Hogyan múlasztható el a stria? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Csúnya striák alakultak ki nálam a szülés után. Mit tehetnék, hogy elmúljanak, nagyon el vagyok keseredve! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Sajnos kicsit el fogom keseríteni. Ha a hirtelen hízás miatt megszakadt a kötőszövet, azt eltüntetni nem lehet, de ha most lilás, akkor idővel gyöngyházfényű fehér színe lesz.

Hízás után csíkok?

A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagy hízás és fogyás után jelentkeznek, esetleg éppen ezért terhesség következtében, vagy ha valaki túl intenzíven folytatja a testépítést. Hízás után csíkok?

Ami segít abban, hogy kevésbé látszódjon, az a bőrfeszesítő masszázs, illetve a vérkeringést javító, feszesítő testápolók, nagyon ígéretes egy új zöldkávés stria elleni kenőcs, vannak nagyon jó krémek is, viszont csodát ne várjon tőlük.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a stria elleni küzdelmet már a terhesség alatt el kell kezdeni, ahogy növekszik a has, érdemes olajozni, rendszeresen hidratálni, így a kötőszövet rugalmassága nagyobb lesz, illetve a fokozatos testsúlygyarapodás az, ami megelőzheti, utólag nem sokat lehet tenni, eltüntetni nem, csak javítani lehet a tüneteken.

Gyors fogyás vagy hízás: a striák

A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás, vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy. Az esetek többségében a korai stádiumban halvány, lila vagy piros csíkocskákként mutatkoznak, majd a későbbiek folyamán kifehérednek, színtelenné válnak. Ennek eredményeképp leginkább fénylő kis sebhelyekhez hasonlítanak. Szerencsére nem okoznak egészségügyi problémát, ám sokaknál felvetik a kozmetikai beavatkozások szükségességét. A bőrnek három rétege van. Az első, külső réteg neve epidermis, azaz felhám, melyet a középső, dermis követ, mely a bőr rugalmasságáért és alakjáért felelős. Itt alakulnak ki a striák. Mikor valaki sokat hízik, hirtelen túl sok izmot épít, vagy terhes lesz, a bőr középső rétege hosszabb időre kinyúlik. Ez okozza a striákat: a bőr elveszíti rugalmasságát, s az izomrostok közötti kapcsolat megszakad.
Gyors fogyás vagy hízás: a striák

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.