Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

szerző: Kovács Zsigmond
lektorálta: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász frissítve:

A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

Sajnos jelenleg nem ismert olyan beavatkozás vagy kezelés, amely a szülés során keletkezett kismedencei izomsérüléseket maradéktalanul helyrehozná. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit a negatív hatások elkerüléséért rövid vagy hosszú távon.

A szülést követő év

Az anyai szervezet felépülésének legkritikusabb szakasza a szülést követő első 12 hónap. Ez az időszak egyszeri és megismételhetetlen, olyan speciális hormonális és immunhelyzet alakul ki, mely soha máskor a nők életében. Az izmok regenerációját alapvetően két dologgal segíthetjük:

  1. Rendszeres gátizomtorna: Ideális esetben ezt már a terhesség alatt (vagy akár még korábban) érdemes elkezdeni és a szülés után néhány héttel újrakezdeni. A gyakorlatokat speciális tanfolyamon is megtanulhatjuk, de szabadon elérhető oktatóvideók vagy akár telefonos applikációk is segítik elsajátítását.
  2. Vannak olyan tápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok), amelyek bizonyítottan segítik az izomregenerációt. Ezek közül a legfontosabbak a cink, a leucin és az omega-3-zsírsavak. Étrendünket próbáljuk meg úgy összeállítani, hogy ezeket az elemeket a megfelelő mennyiségben tartalmazza.

A szülést követő éven túl

Az inkontinencia és a kismedencei szervek a kismedencei szervek süllyedése, prolapszusa leggyakrabban a menopauza bekövetkezése után jelentkezik. A szülés(ek) és a menopauza közötti időszakban azonban sokat tehetünk a kismedencei izmok egészségének megőrzéséért, így a későbbiekben is kevesebb panasszal számolhatunk.

  1. A gátizomtorna jótékony hatása nem múlik el az első év után, a szakemberek egy életen át javasolják a végzését.
  2. A helyes étkezéssel és mozgással tartsuk testsúlyunkat az egészséges tartományban. A túlsúlyos nők esetében az Amerikai Uroginekológiai Egyesület statisztikái szerint 40-75%-kal nagyobb eséllyel következik be a kismedencei szervek valamilyen süllyedése.
  3. A rostban gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel segít fenntartani az egészséges bélműködést. A gyakori székrekedés gyengíti a kismedencei izmokat.
  4. Ha nagy súlyokat emelünk, hosszú távon szintén növeljük a prolapszus kockázatát. Ha nem tudjuk elkerülni a rendszeres emelést, fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő technikák elsajátítására, amelyek lehetővé teszik a kismedencei izmok megkímélését.
  5. Kerüljük a koffeint! A koffein irritálja a húgyhólyagot és súlyosbíthatja a meglévő inkontinenciát. A gyakran fogyasztott italok közül a legtöbb koffein a hagyományos kávéban van, de a szénsavas italok és az energiaitalok is gyakran tartalmaznak koffeint.
  6. Ne dohányozzon! A dohányzás növeli az inkontinencia kockázatát, mivel a köhögés megterheli a medencefenék izmait.

Tovább A gátizom gyengülésének tünetei és következményei

(Szerző: Kovács Zsigmond, Lektorálta: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász)

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.