Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a baba vérnyomásának

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azoknál a babáknál, akik a terhesség alatt dohányfüst ártalomnak vannak kitéve, sérül a vérnyomás kontrollálásáért felelős rendszer, ami magyarázat lehet arra, miért magasabb náluk a bölcsőhalál kockázata.

Az anyai dohányzás továbbra is az egyik legnagyobb kockázati tényező a bölcsőhalált illetően.
A Svéd Karolinska Intézet kutatói úgy találták, hogy a dohányfüstnek kitett csecsemőknél kórosan hullámzik a vérnyomás, még akkor is, mikor látszólag zavartalanul alszanak. Mindez túlzott megterhelést jelent a szívnek, ami így erősebben és gyorsabban pumpál – írja a Hypertension című folyóirat.

A tanulmány szerint a keringési rendszer károsodása lehet a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) egyik tényezője, bár a kutatás főként a dohányzás csecsemőket érintő hatásait vizsgálta a bölcsőhalál okai helyett.

Dr. Gary Cohen és csapata 36 újszülöttet vizsgált, akik közül 17 édesanyja dohányzott a terhesség alatt. Amikor megvizsgálták a csecsemőket, azt tapasztalták, hogy azoknál, akik cigarettafüstnek voltak kitéve, abnormálisan magas volt a pulzusszám és a vérnyomás értéke, ami az első életév során tovább romlott.

Drámaian különböző

Egyhetes korukban a füstnek kitett csecsemők túlzottan nagy a vérnyomás emelkedést mutattak, mikor felemelték őket a fekvő pozícióból. Egyéves korukra, ugyanezek a babák látszólag alkalmazkodtak ehhez, és ekkor rendkívül alacsony vérnyomás választ adtak a testtartás változásra.

Általában, amikor egy személy áll, a pulzusszám emelkedik, az erek összeszűkülnek, enyhén növelve a vérnyomást, hogy a szív és az agy közötti véráramlás zavartalan maradjon.

Dr. Cohen elmondta: "A dohányosok gyermekeinél bizonyított a vérnyomás szabályozás tartós problémája, mely a születéskor kezdődik és az idő múlásával rosszabbodik. Ez a tanulmány az első, mely kimutatja, hogy a dohányzás hatása már a magzatkorban jelentkezik, s tartósan károsítja a csecsemő vérnyomás ellenőrző mechanizmusát."

Dr. Cohen szerint ez talán megmagyarázza, miért magasabb a dohányzó nők csecsemőinél, akik fokozottan vannak kitéve a dohányfüt ártalmainak a bölcsőhalál kockázata. Egy ideje már ismert, hogy a hirtelen csecsemőhalálnak van egy szív-és érrendszeri eleme. Ez nem csak lélegzéssel, de a vérnyomás és szívritmus ellenőrző mechanizmussal is összefügg. A jelenlegi tanulmány eredménye közelebb hozott az okok megértéséhez.

Kerülni kell a füstös környezetet

A kutató azt tervezi, hogy a vizsgált gyermekeket ahogy nőnek további megfigyelés alatt tartják, hogy megvizsgálják, hogy a károsodás mennyire tartós, és milyen problémákat okoz a későbbi életévekben.

A szakértők javasolják, hogy a terhesség idejére ne csak a kismama, hanem az apuka, és a kismamával egy helyiségben tartózkodók is hagyják abba a dohányzást. Emellett a gyermek születése után se hagyjunk senkit dohányozni a baba jelenlétében. A kutatók úgy válik, a hirtelen csecsemőhalálok harmada megelőzhető lenne azzal, hogy az anya leszokik a dohányzásról. Ezzel nem csak a gyermekük, hanem saját egészségüket is védik.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.