Napozás a terhesség alatt?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Még ha úgy is érzi, hogy a meleget adó napsugarak jól is esnek, az odabent cseperedő pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a sugárzásnak.

A terhesség kilenc hónapja óriási változást jelent a kismamának: már a kezdetektől érvénybe lép a megengedett és szigorúan tilos dolgok listája.

A napozás veszélyei

A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé. A leégésről bővebben

A nyári időszakra általánosan érvényes, hogy a leendő kismamák - még ha az előző időszakban a napozás elkötelezett híveiként csokoládébarnára sülve fejezték is be nyaraikat - erre a szezonra mondjanak le a kiadós napfürdőkről és a közvetlen napsugárzásról.

A napozás során a magzat számára nem is feltétlenül az oly károsnak ítélt UV-sugárzás jelenti az elsődleges veszélyforrást, hanem az anya testének esetlegesen túl nagy felmelegedése.

Fő a mértékletesség

Alapvetően tehát nem magával a napozással, hanem az arányok helyes megválasztásával adódhat probléma. Ennek megfelelően a mértékletes napozással szemben semmiféle kivetnivalót nem foglamaznak meg a szakemberek.

A hosszúra nyúlt napfürdők során azonban könnyen előfordulhat, hogy az anya testhőmérséklete 39 fok fölé emelkedik, s ez a baba szervezetét egészségkárosító mértékben is megterhelheti.

A leendő anyák a hőmérséklet okozta ártalmak mellett az UV-sugárzást sem felejthetik ki a káros tényezők közül. A bőr a terhesség ideje alatt ugyanis a megszokottól eltérően – érzékenyebben – is reagálhat a sugárzásra, s a pigmentfoltok kialakulása (a bőr elszíneződése) hamarabb bekövetkezhet.

Általánosan érvényes tehát, hogy a kismamáknak az extrém szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól kell legjobban óvakodjanak, mivel az a vérnyomás csökkenését idézheti elő.

Bár a szakemberek véleménye szerint a tapasztaltabbak számára a szaunázás engedélyezett, a magas hőmérsékleten való hosszú időzés semmiképpen sem ajánlott.

(WEBBeteg - K.J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.