Terhességgel kapcsolatos tévhitek

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Portálunk összegyűjtötte az Orvos válaszol rovatban felmerülő leggyakoribb teherbeeséssel és fogamzásgátlással kapcsolatos látogatói hiedelmeket.

A szüzesség elvesztése során nem lehet teherbe esni

Nem így van. Ha épp a szüzesség elvesztése környékén van peteérés, van esély a terhességre. Attól, hogy ez az első alkalom, ugyanúgy spermiumok jutnak a hüvelybe, mint más alkalmakkor. Tehát az első alkalom során is nagyon fontos odafigyelni a védekezésre.

A fogamzásgátló tabletta a fertőzésektől is megvéd

Így működik a terhességi teszt
A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

Mennyire megbízható a terhességi teszt

Nem igaz ez az állítás sem. A fertőzések ellen a fogamzásgátló nem nyújt védelmet, erre az óvszer alkalmas, de sajnos ez sem véd minden nemi úton terjedő fertőzés ellen, hiszen előfordulhatnak az óvszerrel nem fedett területeken is fertőző bőrelváltozások, például herpeszvírus okozta hólyagok vagy humán papillomavírus okozta szemölcsök, molloscum contagiosum okozta növedékek, stb.

A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

Általában igaz, de nem minden esetben. Előfordulhat egy-egy korai vagy késői peteérés, hiszen a hormonális ciklus nem mindig működik óramű pontossággal. A menstruáció alatt folytatott nemi életnek a fertőzések szempontjából is van veszélye, ilyenkor a méhszáj kicsit nyitva van.

A megszakításos közösülés is biztonságos, ha a férfi „vigyáz”

Mivel a sperma kilövellése előtt megjelenő előváladék is tartalmazhat életképes, működő spermiumokat, nem tud annyira „vigyázni” a férfi, hogy ez az előváladék ne jusson a hüvelybe.

Orális szexszel nem lehet fertőzést kapni

Az orális szex során ugyanúgy átvihetőek a fertőzések, mint hüvelyi érintkezés útján. Akár a szájüregben is megjelenhetnek a szifilisz vagy a humán papilloma vírus okozta bőrelváltozások és még számos egyéb fertőzés jelei.

Ha kicsivel több, mint 12 óra telt el a kimaradt tabletta pótlásáig, nem okozhat problémát

A terhesség jelei
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.

A terhesség jelei

Nem így van. Nem véletlenül szerepel a betegtájékoztatóban, hogy ha a fogamzásgátló tablettát nem veszi be valaki a megszokott időpontban, és 12 óra is eltelik, akkor kiegészítő védekezés szükséges. Ha ezt a 12 órát valaki túllépi akár csak 1 órával is, már nem biztosított a nem kívánt terhesség elleni védelem.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.