Terhességi teszt - Kérdések és válaszok

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a terhesség fennálltának eldöntéséhez, a tünetek jelentkezése előtt is használható terhességi teszt elvégzése. Cikkünkben a terhességi tesztek megbízhatóságáról írunk, és a tesztek használatának legfontosabb tudnivalóiról.

Mi okozhatja még a menstruáció késését?A nem tervezett teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítőbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy állapotosak vagyunk-e.

A terhesség legismertebb jelei: gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, hányás. De ha jól belegondolunk, ezeket a tüneteket az idegesség, a kétségek közti hánykolódás is okozhatja. Ha biztos választ akarunk kapni, a megoldás a terhességi teszt elvégzése, amely a vizeletből a csakis a terhesség esetén termelődő hormon kimutatására képes.

Sokan csak akkor gondolnak a terhességre, amikor a várt havi vérzés késik és a terhesség tünetei már jelentkeznek. Ha a terhesség lehetősége felmerül, nem szabad a probléma elől elzárkózni. Lehetséges, hogy valaki csak egyszer élt nemi életet, de ez az egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy teherbe essen. Nem szabad várni, hogy a második várt menstruáció se jöjjön meg. Meg kell győződni arról, hogy a terhesség fennáll-e, amilyen gyorsan csak lehet. Erre a terhességi teszt nyújt megoldást.

A terhességi tesztek beszerzése

A terhességi tesztek több helyen is beszerezhetők, például egyes drogériákban, nagyáruházakban. Mégis inkább azt javasoljuk, hogy patikában szerezze be a tesztet. Ha gyógyszertárban vásárol, pontos tájékoztatást kaphat a különféle termékekről és az azok közötti különbségekről.

Valamennyi terhességi teszt ugyanúgy működik, közel azonos biztonsággal mutatja ki a terhességet. A különbség abban rejlik, hogy vannak szuperérzékeny tesztek, amik nagyon alacsony (10 vagy akár 5 IU/l) terhességi hormon szintet is kimutatnak. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb elvégezhető, és annál hamarabb kapunk választ a kérdésre.

A terhességi teszt recept nélkül kapható; kiskorúak is korlátozás nélkül vásárolhatják. Elvégzése nem igényel különösebb gyakorlatot vagy ismeretet. A terhességi tesztek dobozában mindig van tájékoztató a teszt pontos használatáról; ezt érdemes alaposan elolvasni.

Egy jó tanács: ne dobja ki, csak ha már elvégezte a tesztet, mert az eredmény értékeléséhez is szükség van rá!

A teszt elvégzésének időpontja

A terhességi teszt a HCG hormon kimutatásán alapszik, amely a petesejt beágyazódásának időpontjától kezd el termelődni. A beágyazódás rendszerint az ovulációt követő 6-10. napon történik meg. Amennyiben ezelőtt végezzük el a tesztet, még nem használható, mert negatív eredményt fog adni. Ezt követően azonban a teszt használható, megbízható eredményt fog adni.

Így működik a terhességi teszt - Háttér

A terhességi teszt a terhességi hormont (HCG, Humán Chorialis Gonadotropin hormon) mutatja ki, amely csak terhesség esetén (a beágyazódás időpontjától) termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezte el.

A pontos nap meghatározásához figelembe kell venni a ciklus hosszának egyéni eltéréseit és az esetleges beágyazódás időpontjának bizonytalanságát. Emellett ahhoz is idő kell, hogy a HCG hormon vizeletben kimutatható szintje elérje a megfelelő mennyiséget, ez a beágyazódást követő 10-12. napon történik meg. (Amennyiben nem tudja biztosan az ovuláció időpontját, érdemes a ciklus 14. napját alapul venni, ez ugyanis az átlagos időtartam.)

Két-három nappal a várható menstruáció előtt így a nagyobb érzékenységű terhességi tesztek sok esetben már mutathatnak eredményt, azonban az egyéni különbségek miatt a teljesen megbízható eredményhez az első ideális időpont a várható menstruáció napja. Amennyiben egy menstruációja már kimaradt, a terhességi teszt már biztosan elvégezhető.

A terhesség jelei

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is. A terhesség jeleiről

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

A terhességi hormon vizsgálata vizeletből történik. A terhességi tesztek érzékenysége változó; általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletből történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A vizeletet egy tiszta edénybe fogjuk fel. A terhességi teszt egyik végét kell belemártani a vizeletbe, várni kicsit, majd kivehetjük belőle, tegyük tiszta, vízszintes helyre, és várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja, általában pár percig (10-15 perc). Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Mindig van egy úgynevezett kontrollcsík, mely azt jelzi, hogy működik-e a teszt.

Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, úgy nem értékelhető az eredmény, vegyen egy másikat. Amennyiben van a vizeletben kimutatható szintű terhességi hormon, úgy a második csík is megjelenik. Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes), amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt.

Terhességi teszt eredményei infografika

Mennyire megbízhatóak a terhességi tesztek?

A kereskedelemben kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, csaknem 100%-ban. A tesztek pontosak, téves pozitív eredmény gyakorlatilag nincs. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ez után végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk. Téves negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha túl hamar végeztük el a tesztet és még nem jelent meg a szervezetben a terhességi hormon.

A csík korán elvégzett teszt esetén sok esetben még halvány, azonban ikerterhesség esetén a magasabb HCG szint miatt erőteljes, egyértelmű csík rajzolódik ki. Pozitív a teszt eredménye méhen kívüli terhesség és sokszor álterhesség esetén is.

Veszély esetén...

Védekezés nélküli nemi kapcsolat után, vagy ha felmerül a gyanú, hogy az alkalmazott védekezés nem volt sikeres (pl.: elszakadt az óvszer, vagy a fogamzásgátlót elfelejtett bevenni) van lehetőség 72 órán belül egy tabletta bevételével kivédeni a nem kívánt terhességet. Ezt a tablettát a nőgyógyásznál lehet felíratni, jelenleg hazánkban vényköteles. Fontos tudni, hogy az esemény utáni tabletta nem alkalmazható rendszeresen, illetve a már megfogant terhességet nem szünteti meg.

Ezek a cikkek is fontosak lehetnek

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.