A terhességi komplikáció és az autizmus összefügg

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az anya életkora és az autizmus között összefüggés van, mégpedig a betegség kialakulásának kockázata az anya életkorával arányosan nő, ám egyes tanulmányok szerint talán az apa életkora is számít. Az autista gyermekek édesanyjánál gyakoribb volt a terhesség során a vérzés és a terhességi cukorbetegség is.

Az autista megbetegedések száma az elmúlt 30 évben ugrásszerűen megnövekedett, s a tudósok szerint ebben szerepe van annak is, hogy sokkal jobb módszerek vannak a diagnózisra. A betegség okai egyelőre pontosan nem ismertek, ám eddig csak kevés bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy a születést megelőző tényezőknek fontos szerepe lenne.

Rizikófaktorok

A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegség kockázata nagyobb, ha az anya idősebb korban szül. Ez az arány 27 százalékkal magasabb a 30-34 év között szülő nőknél, mint a 25-29 évesen gyermeket vállalóknál, és több mint 100 százalékkal magasabb a 40 fölött szülőknél, mint a 30 alatt anyákká válóknál.

Az apák esetében minden 5 év 4 százalékkal növeli a betegség kialakulásának esélyét. Ennek pontos oka még nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy az idősebb nők petesejtjének potenciális kromoszómabeli elváltozása és az idősebb férfi spermájának esetleges mutációja állhat a dolog hátterében.

A gesztációs diabétesz, mely minden 100 kismamából négyet érint, kétszeresére növeli az autizmus kialakulásának kockázatát, míg a terhesség alatti vérzés mintegy 81 százalékkal. Az ilyen vérzés csökkentheti a gyermek oxigénellátottságát (fetal hypoxia), mely megzavarja az agyfejlődés folyamatát, növelve az autizmus kockázatát.

Összefüggést fedeztek fel a gyógyszerfogyasztás (kifejezetten a pszichiátriai problémák kezelésére szolgáló készítmények) és az autizmus között is.

A kutatás fő célja az volt, hogy megismerjék, hogyan befolyásolják a genetikai és a környezeti hatások az autizmus kialakulását. Természetesen további vizsgálatokra van szükség, a betegséget illetően, de az elmondható, hogy az életkornak nagyon fontos, ám nem kizárólagos szerepe van benne.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBCNews)
Legutóbb frissült: 2009.07.03 15:48
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Intim védelem
Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)
Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat?
Az ikrekkel várandós anyukákat az orvostudomány mindig is kiemelt figyelemmel kísérte, hiszen a terhesség náluk több kockázatot hordoz magában, mint azoknál,...
Ez az elváltozás symphysiolysis vagy symphyseolysis néven is ismert. Magyarul a szeméremcsont ízületének fellazulását jelenti. Leggyakrabban 10 és 50 év...
A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már...
Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól...
Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.
A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek, farfekvésesek...