Az első trimeszterben történő hízás cukorbetegséget okozhat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta:
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az első trimeszterben történő túlzott súlygyarapodás jelentősen növeli a gesztációs diabétesz kockázatát – állítja egy tanulmány.

A terhesség során jelentkező túlzott súlygyarapodás, különösen az első trimeszterben, mintegy 50 százalékkal növelte a gesztációs diabétesz kialakulásának kockázatát a vizsgálatban résztvevő nőknél.

Azoknál a túlsúlyos nőknél, akik a terhességi súly nagyobb részét az első és második trimeszterben szedték föl, kétszer gyakoribb volt a terhességi cukorbetegség, mint a kevesebbet hízó, ám a terhességet túlsúllyal kezdő társaiknál.

A túlsúly jól ismert rizikófaktora a terhességi cukorbetegségnek, ám ez a tanulmány az első, mely a korai terhesség súlygyarapodását és a cukorbetegség összefüggését vizsgálja, és eredményeiről az Obstetric&Gynecology egy korábbi száma számol be.

A gyermekre is veszélyes

„Drámaian növekedett a gesztációs diabétesz előfordulási aránya az utóbbi tíz évben” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Monique M. Hedderson.

Ön tudta?
A cukorbeteg kismamák hajlamosabbak a koraszülésre.
Bővebben a WEBBetegen a terhességi diabéteszről

„ A terhességi cukorbetegséggel rendelkező nőknél nagyobb a koraszülés és a császármetszés kockázata, valamint minden egyes terhességgel nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.”

Ráadásul az ilyen terhességekből született gyermekeknél is nagyobb a gyermekkori elhízás és cukorbetegség kockázata.

A kutatás során 1145 terhes nőt kísértek figyelemmel, és azoknál, akik a legtöbbet hízták, 74 százalékkal volt magasabb a terhességi diabétesz kockázata magasabb, mint akik a legkevesebb súlyt szedték fel a terhesség alatt. A legújabb ajánlás szerint az első trimeszterben 0.5-2 kg, míg az egész terhességre 7-11kg az ideális testsúlygyarapodás.

Fontos odafigyelni az életmódra

A szóban forgó tanulmány eredménye jelentős változást hozhat a terhességre vonatkozó életmódtanácsokat illetően, hiszen ezek eddig főként csak a terhesség egészére vonatkozó súlygyarapodást vették figyelembe.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Most azonban még fontosabb már a terhesség korai szakaszától odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, illetve táplálkozási szokásokra.

Az alábbi tanácsok betartásával könnyebben kontrollálhatja a terhességi súlygyarapodást:

  • Étkezzen rendszeresen, és a főétkezések között egészséges ételeket fogyasszon. Ez segít a hányinger leküzdésében is.
  • Csökkentse az édességek, valamint cukros üdítők fogyasztását!
  • Naponta csak 100-300 kalóriával fogyasszon többet az eddig megszokottnál!
  • Csökkentse a zsírbevitelt !
  • Napi 30 perc testmozgást iktasson be a napirendjébe! Aki eddig is mozgott, folytassa azt, ám annak intenzitását kb. 15 százalékkal csökkentse!

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Módosítva: 2017.09.25 05:21, Megjelenés: 2017.09.25 05:21

CIKKAJÁNLÓ

 Kenőcs a száraz bőr ellen
Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)
A Ceralbin kenőcs feladata a száraz bőrrel összefüggő tünetek megszüntetése.
Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek...
Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt,...
A nyári hőség sokakat megvisel, ám várandósan sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen az valójában. Amennyiben Ön is azon gondolkodik, hogyan birkózhat...
A szoptatásról és a fájdalomcsillapításról is tájékoztatást kaptak, illetve megnézhették a szülőszobát a kismamák a debreceni Szülészeti Klinika...
Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy...
Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban...
Ma már lehetséges az, hogy egy 40-50 éves, vagy a posztmenopauzális korban lévő nőnek is gyereke születhessen. Biztonságos az azonban, ha egy ilyen korú...
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

LEGFRISSEBB TARTALOM