Meddőség - A lombikbébi kezelés

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

A meddőségi kezelések célja visszaadni azt a ciklusonkénti 20-25 % termékenységi esélyt, amit a természet ideális esetben nyújt az egészséges pároknak. A meddőségi kezelés lépcsőzetesen, egymásra épülő fokozatokból áll.

Mikor kerül sor lombikbébi programra, azaz in vitro fertilizációra?

Lombikbaba programba kerül az a pár, akinél a terhesség inszemináció (mesterséges ondóbevitel) segítségével sem következne be illetve azok a párok is kérhetik a kezelést, akiknél már több sikertelen inszeminációs kísérlet történt.

A kezelés menete

Miután a pár eldöntötte, hogy IVF kezelésben szeretne részt venni, első lépésként ki kell választaniuk az IVF centrumot, figyelembe véve annak távolságát a lakóhelytől, mivel ha a kezelés elkezdődik, előfordul, hogy 2 naponta is kontrollvizsgálatot végeznek. Ezt követően konzultációs időpontot kell kérni, mely során számolni kell bizonyos várakozási idővel.

Praktikus, ha a pár előre összeírja a kérdéseit és a megbeszélésre már a listával felvértezve érkeznek meg, mivel az új környezet és a teljesen új világ hatására a felmerült kérdések pillanatok alatt elfelejtődnek.

Az első konzultációra mindkét fél eddigi vizsgálati eredményeit, esetleg az addig történt kezelések dokumentumait célszerű magukkal vinni, így elkerülhető, hogy feleslegesen újra elvégezzék azokat, illetve az eddigi eredmények alapján az orvosban körvonalazódik a kezelési terv, és meghatározza, hogy milyen vizsgálatokkal szükséges azokat kiegészíteni, valamint melyek azok, amiket meg kell ismételni.

Életmód-változtatás és a kezelés menete

Az orvosi kezelés mellett, a testi és lelki felkészüléssel, a megfelelő életmód kialakításával is elősegíthető a sikeresség:

  • a dohányzást tanácsos abbahagyni
  • rendszeres, erős kávéfogyasztást is érdemes mellőzni
  • fontos a vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag étrend kialakítása, a tartósítószerek fogyasztásának mellőzése
  • szánjunk elegendő időt a pihenésre - jótékony hatású a friss levegőn tett séta, mely a stressz levezetésében is segít

A kezelés több lépcsőből álló, bonyolult eljárás, melynek első lépcsője a petefészek működésének hormonális serkentése, az ovuláció indukció.

A hormontartalmú gyógyszerek segítségével elérjük, hogy egyszerre több tüsző induljon fejlődésnek, amiből nagy valószínűséggel több megtermékenyítésre alkalmas petesejt lesz nyerhető.

Az első nehézséget a hormontartalmú injekciók beadása jelenti, melyet a bőr alá kell beszúrni, minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban.

A kezelés hatékonyságát többszöri vérből történő hormon meghatározással és hüvelyi ultrahangvizsgálatokkal (TVS) ellenőrzik. Ha a vizsgálatok alapján a tüszők érettsége megfelelő, a páciens 21-23 óra között HCG injekciót kap, mely beadását követően a leszívás 34-36 órával történik.

A punkció - a petesejtek kinyerése a szervezetből

A stimulációs kezelés vége a petesejtek kinyerése a szervezetből, a punkció. A punkcióra a folyamatos ellenőrzések alapján előre meghatározott napon, a reggeli órákban kerül sor. A tüszőleszívás altatásban történik, ezért reggel éhgyomorra kell megjelenni, hálóinggel, papuccsal és köntössel felszerelve.

A már előre kitöltött dokumentumok (melyben többek között nyilatkozni kell arról, hogy hány embriót szeretnének visszakapni a maximális 3-ból, a megmaradt embriók fagyasztását kérik-e) ellenőrzése és leadása után a párok női tagjai hálóingbe öltözve az előkészítőben várja, hogy sorra kerüljön.

A punkció a műtőben történik, a leszívott sejteket egy speciális tápoldatot tartalmazó edénybe helyezik, ahol a hímivarsejtekkel történő megtermékenyítésig tárolják.

Amíg a hölgy a műtőasztalon fekszik, a pár férfi tagja 3-5 napos önmegtartóztatást követően az erre a célra kijelölt helységben maszturbáció útján mintát produkál, amit előkészítenek a megtermékenyítésre. A punkció után néhány órás megfigyelést követően otthon várják a másnapot, amikoris érdeklődhetnek a sejtek megtermékenyüléséről.

Hogyan történik az embriótranszfer visszaültetése?

A visszaültetés, azaz embriótranszfer hüvelyi úton történik, fájdalommentes, pár perces beavatkozás. A méhszájon keresztül a preembriókat tartalmazó vékony katétert felvezetik a méh üregébe, majd azokat óvatosan befecskendezik.

Ezután a katétert mikroszkóppal, a méhet ultrahanggal ellenőrzik, hogy a preembriók a méh üregébe kerültek e. A beültetést követően a páciensek kb. 1 órát pihennek, pozitív gondolatokat küldve a picike embrióknak a beágyazódáshoz.

A sikeresség érdekében érdemes a beültetést követő néhány napot aktív pihenéssel tölteni. Az ezt követő 2-3 hét a legnehezebb időszak minden pár életében. A terhesség jelei a HCG injekció beadását követően, leghamarabb 2 hét múlva válnak kimutathatóvá.

Erre a célra alkalmasak a gyógyszertárban kapható terhességi tesztek is, de teljes bizonyosságot csak a pozitív terhességi reakciót követő ultrahangvizsgálat adhat, melyet 1 héttel később végeznek.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.