortizon vagy antibiotikus kenőcsök alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét. Amennyiben tisztázatlan eredetű véraláfutást tapasztal, azonnal forduljon orvosához!

Sajgó lábak és hólyagok – Terhesség alatt gyakori a láb- és bokaduzzanat. Leginkább a harmadik trimeszterben tapasztalható, és több dolog is okozhatja. A méh növekedése nyomást fejt ki az alsó végtagok ereire, mely lassítja a vérkeringést. A testben végbemenő hormonális változások hatására a szervezet visszatarja a folyadékot, ami többletfolyadék a lábban és bokában halmozódik fel, lábdagadáshoz vezetve. A baba születése után a duzzanatnak el kell tűnnie. Számos módon minimalizálhatja a duzzadással járó kellemetlen tüneteket:

  • Igyon sok vizet!- Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt, a szervezet nem fogja úgy érezni, hogy vissza kell azt tartania.
  • Kerülje a sófogyasztást! – A gyorsételek és az előre feldolgozott sós ételek mind folyadékvisszatartást okoznak.
  • Ne tegye keresztbe a lábát! – A lábak keresztezése csökkenti a véráramlást a lábban és lábfejben, mely duzzadáshoz vezet.
  • Póckolja fel a lábát! – Tarson az íróasztal alatt egy sámlit/ dobozt/ könyvstócot, amire felrakhatja a lábát!
  • Viseljen terhességi harisnyát! – A magasított derekú, kifejezetten várandós nők számára tervezett gumirozású harisnyák segítik megelőzni, hogy a folyadék a lábban és /vagy a bokában felgyűljön.
  • A bal oldalán feküdjön! - Amennyiben a duzzanat nem szűnik, feküdjön kis időre a bal oldalára.
  • Amikor a lába feldagadt, megduzzadt, azoknak a terhesség előtti cipőkbe, vagy bármilyen cipőbe tuszkolása könnyen vezethet hólyagok kialakulásához. Ezek ellátásához kövesse az alábbi tanácsainkat:
  • Hagyja a hólyagot szabadon, amennyire lehetséges! - Ne akarja kilyukasztani, kipukkasztani azt! Mivel a vízhólyag alatti folyadék általában nem fertőzött, segít megvédeni az alatta lévő bőrt.
  • Amennyiben a vízhólyag kilyukad, hagyja a felső bőrt a helyén.- Segít az alatta lévő bőrréteg védelmében, előbb-utóbb magától kiszárad és leesik.
  • Alkalmazzon kötést! A megfelelő kötés segíti a gyógyulást.
  • Viseljen olyan cipőt, mely elég nagy a megduzzadt lábfej számára.
  • Viseljen puha, nedvszívó zoknit.
  • Alkalmazzon vazelint a lábfej azon részein, mely gyakrabban hólyagosodik fel.

Általános fájdalomcsillapítás

A terhesség során is szenvedhet olyan mindennapi, átlagos fájdalmaktól, melyeket a terhesség előtt is tapasztalt, ám ezeket most a baba érdekében másképp kell kezelni. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen vénymentes gyógyszer (beleértve a gyógynövény készítményeket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat is) alkalmazásába kezdene. Terhesség alatt kerülje az alábbi készítményeket:

  • Aspirin – Kutatások alapján feltételezhető, hogy születési rendellenességet, alacsony születési súlyt és szülési komplikációkat okozhat.
  • Ibuprofen – Ez az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló szívproblémákat, szülési komplikációkat okozhat, különösen a harmadik trimeszterben történő alkalmazásakor.
  • Extra erős, hosszú hatású gyógyszerek – Ezek, amint azt a címkéjük is jelzi, nagyobb dózisú hatóanyagot tartalmaznak, ami különösen terhesség idején nem feltétlenül jobb.
  • Több tünetre is alkalmazható gyógyszerek – Kérjen orvosától olyan gyógyszert, ami csak azokat a tüneteket kezeli, amit tapasztal.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.