Az újszülöttkori sárgaság tünetei, okai és kezelése

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. Az elváltozás fokozódik, majd lassan lezajlik: érett újszülötteknél az első 2 hétben, koraszülött babáknál elhúzódóbban, akár egy hónapig is eltarthat. Ez az esetek nagy részében a normális újszülöttkori sárgaság része.

A téma cikkei - Sárgaság

2/1 A sárgaság tünetei, okai és kezelése felnőttkorban
2/2 Az újszülöttkori sárgaság tünetei, okai és kezelése

A sárgaság létrejöttéért a bilirubin nevű anyag felszaporodása a felelős, mely normálisan igen kis mennyiségben van jelen a vérben. A bilirubin a biliverdin nevű anyagból képződik, mely a vér oxigén szállításáért felelős vörösvértestekben található meg a hemoglobin részeként.

A vörösvértest szétesés, illetve a hemoglobin lebomlás során szabadul fel a biliverdin, mely bilirubinná alakul át. Ez nagyobb vörösvértest szétesés során sárgaság kialakulását eredményezi.

Ez is érdekelheti A bilirubin normál értéke és eltérései

Az újszülött szervezetében lejátszódó folyamatok

Az újszülött szervezetében a vörösvértestek élettartama rövidebb, mint a felnőtteké, ezért hamarabb szétesnek. A szervezetben felszabaduló bilirubin átalakításában, kiválasztásában a májnak és a vesének is szerepe van, mivel azonban ezek a szervek még éretlenek, így a bilirubin kiürítése, átalakítása késik, így ez is megemeli ennek a vérszintjét.

Tényezők, amik hozzájárulhatnak az újszülöttek természetes sárgaságához:

  • elégtelen szájon keresztüli táplálás,
  • a szülés során a köldökzsinór késői lefogása,
  • ha az újszülöttnél bevérzések jöttek létre.

Előfordul, hogy a sárgaság nem csak a normális sárgaság része. Ilyenkor például vírusfertőzések, a mama és a baba közötti vércsoporteltérések, illetve máj- és epeúti fejlődési rendellenességek okozhatják a problémát.

A sárgaság tünetei újszülöttek esetében

Nem szabad félvállról venni a tüneteket!
Súlyos esetben, ha a sárgaság nagyfokú, akkor a bilirubin az agyba átjut, és ott az agyi struktúrákba lerakódva súlyos károsodást okozhat!
  • A bőr és szemfehérjéje sárgás színű lesz.
  • A baba aluszékonnyá válik.
  • Az etetésekhez sokszor nehezen ébreszthető.

Vérvételek segítségével kell követni és kontrollálni a bilirubin szintjét, hogy a növekvő vagy csökkenő tendencia kimutatható legyen. Vérvétel segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy normális sárgaságról, vagy pedig kóros formáról van-e szó. Ha az utóbbiról, akkor további vizsgálatok következnek.

Az újszülöttkori sárgaság kezelése

Az újszülöttkori sárgaság az esetek egy részében kezelést nem igényel, magától rendeződik, viszont ha a bilirubin elér egy bizonyos szintet, akkor beavatkozás szükséges.

1. Mindenekelőtt a szájon át táplálást kell előnyben részesíteni. Ilyenkor a bilirubin széklettel való távozását segítjük elő. Ehhez az aluszékony babát különböző trükkökhöz folyamodva ébresztgetni kell és rábírni arra, hogy egyen. Ritkán találkozhatunk azzal, hogy az anyatejes táplálás fokozza a sárgaságot. Ilyen esetben pár napig tápszeres táplálásra szükséges áttérni, de utána vissza lehet térni az anyatejes tápláláshoz.

2. A terápia másik része a fénykezelés (fototerápia). Ez azt jelenti, hogy a babákat kék fényű lámpával világítják meg, melynek segítségével a bilirubin vízoldékony formává alakul át, és így könnyen kiürül a széklettel, valamint a vizelettel a szervezetből. A kékfénykezelés során a szemet gondosan letakarják, hogy a kék lámpa ne károsítsa. A fénykezelés során az újszülött folyadékot veszít, ezt a szájon át történő táplálás mellett sokszor infúziós kezeléssel is pótolni szükséges.

3. A terápia részének tekintik még a gyógyszeres kezelést, erre azonban ma már nem nagyon kerül sor.

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.