A terhességi komplikáció és az autizmus összefügg

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az anya életkora és az autizmus között összefüggés van, mégpedig a betegség kialakulásának kockázata az anya életkorával arányosan nő, ám egyes tanulmányok szerint talán az apa életkora is számít. Az autista gyermekek édesanyjánál gyakoribb volt a terhesség során a vérzés és a terhességi cukorbetegség is.

Az autista megbetegedések száma az elmúlt 30 évben ugrásszerűen megnövekedett, s a tudósok szerint ebben szerepe van annak is, hogy sokkal jobb módszerek vannak a diagnózisra. A betegség okai egyelőre pontosan nem ismertek, ám eddig csak kevés bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy a születést megelőző tényezőknek fontos szerepe lenne.

Rizikófaktorok

A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegség kockázata nagyobb, ha az anya idősebb korban szül. Ez az arány 27 százalékkal magasabb a 30-34 év között szülő nőknél, mint a 25-29 évesen gyermeket vállalóknál, és több mint 100 százalékkal magasabb a 40 fölött szülőknél, mint a 30 alatt anyákká válóknál.

Az apák esetében minden 5 év 4 százalékkal növeli a betegség kialakulásának esélyét. Ennek pontos oka még nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy az idősebb nők petesejtjének potenciális kromoszómabeli elváltozása és az idősebb férfi spermájának esetleges mutációja állhat a dolog hátterében.

A gesztációs diabétesz, mely minden 100 kismamából négyet érint, kétszeresére növeli az autizmus kialakulásának kockázatát, míg a terhesség alatti vérzés mintegy 81 százalékkal. Az ilyen vérzés csökkentheti a gyermek oxigénellátottságát (fetal hypoxia), mely megzavarja az agyfejlődés folyamatát, növelve az autizmus kockázatát.

Összefüggést fedeztek fel a gyógyszerfogyasztás (kifejezetten a pszichiátriai problémák kezelésére szolgáló készítmények) és az autizmus között is.

A kutatás fő célja az volt, hogy megismerjék, hogyan befolyásolják a genetikai és a környezeti hatások az autizmus kialakulását. Természetesen további vizsgálatokra van szükség, a betegséget illetően, de az elmondható, hogy az életkornak nagyon fontos, ám nem kizárólagos szerepe van benne.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBCNews)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.