"A méhszájhoz tapadt méhlepény okozhat gondot?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Öt hónapos terhesen a méhszájhoz tapad a méhlepény. Milyen problémák adódhatnak ebből a tényből? Kell tartani esetleg születési rendellenességtől?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Egy 20 hetes terhességnél a méhszájon tapadó lepény még nem a végleges "forma". Ahogy nő a terhes méhe, úgy "kúszhat" fentebb a méhlepény is, tehát még türelmesnek kell lenniük.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A méhszájon tapadó lepény nem okoz semmilyen születési rendellenességet a babánál.

A probléma a vérzés lehet. Már enyhe méhösszehúzódások hatására is vérzés léphet fel, így nagyon fontos ebben a helyzetben a pihenés, Magne B6 szedése, és a szükség szerint rendelt orvosi kontroll.

A legkisebb panaszok esetén is orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben ez a helyzet a szülés körül is változatlan, akkor a hüvelyi szülés lehetetlenné válik, csak császármetszéssel lehet szülni.

Pihenés és orvosi kontroll

Ilyenkor a kismamákat biztosan be kell fektetni a kórházba már hetekkel hamarabb, mint a kiírt időpont, hogy esetleges vérzés esetén azonnal el lehessen végezni a műtétet.

Tehát ami a legfontosabb az orvosi utasítások betartása, és a folyamatos kontroll, remélhetőleg a múló hetek során megszűnik a méhlepény rendellenes helyzete.

(WEBBeteg/Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.