A terhesség 36. hete

Szerző: WEBBeteg

Noha még nem vagy teljes terminusú, jó, ha tudod: a kismamák 13 százaléka megszül a 37. hétben.

36. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 4

Mi történik veled a héten?

A 36. hét végére a méh szinte teljesen kitölti a hasüreget, így egyre nehezebben mozogsz. Ez az időszak a baba számára a gyors növekedésé, számodra az extra súlygyarapodásé, így a harmadik trimeszter vége egyre kényelmetlenebbé válik.

Amint a medence szalagjai és ízületei lazulnak, hogy felkészüljenek a baba születésére, a csípőd instabillá válhat, növelve a rándulások és esések kockázatát. Ugyanakkor a baba valószínűleg lejjebb kerül a medencében, ami kismedencei nyomást eredményezhet. Bár ez a kellemetlenség teljesen normális, ha a nyomás és a fájdalom intenzív, és vérzéssel vagy lázzal jár, azonnal forduljorvoshoz.

Eközben a méhnyak megnyúlik és vastag nyákot, úgynevezett nyákdugót tartalmaz. Ez hónapokkal ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódott, feladata pedig a baktériumok és vírusok távoltartása a méhtől. Az elkövetkező hetekben azonban a nyákdugó eltávozik, ami a szülés kezdetét jelzi. Észre fogod venni a fehérneműdön a tiszta, zselészerű anyagot,melyet esetleg piros vagy sötét vérfoltok tarkítanak.

Mi történik a babával a 36. héten?

A baba 3 dkg-ot hízik minden egyes nap, a súlya körülbelül 2,5-3 kg a hét végére, hossza pedig 45-48 cm. Jó esély van rá, hogy fejvégű pozícióban van, és felkészült a születésre.

Ezzel egyidőben szorgosan gyakorolja a légzést és a nyelést, egyre több lanugot és vernixetnyel, mivel ezekmost már gyorsan leválnak a baba testéből. A lanugo-vernix-magzatvíz kombinációjalesz a baba első széklete, amit meconiumnak neveznek.

Terhességi vizsgálat

A 36. héttől hetente kell terhességi vizsgálatra menned, s valószínűleg számolnod kell a baba rúgásainak számát is, bár ilyenkor már a mozgások kevésbé gyakoriak vagy nem olyan nyilvánvalók, mint korábban.

Az orvos belső vizsgálatot végezhet, hogy megnézze, megkezdődött-e a tágulás. Nem minden orvos látja ezt szükségesnek, és ha nem szeretnéd, jogodban áll az eljárást visszautasítani.

Ha az orvos szerint a baba nagynak tűnik, nincs szükség pánikra. Valójában a nagynak jósolt babáknak csak ötöde 4 kg, és császármetszés is általában csak 4-5 kg közötti babánál ajánlott, ám ez is függ az anya életkorától, az előző szülések történetétől, illetve az esetleges terhességi cukorbetegségtől.

Közelgő orvosi vizsgálat

Érdemes összeírni a kérdéseidet a szüléssel és a szülés jeleivel kapcsolatban, valamint érdeklődj az alábbiakról:

 • A vajúdás alatt lehet-e enni és inni?
 • Mit tehetek, hogy felgyorsítsam a vajúdási folyamatot, ha az elkezdődött?
 • Mikor javasolt a kórházba menni?
 • Mi van, ha túl korán megyek be? Nem küldenek haza?
 • Mit tegyek, ha a magzatvíz otthon folyik el?

Mire figyelj?

A kismedencei fájdalom gyakori a terhesség késői szakaszában. Bár nem igazán lehet megakadályozni ezeket a fájdalmakat, néhány dolog (pl. meleg borogatás, meleg fürdő, masszázs) enyhítheti a kellemetlenségeket.

Mit kell tudni a partnernek?

Kérdezd meg az orvost vagy a szülésznőt arról, hogyan segíthetsz a szülés során:

 • Nézz utána, hogyan kell számolni az összehúzódásokat. Létezik olyan alkalmazás, amit kifejezetten arra a célra terveztek, hogy ebben segítsen, amikor a szülés megkezdődik.
 • Beszéljétek át, milyen szülési tervetek van, abban hogyan támogathatod a partnered.
 • Beszéljétek át, mikor és mivel terelheted el a kismama figyelmét a szülés különböző szakaszaiban.

Fontos

 • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
 • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
 • Végezz Kegel-gyakorlatokat naponta.
 • Gyűjtsd össze az orvosodnak a szülésre vonatkozó kérdéseid.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 35. hét Következő hét – 37. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 16:58, Megjelenés: 2018.10.24 17:06

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

Szülés utáni komfortérzet

Szülés utáni komfortérzet

Az intimlézeres kezelés műtét nélkül is segít, hogy az öröm valóban felhőtlen legyen.

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Rectus diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!...

A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán...

A leggyakoribb terhességi félelmek

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság...

Így készüljünk a baba érkezésére

A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük ellenére...

A férfi, aki második gyermekét szülte...

Thomas Beatie, aki eredetileg nőnek született, megszülte második gyermekét. A gyermek természetes úton született meg, és még nem tudtak dönteni a kisfiú...

Feleslegesen megindított szülések

Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan" szülésmegindítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó