A környezeti mérgek autizmust okoznak?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az elmúlt évtizedekben más fejlődési rendellenességek is megjelentek, valamint szaporodtak a daganatos megbetegedések a gyermekek és felnőttek körében. Egyre nagyobb a gyanú, hogy a bűnöst a környezetben lévő vegyi anyagokban kell keresni.

Az autizmust először 1943-ban azonosították. Azóta ijesztően gyakori kórtünetté vált, mely a közelmúltban közzétett jelentések szerint már majdnem a gyerekek 1 százalékát érinti.

Az autizmus

A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek Autizmus - a bezárt világ

A Pediatrics című orvosi folyóirat következő számának online kiadásában megjelent cikk is erről szól. A cikk idézi a történetileg fontos, bizonyítékon alapuló tanulmányokat, amelyek határozott kapcsolatot tapasztaltak az autizmus és az újszülött korban tapasztalt környezeti kockázatok között. Ezek szerint nagy a valószínűsége, hogy sok vegyi anyag magában hordozza annak lehetőségét, hogy kárt okozzon a fejlődő agyban és idegrendszeri fejlődési rendellenességeket okozzon.

A szerző Dr. Philip J. Landrigan, a New Yorkban található Mount Sinai School of Medicine gyermekgyógyász professzora, valamint az iskola megelőző gyógyszerészet tanszékének elnöke. Dr. Landrigan elmondta, hogy egyre biztosabb abban, hogy az autizmus és más megbetegedések is, részben a környezeti vegyi anyagoknak a fejlődő agyra gyakorolt hatásának az eredménye.

"Ha a kisbabák már az anyaméhben, vagy röviddel a születés után ki vannak téve a vegyi anyagoknak, amelyek befolyásolják az agy fejlődését, annak következményei egy életre szólnak."

Arról, hogy a környezetünkben lévő toxinok aggodalomra adnak okot, már sokat hallottunk, ám most a riasztás az orvosi köröket is elérte. Úgy tűnik, hogy a toxikológusok, endokrinológusok és onkológusok a leginkább érintettek a témában.

Óvatosan a gyógyszerekkel!

Bizonytalan azonban, hogy az autista betegek számában bekövetkezett növekedés mögött vajon nem egy egyszerű, általános diagnózis áll-e, melyet korábban szellemi visszamaradottságnak neveztek. Az autizmusnak van genetikai háttere, (az egypetéjű ikreknél például gyakoribb, mint a kétpetéjűeknél), de a genetika csak az autista megbetegedések mintegy egynegyedére ad magyarázatot.

A toxinokra a gyanú azért merült fel, mert tanulmányok rámutattak, hogy aránytalanul sok az autista gyermek miután az anyaméhben olyan gyógyszerek hatásainak vannak kitéve, mint például talidomid (nyugtató), mizoprosztollal (fekély kezelésére szolgáló gyógyszer) és valproátsav (görcsoldó). Azoknál a nőknél, akik a terhesség korai szakaszában szedtek valporátsavat, a megszületett gyerekek 11 százaléka lett autista. A magzatok a terhesség első harmadában, különösen pár héttel a fogamzás után a leginkább veszélyeztetettek eme gyógyszerek által.

Veszélyes ftalátok

Kutatók azt tapasztalták, hogy a ftalátok (illatszerekben, samponokban, kozmetikumokban és körömlakkokban található) kimutathatók a terhes nők vizeletéből. Azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknél magasabb volt a vizelet ftaláttartalma, sokkal nagyobb volt a különböző viselkedészavarok valószínűsége.

Manapság, amikor még mindig sokan oly módon használunk műanyag ételesdobozokat a mikrohullámú sütőben, hogy a toxikológusok elsápadnak annak hallatán, meg kellene gyorsítani a kutatást, a szabályozást és a fogyasztóvédelmet.

Egyes betegségek egyre növekvő tendenciát mutatnak, anélkül, hogy ennek pontos okát ismernénk – állítja Alan M. Goldberg toxikológus professzor, a Johns Hopkins Egyetemről. Ilyen például a mellrák, a prosztatarák és az autizmus is. Nagy valószínűséggel ezek a betegségek azért fordulnak elő ilyen növekvő számban, mert érzékenyebben reagálnak a környezetben lévő vegyi anyagokra.

A kutatók azt tanácsolják, hogy legyünk óvatosak az olyan mindennapi termékek használatával, mint a parfüm, kivéve, ha fel van rajta tüntetve, hogy ftalát mentes. Emellett érdemes elkerülni – különösen a terhes nők és gyerekek számára – azoknak a műanyag edényeknek a használatát, mely aljára a 3, 6 vagy 7 van írva, mert ezek azok, melyek a potenciálisan káros toxinokkal hozhatók összefüggésbe.

Egészségünk érdekében tehát fontos, hogy csökkentsük azokat a hatásokat, melyet a minket körülvevő vegyi anyagok jelentenek.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: New York Times; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.