A korai terhességi problémákról

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a kismamák, akiknél komplikációk lépnek fel a gyermekvárás elején, mind az aktuális, mind a későbbi terhességeik során szorosabb megfigyelést igényelnek.

Az első három hónap alatt jelentkező komplikációk növelik a koraszülés esélyét, illetve más problémák jelentkezését az aktuális és a további terhességek során is – állapítja meg egy tanulmány. A kutatók összefüggést találtak a vetélések és a későbbi terhességek során jelentkező koraszülések között.

Az első trimeszter leggyakoribb komplikációi

Az első trimeszterben meglehetősen sok komplikáció léphet fel.

Az első hetekben tapasztalható hüvelyi vérzés összefüggésbe hozható a koraszüléssel, kis születési súllyal, és a preeclampsia-val, melyre a vészesen magas vérnyomás jellemző.

A méhben felgyűlő vér, az intauterin haematoma tovább növeli a kockázatokat.

Az extrém mértékű kora reggeli rosszullét háromszorosára növeli a koraszülés esélyét, valamint az alacsony születési súly kockázatát.

Azoknál a nőknél, akik ikrekkel voltak várandósak, ám az egyik gyermeket még a terhesség kezdeti szakaszában elvetélték, a későbbiekben egyéb problémák is jelentkezhetnek. A korábbi vetélések szinte megduplázzák a korai magzatburok repedés és a koraszülés kockázatát.

Ugyancsak nő ezek kockázata, ha az előző terhességet valamilyen okból meg kellett szakítani. Mindezekhez hozzájárulhat még a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma, vagy egyes életmódbeli tényezők.

Figyelni kell a hosszú távú hatásokra!

A kutatást vezető Dr. Robbert van Oppenraaij, az Erasmus MC University Medical Centre orvosa szerint a későbbi komplikációk mértéke a korai komplikációk súlyosságától függ. „ A korai terhesség eseményei és komplikációi meglehetősen sok szorongást és fájdalmat okoznak az érintett nőknek. Az orvosok számára elengedhetetlen, hogy megfelelően értelmezzék a tüneteket és ne csak rövidtávon vizsgálják azokat, hanem ezek hosszú távú hatásaival is tisztában legyenek.

Ezeket a betegeket szorosabb megfigyelés alá kell venni, hogy esélyeiken javíthassanak. Természetesen továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő életvitel, a dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása, a cukorbetegség és magas vérnyomás rizikófaktorainak kerülése. Különösen igaz ez akkor, ha a kismamának ismételten előforduló problémái vannak a terhesség elején.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.